Éjszakai járat (film, 2005)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éjszakai járat
(Red Eye)
2005-ös amerikai film
RendezőWes Craven
ProducerChris Bender
Marianne Maddalena
Műfaj
ForgatókönyvíróCarl Ellsworth
FőszerepbenRachel McAdams
Cillian Murphy
Jack Scalia
Brian Cox
Jayma Mays
ZeneMarco Beltrami
Tom Hiel
OperatőrRobert D. Yeoman
VágóPartick Lussier
Stuart Levy
JelmeztervezőMary Claire Hannan
Gyártás
GyártóDreamWorks Pictures
OrszágAmerikai Egyesült Államok
NyelvAngol
Forgatási helyszín
Játékidő85 perc
Költségvetés26 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Magyarország UIP Duna
BemutatóUSA 2005. augusztus 19.
Magyarország 2005. szeptember 8.
Korhatár16 III. kategória (F/2020/J)
Bevétel95 577 774 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Éjszakai járat (eredeti cím: Red Eye) egy 2005-ös thriller, amit Wes Craven rendezett. A főszerepben Rachel McAdams a Lux Antlantic Hotel igazgatója Miamiban, és egy politikai merényletre készülő terrorista, Cillian Murphy. A filmbeli effektusokért, és a zeneszerzésért Marco Beltrami volt a felelős.

Az USA-ban 2005. augusztus 19-én, idehaza 2005. szeptember 8-án volt a premierje.

Cselekmény[szerkesztés]

Lisa Reisert (Rachel McAdams) retteg a repüléstől, ezért csak akkor használja, ha nagyon szükséges. Így történik ez akkor, amikor a nagymamája temetéséről Dallasból Texas államból sietne haza Miamibaba, Florida államba az utolsó éjszakai járattal. Mivel manager a Lux Atlantic Hotelben, az élete meglehetősen dinamikus. A repülőtéren a beszálláskor kiderül, hogy a „Fresh Air” járatai késésben vannak. Ekkor Lisa találkozik egy idős, ámde kedves hölggyel (Angela Patonnal) aki éppen érdekelt Dr. Phil önismereti könyve iránt – amit éppen Lisa olvas – ezért odaadja neki ajándékba. Ezzel párhuzamosan megismerkedik azzal az emberrel, aki a cselekmény bonyodalmát fogja okozni. Ő Jackson Rippner (Cillian Murphy), aki az első találkozáskor nagyon kedvesnek, és rokonszenvesnek bizonyul.

A beszállás után a repülőgépen Lisa éppen Jackson mellett kap helyet így tovább ismerkednek. Lisa rákérdez arra, hogy mi a foglalkozása Jacksonnak, aki – némi barkochbázás után – elmondja a szándékait vele kapcsolatban. Lisa eleinte azt gondolja csupán komolytalankodik vele, de amikor Jackson közli, hogy az édesapja Joe Reisert (Brian Cox) Miamiban veszélyben van, és a társa egyetlen telefonhívásra megölheti, akkor hihetővé válik. Lisa feladata nagyon egyszerű: föl kell hívnia a Fresh Air légitársaság vonaláról a Lux Antlantic-et, és Cyntia-tól (Jayma Mays) annyit kell kérnie, hogy egy szoba-számot változtasson meg. Ha eleget tesz a kérésnek az édesapja megmenekül, viszont ez nem is olyan egyszerű, hiszen az éppen oda érkező politikus Charles Keefe (Jack Scalia) lakosztályának számát kell megváltoztatnia a 3825-ről a 4080-ra.

Lisa a szorult helyzetben megpróbál mindent kitalálni, hogy egy lépéssel előbb legyen, de egy közel 10 000 méter magasan száguldó gép nemigen nyújt számos lehetőséget (például habban próbál üzenet hagyni a mosdó tükörén vagy az idős hölgynek adott könyvben). Mindent, amit kitalál Jackson meghiúsítja, így nincs más választása telefonál az édesapja életéért cserébe. A hívás után fény derül arra, hogy nem csak Keefe ellen készül merénylet, hanem az egész családja ellen. A landolás időszakában Lisa, Jackson tudtára adja – mivel kérdezte a mosdóban – hogy a heg, ami a kulcscsontja alatt található egy két évvel korábbi túszejtés nyoma. Ezért elhatározta, hogy ilyen többször nem fog megtörténni vele, majd egy tollat teljes erőből Jackson légcsövébe vág.

A terminálon keresztül sikerül elmenekülnie, lop egy autót, és az első dolga az édesapjához való igyekezet, miközben telefonon értesíti Cyntia-t, hogy ürítse ki a hotelt, mert a képviselő életveszélyben van. A vészhelyzet eredményesen lezárul, Keefe megmenekül. Miközben Lisa megérkezik a szülői lakáshoz, hatástalanítja Jackson „emberét”, és megkeresi Joe-t, akinek nem esett baja. Viszont Jackson véghez akarja vinni a tervét, és Lisa után megy, ahol a házban hosszas hajtóvadászat után végül az öreg Reisert egy hangtompítós pisztollyal végez Jacksonnal.

A film végén Charles Keefe a családja nevében is köszönetet mond Lisának és Cythiának, amiért megmentették az életüket.

Szereplők és magyar hangok[szerkesztés]

Színész Szerepbeli név Magyar hang
Rachel McAdams Lisa Reisert Roatis Andrea
Cillian Murphy Jackson Rippner Miller Zoltán
Brian Cox Joseph „Joe” Reisert Varga T. József
Jayma Mays Cynthia Mezei Kitty
Jack Scalia Charles Keefe Csankó Zoltán
Brittany Oaks Rebecca Talmács Márta
Laura Johnson Szőke hölgy Simon Mari
Angela Paton Kedves idős hölgy Pásztor Erzsi
Colby Donaldson Testőr Juhász György
Max Kasch Fejhallgatós gyerek Csík Csaba Krisztián
Kyle Gallner Fejhallgatós gyerek bátyja Molnár Levente
Robert Pine Bob Taylor Szersén Gyula
Terry Press Marianne Taylor Rátonyi Hajnalka
Monika McSwan Légikisasszony Pap Katalin
Suzie Plakson Rangidős légikisasszony Andresz Kati
Amber Mead Dallasi pénztáros Orosz Anna

Bevétel[szerkesztés]

Az Éjszakai járat című film 26 millió dolláros költségvetését belföldön a bevételek duplán meghaladták, hozzávetőlegesen 57,9 millió dollár lett. Nemzetközileg további 37,7 millió dollárt ért el, így összesen 95,6 millió dollár bevételre tett szert.

Kritikák[szerkesztés]

A filmet széles körben dicsérték a kibocsátást megelőzően, és azt követően is. Számos publikációban is nagy elismerésnek örvendett.[forrás?]

Az elismerők:

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]