Ugrás a tartalomhoz

Élve vagy ölve

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Élve vagy ölve
(Contract to Kill)
2016-os amerikai film
RendezőKeoni Waxman
Producer
Műfajakciófilm
ForgatókönyvíróKeoni Waxman
FőszerepbenSteven Seagal
VágóTrevor Mirosh
Gyártás
Gyártó
  • Daro Film Distribution
  • Actionhouse Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő90 perc
Költségvetés5 millió dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóLions Gate Entertainment
Bemutató2016. december 9.
Bevétel7048 dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Élve vagy ölve (eredeti cím: Contract to Kill) 2016-os amerikai akciófilm, amelyet Keoni Waxman rendezett Steven Seagal főszereplésével. Amerikában korlátozott számú moziforgalmazást kapott, és Video on Demand formában is megjelent.

Cselekmény

[szerkesztés]

Az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) határőrség ügynökei elfognak két "nem mexikói" bevándorlót, akik az Arab-félszigeti Al-Káidával (AQAP) és a Daesh-szel állnak kapcsolatban; a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azt gyanítja, hogy a terroristák a José Rivera által vezetett Sonora Kartellel folytatnak tárgyalásokat a terroristák Mexikóból az Egyesült Államokba való csempészéséről. John Harmon, a kábítószer-ellenes hivatal (DEA) és a CIA egykori ügynöke, aki korábban rajtaütött egy Sonora-telepen, és megölte annak korábbi vezetőjét, El Mini Osót, a CIA közvetítője, Matt Beck megbízásából véget vet a szélsőségesek tervének.

Harmon beszervezi régi szeretőjét, valamint a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) ügynökét, Zara Hayeket és az Egyesült Államok hadsereg különleges alakulatának kiképzett kémdrón-pilótáját, Matthew Sharpot, miután megtudja, hogy a terrorista koalíció és a Sonora-kartell találkozója a törökországi Isztambulban lesz. Isztambulban Harmon csapata kémkedik a Hezbollah vezetője, Ayan Al-Mudzsahid és Rivera után, de a találkozót félbeszakítják és elnapolják, miután al-Mudzsahid észreveszi Sharp drónját.

Harmon és al-Mudzsahid emberei közötti rövid autós üldözést és lövöldözést követően Harmon megtudja Becktől, hogy a valódi célpont Abdul Rauf, a Crimea Airlines szíriai repülőgépének lelövéséért felelős bombagyáros. Rivera emberei rajtaütnek Harmon rejtekhelyén, és elrabolják Hayeket; Harmon és Sharp felkutatja és megöli Al-Mudzsahidot és embereit a Palace Hotelben. Rivera és Rauf elmenekül az utóbbiak rumelifeneri telephelyére, de Harmon a nyomukra bukkan, aki nyakon, illetve fejbe lövi őket, mielőtt megöleli Hayeket. A film végén Harmon a hozzá hasonló ügynökök szükségszerűségéről elmélkedik.

Szereplők

[szerkesztés]
Szerep Színész Magyar hang
John Harmon Steven Seagal Rosta Sándor
Matthew Sharp Russell Wong
Zara Hayek Jemma Dallender
Jose Rivera Mircea Drambareanu Holl Nándor
Ayan Al-Mujahid Sergiu Costache Szabó Máté
Abdul Rauf Ghassan Bouz
Matt Beck Andrei Stanciu

A film készítése

[szerkesztés]

A film forgatása Romániában zajlott.

Fogadtatás

[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon a film 5 kritika alapján 0%-os minősítést kapott, 1,2/10-es átlagértékeléssel.[3] A Metacritic-on 5 kritikus 100-ból 3 pontot adott a filmnek, ezzel „túlnyomó elégedetlenséget” jelezve.[4] Odie Henderson a RogerEbert.com oldalán egy csillagot adott a filmre, különösen a színészi játékot, a vágást, a speciális effekteket és az „értelmetlen” cselekményt kritizálta.[5] Kimber Myers a Los Angeles Times-tól megjegyezte Seagal „teljesen unott” alakítását, bár elismerte, a film „valószínűleg tetszeni fog Seagal rajongóinak”.[6]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Contract to Kill (2016). IMDb . (Hozzáférés: 2021. szeptember 22.)
  2. Contract to Kill (2016). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2021. szeptember 22.)
  3. Contract to Kill (2016). Rotten Tomatoes
  4. Contract to Kill. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  5. Henderson, Odie: Contract To Kill. RogerEbert.com, 2016. december 9.
  6. Myers, Kimber. „Steven Seagal collects another paycheck with 'Contract to Kill'”, Los Angeles Times , 2016. december 8. 

További információk

[szerkesztés]