Zsebpénz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsebpénz
(L'Argent de poche)
1976-os francia film
RendezőFrançois Truffaut
ProducerMarcel Berbert
Műfaj
ForgatókönyvíróFrançois Truffaut, Suzanne Schiffman
FőszerepbenJean-François Stévenin, Chantal Mercier, Georges Desmouceaux, Philippe Goldmann
ZeneMaurice Jaubert
OperatőrPierre-William Glenn
VágóYann Dedet
DíszlettervezőJean-Pierre Kohut-Svelko
Gyártás
OrszágFranciaország
Nyelvfrancia
Forgatási helyszínThiers (Puy-de-Dôme)
Játékidő104 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1976
További információk
SablonWikidataSegítség

A Zsebpénz (eredeti címe: L'Argent de poche) egy 1976-ban bemutatott francia film. Rendezője François Truffaut. A filmet szinte teljes egészében Thiers-ben forgatták. A film nagy sikert aratott Franciaországban, több mint 1,8 millió nézőszámmal,[1] Jelölték a Golden Globe-díjra, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

A cselekmény egy kisvárosi fiúiskola tanulóinak életére összpontosít. A szülőket a gyerekükhöz kapcsolódóan, valamint munkájuk közben is láthatjuk egy-két jelenetben. Az iskola kis mérete miatt különböző korú gyerekek járnak egy osztályba. Csak két tanár szerepel: Jean-François Richet, az alsó tagozatosok, és Chantal Petit, a felsősök nevelője. Richet tanító meglehetősen laza a diákjaival, míg Chantal Petit kissé szigorúbb.

Új gyerek, a hátrányos helyzetű Julien Leclou érkezik az iskolába. Osztálytársa, Patrick Desmouceaux mozgássérült apjával él, és rendszeresen segíti osztálytársait a házi feladat elvégzésében. Juliennek hiába próbál segíteni, őt nem érdekli az iskola.

Kiderül, hogy Julien rendszeresen lop társaitól és üzletekből is. Ugyanakkor egy nap segít barátjának jegy nélkül belógni a moziba.

Patrick szerelmes lesz a fodrász feleségébe, aki a legjobb barátja, Laurent édesanyja. Egy másik osztálytárs, Bruno ráveszi Patrickot, hogy hívjanak el lányokat a moziba. Bruno, aki nagyon magabiztos, mindkét fiatal lánnyal csókolózik, míg a visszafogottabb Patrick csak a filmre figyel. Később elhatározza, hogy rózsát visz Laurent édesanyjának, de a nő félreérti, és a fiú apjának köszöni meg.

A Julienre és Patrickra összpontosító közös cselekményszállal párhuzamosan a film számos egyéb epizódot tartalmaz, amelyek szemléltetik a gyerekek életét. Egy emlékezetes jelenetben a 2 év körüli kisfiú, Grégory a felügyelet hiánya miatt kiesik emeleti lakásuk ablakából, de épségben marad. Egy másik családban a kis Sylvie-t azzal büntetik, hogy egyedül hagyják otthon, míg szülei az étterembe mennek. A lány egy hangszóróval kihirdeti a lakás ablakában, hogy éhes, és a lakótársak kosárban küldenek neki ételt.

Néhány nappal a nyári vakáció kezdete előtt van az orvosi vizsgálat napja az iskolában. Az orvos felfedezi, hogy Julien Leclou testét zúzódások és égési nyomok borítják. Értesítik a rendőröket, akik kimennek a fiú otthonába, züllött anyját és nagyanyját letartóztatják. Julient kiemelik a családból, és átmenetileg állami intézetbe viszik, hogy később nevelőszülőkhöz kerüljön.

Az eset sokkolja az iskola diákjait, de a tanárnőt is, aki nagyon bánja, hogy megbüntette az ellenszenves diákot anélkül, hogy megértette volna valós helyzetét. A tanító úr ezután fontos beszédet mond az iskola tanulóinak a gyermekek helyzetéről és az őket ért igazságtalanságokról. „Egy boldogtalan felnőtt újrakezdheti az életét valahol másutt, felcserélheti környezetét, elindulhat a nulláról. Egy boldogtalan gyereknek ilyesmi eszébe sem jut, ő csak érzi, hogy boldogtalan, de fájdalmának nevet sem tud adni, és ráadásul, jól tudjuk, hogy legbelül nem okolja a szüleit vagy a felnőtteket, amiért szenved. A boldogtalan gyerek mindig bűnösnek érzi magát, és ez a legszörnyűbb.” Saját nehéz gyermekkorát megemlítve arról is beszél, hogy ha szavazati joguk lenne a gyermekeknek, meghallanák a hangjukat, és nem lennének kiszolgáltatva annyira a felnőtteknek.

A nyári szünetben Patrick koedukált táborba megy Mérindolba. Megismerkedik Martine-nal, akivel kölcsönösen megtetszenek egymásnak. A társaik ezt észreveszik és megtréfálják a két gyereket.

Szereposztás[szerkesztés]

A szinkron-szereposztások csak töredékesen, hiányosan lelhetők fel. Az 1977-es első szinkronból csak Julien (Philippe Goldmann) magyar hangja, Décsy László ismert.[3]

Szerep Színész[4] Magyar hangja
(2. szinkron)[5]
Magyar hangja
(3. szinkron)[6]
Jean-François Richet, tanár Jean-François Stévenin Epres Attila Seder Gábor
Chantal Petit, tanárnő Chantal Mercier Spilák Klára Szórádi Erika
Julien Leclou, tanuló Philippe Goldmann Gacsal Ádám
Patrick Desmouceaux, tanuló Georges Desmouceaux
Monsieur Desmouceaux, Patrick apja René Barnerias Koroknay Géza Mihályi Győző
Bruno Rouillard, tanuló Bruno Staab Baráth István
Laurent Riffle, tanuló Laurent Devlaeminck
Monsieur Riffle, Laurent apja, fodrász Francis Devlaeminck Rába Roland
Grégory anyja Nicole Félix Létay Dóra Mezei Kitty
Lydie Richet Virginie Thévenet Botos Éva
Nadine Riffle, fodrásznő Tania Torrens Orosz Anna
Iskolaigazgató Marcel Berbert Cs. Németh Lajos
Sylvie, tanuló Sylvie Grezel
Sylvie anyja Katy Carayon Bertalan Ágnes Kökényessy Ági
Sylvie apja, rendőrfelügyelő Jean-Marie Carayon Őze Áron
Nővér Annie Chevaldonne
Doktornő Hélène Jeanbrau Molnár Zsuzsa Kocsis Judit
Monsieur Lomay, rendőr Michel Dissart
Madame Deluca Michle Heyraud
Monsieur Deluca Paul Heyraud
Pedellus Vincent Touly Kőszegi Ákos
Martine, tanuló Pascale Bruchon
Martine apja François Truffaut (nem szólal meg) (nem szólal meg)
Patricia, lány a moziban Éva Truffaut(wd)
Corinne, lány a moziban Corinne Boucart

Érdekességek[szerkesztés]

  • Cameo: François Truffaut a főcím előtt látható egy autóban ülve.
  • Truffaut két lánya is játszott egy-egy kisebb szerepet a filmben.
  • A Patrick apját játszó René Barnérias Thiers akkori polgármestere volt.[7]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a L'Argent de poche című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. http://www.jpbox-office.com/fichfilm.php?id=8104
  2. Winners & Nominees 1977 (angol nyelven). www.goldenglobes.com. [2018. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 29.)
  3. Zsebpénz (L’argent de poche, 1976) 1. szinkron, 1977, Pannónia Filmstúdió, megrendelő MOKÉP az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Szereposztás az IMDb.com szerint
  5. Zsebpénz (L’argent de poche, 1976) 2. szinkron, Duna Televízió, megrendelő Duna Televízió az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. Zsebpénz (L’argent de poche, 1976) 3. szinkron, BTI Stúdió, megrendelő MGM az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  7. (2020. szeptember 28.) „René Barnérias” (francia nyelven). Wikipédia.  

További információk[szerkesztés]