Sikoly 4.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sikoly 4.
(Scream 4)
2011-es amerikai film reboot

RendezőWes Craven
Producer
Vezető producerBob Weinstein
Műfaj
  • slasher
  • ifjúsági film
  • thrillerfilm
  • rejtélyfilm
  • horrorvígjáték
  • filmvígjáték
ForgatókönyvíróKevin Williamson
Főszerepben
ZeneMarco Beltrami
OperatőrPeter Deming
DíszlettervezőAdam Stockhausen
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő111 perc
Költségvetés40 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóDimension Films
Bemutató
  • 2011. április 11. (Grauman's Chinese Theatre)[1]
  • 2011. április 15.
  • 2011. május 5. (Németország)[2]
Korhatár18 IV. kategória (F/11224/J)
Bevétel97 100 000 $
Kronológia
ElőzőSikoly 3.
KövetkezőSikoly
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Sikoly 4. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sikoly 4. (eredeti cím: Scream 4) 2011-ben bemutatott amerikai tinihorror, amelyet Kevin Williamson forgatókönyvéből Wes Craven rendezett. A film a Sikoly-sorozat negyedik része.

A főbb szerepekben David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Emma Roberts, Hayden Panettiere, Anthony Anderson, Alison Brie, Adam Brody, Rory Culkin, Marielle Jaffe, Erik Knudsen, Mary McDonnell, Marley Shelton és Nico Tortorella látható.

Jegyeladások tekintetében jól teljesített, de kritikai fogadtatása vegyes volt.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az eredeti Woodsboro-i mészárlás 15. évfordulóján, két iskolás lányt, Jenny Randall-t és Marnie Cooper-t meggyilkolja az ismét színre lépő szellemálarcos.

Másnap Sidney Prescott a sikeres írónő, menedzsere társaságában visszatér szülővárosába, hogy új könyvét népszerűsítse. A nő bérelt kocsijában megtalálják a gyilkosság bizonyítékait, és Sid-nek a városban kell maradnia, amíg megoldják az ügyet. Közben a nő unokahúga, Jill és annak barátnője Olivia fenyegető hívásokat kapnak. Az ügyet Dewey Riley sheriff kapja, és helyettese, Judy Hicks segíti. Gale hozzáment Dewey-hoz, és az írói karrierjét építgeti. Sidney nagynénje, Kate és Jill házába költözik. Később Jill meg a barátnője Kirby éppen horrorfilmet néznek, és Oliviával aki a szomszédban lakik, beszélgetnek telefonon. Megjelenik a maszkos és a lányok szeme láttára végez Oliviával. Sidney átrohan, ahol a gyilkos megsebesíti a rémült Jill-t majd elmenekül. A kórházban Sid összeveszik Rebeca-val a menedzserével, akit később a kórház autóparkolójában megölnek. Gale két középiskolás, Charlie és Robbie segítségével rájön, hogy a tettes egy remake-et csinál, ugyanis felveszi a gyilkosságokat. Charlie azt mondja, hogy valószínűleg az aznap esti partijukon csap majd le újra. Gale elmegy a buliba, az álarcos pedig megsebesíti őt, de mire Dewey odaér, eltűnik. A nőt beszállítják a kórházba. Eközben Sidney felfedezi hogy unokahúga elszökött Kirby-hez. Éppen indulnának, Jill-ért, de a gyilkos megöli Kate-et. Judy Hicks megérkezik és felfedezi hogy a család védelmére kirendelt két rendőr halott. Sidney elsiet Kirby házába, hogy megmentse a lányok életét.

Jill, volt pasija Trevor, Charlie, Robbie és Kirby, a lány házában afterpartiznak. A részeg Robbie, az udvaron kóvályog, felbukkan az álarcos és végez a fiúval. Sid eközben megérkezik a házba. Megtalálja Kirby-t, és lemennek a pincébe. Az ajtóból látják hogy Charlie egy székhez van kötve, a gyilkos felhívja a lányt, és kérdéseket tesz fel neki a fiú életéért cserébe, míg Sidney felmegy megkeresni Jill-t. Kirby jól válaszolt a kérdésekre, kimegy hogy kiszabadítsa a fiút, de az leszúrja a lányt. Charlie megtámadja Sid-et, felfedvén hogy ő a tettes. Majd feltűnik a másik gyilkos is: Jill. A lány elmagyarázza rokonának, hogy mindig féltékeny volt rá, a nagy túlélőre, hogy mindig ő volt a középpontban, és ha megöli őt, ő válik áldozattá. Charlie kihúzza Trevor-t a szekrényből, akivel Jill végez, majd elmagyarázza társának hogy a média jobban szereti a magányos túlélőket, és őt is megöli. Leszúrja Sid-et, aki összeesik. Jill megcsonkítja magát, hogy úgy tűnjön mintha Trevor és Charlie lenne a tettes. A kiérkező Dewey-t nagyon megrázza a vérontás.

Sidney és Jill kórházba kerül, és amikor a lány megtudja hogy Sid életben maradt ismét életére tőr. Gale eközben tudtán kivül, ráébreszti férjét hogy Jill a gyilkos. A szobához érve a lány leüti a seriffet, és lelövi Hicks-et is. Gale is feltűnik akit a lány éppen meg akarna ölni, amikor hirtelen Sidney sokkolóval megöli őt. Eközben, a hírekben riporterek sokasága említi, Jill Roberts-t, a hős túlélőt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Sidney Prescott Neve Campbell Zsigmond Tamara
Dewey Riley David Arquette Crespo Rodrigo
Gale Weathers-Riley Courteney Cox Náray Erika
Jill Roberts Emma Roberts Bogdányi Titanilla
Kirby Reed Hayden Panettiere Molnár Ilona
Judy Hicks seriffhelyettes Marley Shelton Mezei Kitty
Charlie Walker Rory Culkin Baráth István
Robbie Mercer Erik Knudsen Markovics Tamás
Rebecca Walters Alison Brie Kökényessy Ági
Trevor Shelton Nico Tortorella Előd Botond
Olivia Morris Marielle Jaffe Roatis Andrea
Kate Roberts Mary McDonell Götz Anna
Hoss rendőrtiszt Adam Brody Renácz Zoltán
Perkins rendőrtiszt Anthony Anderson Törköly Levente
Jenny Randall Aimee Teegarden Dögei Éva
Marnie Cooper Britt Robertson Talmács Márta
A gyilkos hangja Roger L. Jackson Megyeri János

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  3. Scream 4 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  4. Scream 4 (2011) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  5. Sikoly 4. - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. február 5.)

További információk[szerkesztés]