Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Tambo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Tambo szerkesztő problémás képtevékenységei[szerkesztés]

Kezdeményező: Hungarikusz Firkász Ide írkássz! Időpont: 2013. április 9., 10:05 (CEST)[válasz]

Érintett felek[szerkesztés]

Irányelvek, leírások[szerkesztés]


A probléma leírása[szerkesztés]

Tambo szerkesztő alapjában véve kifejezetten hasznos tagja a Wikipédiának. Az itt felvonultatott problémák ellenére jelen tevékenységkörben is vannak hasznos szerkesztései. Azonban sajnálatosan többször is olyan képműveletet hajtott végre, ami téves volt és/vagy hiányos volt. Ezen tévedések miatt más képjárőrözésben résztvevő szerkesztőtársaknak plusz munkát ad, akár azzal, hogy pótolni kell utána a hiányosságot, akár azzal, hogy korrigálni kell a tévedését, akár azzal, hogy az általa félretájékoztatott szerkesztőnek jelezni kell, hogy tévedés történt az eljárás során. Továbbá némely képszerkesztésénél, és hozzászólásánál jól érzékelhető, látható, hogy nem mindig van tisztában a szerzői jogvédelemmel és/vagy egyéb szerzői dolgokkal.

Mivel ezek miatt a tévedések miatt egyrészt plusz munkát okoz más szerkesztőknek, másrészt szerzői jogi problémákat generál, harmadrészt dezinformálja a kezdő szerkesztőket, felkérem a Wikitanácsot, hogy Tambo szerkesztőt tiltsa el a képtevékenységektől.

Bizonyítékok a problémákra továbbá a vitarendezés formáinak igénybevételéről[szerkesztés]

  • A vitalapomra elhelyezett felelősségre vonási kísérlet önmagáért beszél: „Miért nincs forrás a Hollósi Frigyes képen? Neked engedélyezte Kékes Szaffi, hogy képeket töltsél fel az Ő engedélyével?” – Az ominózus kép eredetiét ugyanis nem én töltöttem fel, hanem Kispados szerkesztő. Így nem igazán érthető, hogy miért engem kellett emiatt felelősségre vonni. De az igazán problémás rész az a „Neked engedélyezte Kékes Szaffi, hogy képeket töltsél fel az Ő engedélyével?” kérdés. Minek után Kékes Szaffi {{cc-by-sa-3.0}} licenc alatt adott engedélyt a képeire, semmilyen külön engedély nem szükségeltetett arra, hogy nekem külön engedélyt kelljen kérnem a kép bárminemű módosítására és újra feltöltésére. Sajnos eléggé kétségbevonható annak a képjárőrözéssel foglalkozó szerkesztőnek a hozzáértése, aki ilyesmi kérdést tesz fel egy Cc-by-sa 3.0 licenc alatt engedélyezett képpel kapcsolatban, mert vélhetően nincs tisztában a licenc szövegével, tartalmával.
  • Az is erre enged következtetni, hogy több magyarázat után sem érti meg azt, hogy egy zárt rendezvényen lefényképezett kiskorút miért nem lehet megjeleníteni a Wikipédián a szülő vagy törvényes képviselő írásos engedélye nélkül.
  • Az itt látható szakaszban jól részletesen ki van fejtve Tambo egyik legjellemzőbb képszerkesztési hibája, valamint jól látható belőle, hogy nem hajlandó belátni tévedését, továbbá az is, hogy a felelősséget megpróbálja áthárítani. Ez még jobban látszik itt. Erre adott válaszom az itteni szakaszban 8 pontba szedve jól szemlélteti és támasztja alá az itt tett állításomat.
  • A Fájl:Budapest Katona József Színház társulata 2011.jpg képet az ekkori állapotban áttöltötte a Commonsra, majd töröltetni akarta. Mivel jól láthatóan ez egy jogvédett képről készült fotó, amelyre nem használható a kettős licenc, ami szerepelt rajta, a törlési sablont levettem, majd Teemeah a képre jogsértő sablont helyezett ki. Ezután megkérte Tambot, hogy a problémás képet feltöltő szerkesztő képeit ne töltse át a Commonsba. Hozzászólásában részletesen megindokolta a kérést és kifejtette, hogy jelen képpel mi a probléma. - Megjegyzés: Önmagában már az is probléma, ha képjárőrözést végző nem ismeri fel egy fotóról, hogy az egy jogvédett alkotásról készült származékos mű és elfogadja a róla készült fotóra kihelyezett szabad licencet. Még nagyobb probléma, ha felismeri a helyzetet, ennek ellenére elfogadja a hibás licencet. Akár első, akár második változat áll fent, aki ilyen felelőtlenül jár el (akár szándékosan, akár szándéktalanul) az nem alkalmas a képekkel és képlicencekkel való foglalkozásra.
    • Mivel továbbra is áttöltésre kerültek a problémás képet feltöltő képei a Tambo vitalapján emlékeztetni próbáltam Teemeah üzenetére (Emlékeztető nevű szakasz). A megjelölt helyen és a vitalapom vonatkozó szakaszából jól látható, hogy nem sikerült leállítani a szóban forgó tevékenységet. Jó szándékom jeleként még figyelmeztettem is, hogy a Commonsban lévők türelme is fogyóeszköz a problémás képek áttöltésével kapcsolatban. Valamint a beszélgetés végén felsoroltam néhány további hibás képműveletét is, amelyeket itt is részletezek.
  • A Fájl:Midway movie poster.jpg képet amely az enwikiről származik feltöltötte Fair use-zal. A Fair use Magyarországon nem használható (ezt Teemeah itt alátámasztotta. A 2013. február 15., 16:49-kor feltöltött képre 2013. február 15., 23:19-kor helyeztem el egy vitatott licenc sablont. Még le sem tudtam írni az indoklást a kép vitalapjára (amit egyébként 2013. február 15., 23:23 (CET)-kor mentettem el), ezt a flegma hangvételű üzenetet kaptam a vitalapomra 2013. február 15., 23:24-kor: Szia! „Még mielőtt visszavonnám a szerkesztésed, elárulnád, mitől vitatott?”. A figyelmeztető sablont Tambo vitalapján 2013. február 15., 23:24 (CET)-kor mentettem le (vonatkozó szakasz a vitalapon, majd mivel hozzám szólását az indoklás lementése után kaptam meg, még egy egymondatos tájékoztatást küldtem, amelyben közöltem, hogy az indoklást a kép vitalapján olvashatja (2013. február 15., 23:25 (CET) időponttal).[válasz]
    • Ezután ( 2013. február 15., 23:42-kor) a képre egy {{poszter}} sablon került, amire a kép vitalapján úgy reagáltam, hogy tájékoztatást hagytam arról, hogy a sablon szövegére, valamint a Kategória:Bizonytalan felhasználhatóságú képek takarítása című kocsmafali megbeszélésre hivatkozva 5 napon belül törölni fogom a képet.
    • Tambo ezután kapta Teemeah-tól a tájékoztatást ez ügyben. - Megjegyzés: Masszívan problémásnak tekinthető képjárőrözési szempontból az, ha valaki nem tudja, hogy a Fair use nem alkalmazható a magyar Wikipédián, továbbá, ahelyett, hogy elfogadná azt, hogy van, aki viszont tudja, flegmán üzenget, majd próbálja megkerülni különbözőbb irányokból a szabályokat.
  • Az itt olvasható szakaszban szintén egy hiányos képellenőrzésére hívtam fel a figyelmét. Amire a szakaszban is olvasható, de a vitalapomon is szereplő személyeskedő és támadó hangvitelű válaszokat kaptam. Szinte hajszálnyira voltunk attól, hogy nem nevezett vandálnak. Megjegyezném, hogy itt most nem Tambo modora a téma, hanem a képtevékenységei. Tehát jó lenne, ha Tambo vitastílusára nem terjedne át ez az ügy.
  • A itt látható képről levágtam a "©" jelet, mivel a forrásból jól értelmezhetően kiderül, hogy közkincs képről van szó. Tambo 2013. február 18., 08:39-kor visszatöltött egy olyan változatot, amelyben ismét ott volt a vízjel. Ezzel a szöveggel: „Fényerő, vízjel maradhat, nem kell levágni a képből.” - Egy közkincs kép nem állhat jogvédelem alatt, így tehát a Copyright jel sem lehet rajta. Aki ezzel nincs tisztában, annál erősen megkérdőjelezhető a képekhez/képlicencekhez való hozzáértés. Vízjeles képeket mellesleg sem a magyar Wikipédia, sem a Commons nem lát szívesen. Utóbbinál eléggé feltűnő sablonnal jelzik is azt, ha egy képen vízjel van. Itt szóltam rá Tambora és tájékoztattam arról, hogy ne töltsön fel közkincs képet copyrightos vízjellel és, hogy miért ne.
  • A Fájl:A Holnaposok Váradon.jpg képet át akarta tölteni a Commonsba. Természetesen nem vitatható, hogy jó szándékkal. Azonban a jó szándék nem mentesítő körülmény arra. hogy Romániában nincs Freedom of Panoráma (FoP), vagyis köztéri kortárs épületekről, szobrokról csak a szerzői jog tulajdonos által írásban adott engedély birtokában lehet áttölteni a Commonsba. Itt nem a kép szerzőjének engedélye kell, hanem a kortárs szoboré vagy épületé. Ezért én levettem róla a Commosba sablont, Teemeah pedig kihelyezte a képre a FoP sablont, majd tájékoztatta Tambot arról, hogy miért ne töltsön át ilyen jellegű képeket a Commonsra.
  • Itt ismételten jeleznem kellett azon hiányosságát, hogy a képen elhelyezett vitatott licenc sablonhoz nem nem írt sem indoklást, sem a feltöltőt nem tájékoztatta. Ez részben azért probléma, mert a szerkesztő - rossz esetben - nem értesül arról, hogy a képe problémás, kevésbé rossz esetben nem tudja meg, hogy miért problémás.
    • Ennél az esetnél elég ronda húzásnak minősíthető az, hogy előbb képátnevezést kér a képre, majd miközben az adminisztrátor átnevezi, addigra hibás néven áttölti a Commonsba. Ahol szintén átnevezteti.
A fentebb található linken és itt jól látható, hogy Tambo elhárította magáról a felelősséget ezekkel a kijelentésekkel:
  1. Tájékoztatlak, hogy ennél a képnél ennél szintén nem tájékoztatták a feltöltőt.
  2. Ezen túlmenően Te sem írtál indoklást, és a feltöltőt sem értesítetted.
Ezek nem elfogadható indokok a hiányos képtevékenységre. Utóbbira térnék csak ki részletesen (mivel az elsővel a „Tu quoque” miatt felesleges foglalkozni): A zárójelben megjelölt érvelési hiba a második pontra is érvényes, ám erre azért kell kitérni, mert a vitatott licenc sablon indoklási hiányakor ezzel visszavágni se nem fair, se nem etikus, se nem konstruktív. Mégpedig azért mert a sablont kihelyező szerkesztőnek kell tudnia azt, hogy miért helyezte ki a sablont, tehát logikus, hogy akkor, amikor kihelyezte meg kellene ezt indokolnia is. Valamint jól látható az első esetnél, hogy amikor a sablon kihelyezésre került, akkor a feltöltő még aktív szerkesztő volt. Amikor én észleltem a problémát és jeleztem, majd azt kaptam válaszul, hogy én sem tájékoztattam, akkor már nem volt aktív szerkesztő.
  • Itt is egy kétes képszerkesztése miatt figyelmeztettem. Jól látható, hogy kimondottan a hibás képáttöltések miatt (is). Már itt is utolsó figyelmeztetést emlegettem, de alább jól látható, hogy kapott további esélyt.
  • 2013. március 25., 22:54 (CET)-én is figyelmeztettem. Ekkor már egy lehetséges eljárásra is felhívtam a figyelmét. A teljes szöveget nem másoltam ide, csak azt a részt, ami a képekre vonatkozik. A többi nem ehhez a tevékenységi körhöz tartozik:[válasz]
...Szintúgy a Midway-i csata szócikkbe berakni szándékozott filmposzterednél (amihez szerzői engedély kell és nem használható fair use sablonnal, de azért te feltöltesz, majd flegmán jössz a vitalapomra reklamálni, hogy vitatni mertem a licencet), de akár mondhatnám a kortárs köztéri szobrokról készült képek esetét, amit a FoP ellenére át akartál tenni Commonsba. Nyilvánvalóan, mert fogalmad sem volt a FoP-ról és még sorolhatnám. Jól látható, hogy provokatív céllal csinálod a képdolgokat. Különben nem fordulhatna elő, hogy a feltöltő saját képére, amit jelez, hogy saját képe forrásmegjelölést követelsz(!). Sajnos kénytelen voltam keményebb hangot megütni, miután már rengetegszer szóltunk, hogy hagyd a képeket, de ennek ellenére csak azért is folytatod. És továbbra is hibásan. Mered-e azt állítani, hogy a kiemelt részek nem történtek meg? Kell-e bizonyítanom szakaszlinkekkel, difflinkekkel? Megtehetem. De az már nem itt a vitalapodon fog megtörténni...” - Jól látható, hogy már itt is jeleztem a fentebb felsorolt problémákat, amelyekre érdemi reakció, konstruktív megjegyzés nem érkezett.

Igazolás az érintettek értesítéséről[szerkesztés]

A beadványt benyújtó fél álláspontja[szerkesztés]

A fentebb felsorolt igen gyakori és jelentékeny problémák miatt kérem a bevezetőben tett kérést foganatosítani. Mint az látható, sokáig próbáltam meggyőzni Tambot arról, hogy hagyjon fel a képek szerkesztésével. Problémákra Teemeah is rámutatott. Azonban sajnos Tambo továbbra is folytatta, folytatja a képtevékenységeket. Sőt többször is (de legalább két alkalommal

  1. Amíg nem tiltottak el a képek átnézésétől, miért ne szerkeszthetném?
  2. 2013. április 8., 08:58 -kori hozzászólásának 6-os pontjában: Mint régi szerkesztő, tudhatod, milyen fórumok állnak rendelkezésre a képektől való eltiltásra. Amíg ez nem történik meg, addig továbbra is szerkesztem amit jónak látok.)

kijelentette, hogy amíg nincs eltiltva ezen tevékenységtől, addig folytatni fogja. Sajnos a felmutatott problémákra érdemben nem reagált. Válaszaiban arrogáns, támadó hangnemet ütött meg, a hibák felmutatását személyes támadásnak, személyeskedésnek minősítette/minősíti.

Mivel kijelentette, hogy nem hagyja abba a képjárőrözést csak ha eltiltják tőle, nem láttam/látok más lehetőséget a dolog kezelésére. Sajnos ezt így nem lehet tovább folytatni, mert akármennyi jó szerkesztése is van a képek táján, a fentebbi jelentékeny problémák miatt minden képszerkesztését ellenőrizni kell, ami minden képjárőrnek, adminisztrátornak plusz munkát jelent, tovább kellemetlenséget a tévedés miatt tévesen figyelmeztetett szerkesztő(k)nek. A szerkesztők véleményezése Tambo kijelentései miatt lett kihagyva, mivel szerkesztői véleményezéssel nem tiltható el a szerkesztő semmitől Erre csak a WT-nek van hatásköre.

Jelen üggyel egyidejűen a Wikitanácsi mandátumomról lemondtam. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2013. április 9., 10:05 (CEST)[válasz]

Teemeah álláspontja[szerkesztés]

A képjárőrözés nehéz dolog, és nem mindig hozunk jó döntéseket, senki sem tévedhetetlen, én sem. Előfordulhat, hogy rosszul döntünk, vagy rosszul tudunk valamit. Viszont ilyesminek csak tényleg nagyon nehéz, kétes esetekben szabadna előfordulnia, nem olyan egyszerű esetekben, amikor még a WP:FÚ is tisztán leírja, hogy mi a teendő a képpel. Fair use képet elfogadni, sőt feltölteni, egy képjárőrnek nem helyénvaló dolog. Utána flegmán közölni, hogy azt csinálok, amit akarok, még kevésbé helyénvaló, úgy gondolom. Nagyon sokszor kellett Tambót a képjárőrözéssel kapcsolatosan kiigazítani, rendre előfordul, hogy rossz sablont helyez a képre, jogsértő vagy egyéb szempontból nem megfelelő képet fogad el, Commonsba visz olyan képeket, amiket nem lenne szabad, olyanokat is, amiket egy képjárőrnek elsőre tudnia kellene kiszűrni... rossz tanácsokat ad a kezdőknek, olyan egyszerű esetekben, mint egy filmkocka feltöltése, elfelejti értesíteni a feltöltőket. A neki írt üzenetek hatástalanok, ezekből a hibákból vagy nem tud, vagy egyszerűen nem akar tanulni. Nem vagyok biztos benne, hogy tisztában van a képjárőrözési útmutató és a felküldési útmutató tartalmával, a Wikipédia:Képek és a WP:NEMSZABAD tartalmával, vagy hogy egyszer is elolvasta a Wikipédián elfogadott licencek pontos leírását (hogy pontosan mit jelent a licenc). Ezek olyan dolgok, amik pótolhatóak lehetnének, ha nehéz megjegyzeni őket, ott vannak az útmutatók, amiket bármikor meg lehetne nyitni és konzultálni. Ehelyett viszont rendszeresen javítani kell utána, és ez elég idegörlő tud lenni, amikor amúgy is van elég képtennivaló. Én örülök annak, ha többen járőrözünk, mert sok a kép, és rengeteg az elfekvőben lévő munka, de így inkább ne.

Az én javaslatom az lenne, hogy Tambo ígérje meg, hogy időt fog szánni az összes útmutató elolvasására, ezek tartalmával legyen tisztában, nézze át az összes licenc leírását, és ha felhívják a figyelmét a képjárőrözési hibákra, akkor ne azzal válaszoljon, hogy 1. ignorálja, 2. kikéri magának, hanem megfogadja tanácsot. Commonsba töltés előtt el kell olvasnia az összes vonatkozó Commonsos útmutatót, mivel a Commonsra merőben más irányelvek vonatkoznak.

Ha az ezeket követő 2-3 hónapban továbbra is rendszeresen gondok lesznek a képjárőrözésével, akkor viszont el kell tiltani ettől a tevékenységtől. Teemeah Üzenő 2013. április 9., 10:48 (CEST)[válasz]

A testület állásfoglalása az ügy befogadásáról[szerkesztés]

A testület az indítványt befogadta. Az eljáró tanács tagjai: Szalakóta, Laszlovszky András, OsvátA, Andrew69., Joeyline. A Wikitanács nevében: – Joey üzenj nekem 2013. április 11., 19:28 (CEST)[válasz]

A testület határozata[szerkesztés]

A testület megállapította, hogy Tambo szerkesztő nagy kedvvel, már-már szenvedélyesen foglalkozik a Wikipédiára feltöltött képekkel;

  1. azok elnevezésével, átnevezésével,
  2. licenc megadásával és megváltoztatásával,
  3. a képek Commonsra való áttöltésével,
  4. a képeket feltöltő szerkesztők oktató hangú figyelmeztetésével a fentiekkel kapcsolatban;

azonban az ezekkel kapcsolatos szabályokat, irányelveket részben nem érti, részben félreérti; ezért nagyon gyakran helytelen módon, máskor értetlen túlbürokratizálóként igyekszik alkalmazni azokat. A hibáira reagáló figyelmeztetéseket rendre ingerülten és értetlenül fogadja.

A Wikitanács e problémákat megvitatva úgy határozott, hogy Tambo szerkesztőtől a képjárőrözés lehetőségét megvonja, és 6 hónap időtartamig az esetleg igénylendő járőrbit megadásának lehetőségét kizárja.

A Wikitanács nevében: --Joey üzenj nekem 2013. április 19., 00:36 (CEST)[válasz]


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!