Ütközetben eltűnt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ütközetben eltűnt
(Missing in Action)
1984-es amerikai film
Rendező Joseph Zito
Producer Yoram Globus
Menahem Golan
Lance Hool
Műfaj akciófilm
Forgatókönyvíró James Bruner
Főszerepben Chuck Norris
M. Emmet Walsh
Lenore Kasdorf
David Tress
Zene Jay Chattaway
Operatőr Joăo Fernandes
Vágó Joel Goodman
Daniel Loewenthal
Gyártás
Gyártó Cannon Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Fülöp-szigetek
Játékidő 101 perc
Költségvetés 1,5 millió $
Forgalmazás
Bemutató 1984
Korhatár 16 III. kategória (F/4108/J)
Bevétel 22,812,411 millió $
További információk

Az Ütközetben eltűnt című B-típusú akciófilmet 1984-ben rendezte Joseph Zito, Chuck Norris főszereplésével. (B-movie, vagy B-típusú film: eredetileg egy másik filmet támogató céllal rendezett film.) A film a vietnámi háborúban játszódik. Colonel Braddock, aki 10 évvel ezelőtt megszökött egy vietnámi háborús fogolytáborból, visszatér Vietnámba, hogy megtalálja azokat a katonákat, akik a vietnámi háborúban eltűnt személyek listáján szerepelnek. A filmet az 1985-ben kiadott Ütközetben eltűnt 2. - A kezdet című előzmény követi, aztán 1988-ban jött a folytatás, az Ütközetben eltűnt 3.

A film koncepciója egy történet kezelésből származik, amit James Cameron 1983-ban írt a Rambo – Első vér (2. rész) című filmnek, ami nagy sikernek számított Hollywood körül abban az időben. Ez megmagyarázza a hasonló cselekményszálat a Rambo és az Ütközetben eltűnt című filmek között. Cameron forgatókönyve inspirálta a Cannon csoport képviselőit, akik aztán legyártották és kiadták az Ütközetben eltűnt című film első két részét, éppen két hónappal a Rambo kiadása előtt, hogy így elkerüljék a szerzői jogok megsértésének pereit. A túlnyomóan negatív fogadás ellenére a film nagy kereskedelmi sikert aratott, valamint Chuck Norris egyik legnépszerűbb filmjévé vált.

Cselekmény[szerkesztés]

James Braddock ezredes egy amerikai tisztviselő, aki hét évet töltött egy Észak-Vietnámi POW táborban, és megszökött tíz évvel ezelőtt. A legvéresebb háború után Braddock elkísér egy kormányzati nyomozócsoportot Ho Si Minh-városába, hogy leellenőrizzenek bizonyos jelentéseket, amik szerint még mindig fogva tartanak amerikaiakat. Braddock megszerzi a bizonyítékot, aztán Thaiföldre utazik, ahol találkozik a háborús veterán Tuck-kal, aki már a fekete piaccal foglalkozik. Együtt elindulnak a küldetésre a dzsungel mélyére, hogy kiszabadítsák az amerikaiakat Trau tábornok kezéből.

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]