Északi Tanács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Északi Tanács
Hivatalos nyelvek az északi országokban Dán, feröeri, finn, grönlandi, izlandi, norvég, svéd
Az Északi Tanács munkanyelvei Dán, norvég, svéd
Székhely Koppenhága
A tanács elnöke Erkki Tuomioja
A tanács igazgatója Jan-Erik Enestam
Alapítás 1952
Az Északi Tanács országainak zászlajai.

Az Északi Tanács Európa „északi országainak” fóruma. Az államok parlamentjei, valamint az autonóm területek évente választott küldötteket delegálnak a tanácsba, akik ott országuk érdekeit képviselik. 1952-ben alapították, azóta tartanak éves találkozókat. A munkát öt szakbizottság koordinálja.

A jogi alapokat 1962-ben a Szerződés a Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország közötti együttműködésről, más néven a Helsinki Szerződés fektette le.

A tanács feladatai a koordinációra és a tagállamok államközi kapcsolatait érintő, nem kötelező érvényű ajánlások kidolgozására terjednek ki. A kormányoknak a tanács felé jelentési kötelezettségük van.

Az Északi Tanács szervei a (tanács összes tagjából álló) Közgyűlés, az Elnökség (tagjai az elnök és maghatározott számú elnökségi tag) és az állandó bizottságok.

1971 óta az Északi Tanácson kívül létezik az Északi Miniszterek Tanácsa is, amely az öt tagállam és a három autonóm terület együttműködését kormányzati szinten támogatja. A két intézmény közös titkárságot tart fenn Koppenhágában.

A tagállamok teljes jogú, míg az autonóm területek társult,valamint vannak államok, melyek megfigyelői tagsággal bírnak. Ezek közül három (Észtország, Lettország és Litvánia) független államok, míg Schleswig-Holstein Németország egyik szövetségi állama. Feröer kormányzati szinten törekszik a teljes jogú tagság elnyerésére.[1] Az öt tagállam, a három autonóm terület és a 4 megfigyelő állam (zárójelben a küldöttek száma):

Kulturális munkája keretében a tanács négy elismert díjat oszt ki:

Intézmények[szerkesztés]

Az Északi Tanács mintegy harminc intézményt működtet a régióban a skandináv együttműködés keretében. Ezek közé tartoznak többek között a következők:[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Coalition Paper – The Broad Agreement Archiválva 2007. március 12-i dátummal a Wayback Machine-ben, Feröeri Miniszterelnöki Hivatal, 2004. március 31. (letöltve: 2007. január 4.)
  2. Institutions Archiválva 2007. február 17-i dátummal a Wayback Machine-ben, norden.org (letöltve: 2007. január 5.)

További információk[szerkesztés]