Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-06-07

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hogyan keletkezik a Villám?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a villámok mitől keletkeznek. Azt tudom,hogy akkor van,amikor meleg van és hirtelen hideg lesz,vagyis a meleg + a hideg "összeütközik". De két légnemű dolog hogy tud szikrázni?
--85.66.159.132 (vita) 2010. június 7., 13:24 (CEST)[válasz]
Részlet a szócikkünkből: "A villám keletkezése a felhők vízcseppjeinek, jégkristályainak súrlódására, széttöredezésére vezethető vissza. A tulajdonképpeni villámot elővillám vezeti be, amely több lépésben ionizálja a levegőt, és így egyre nagyobb szakaszát vezetővé teszi. Eközben a földfelületről (vagy az ellentétes előjelű elektromossággal feltöltött felhő felől), főként a kiemelkedő részekből megindul az ellentétes előjelű elektromosság áramlása a felhő felé."
Isteni vaku – villámlás A légelektromos jelenségeknek több fajtája van, ezen belül a villámnak három típusát különböztetjük meg
  • felhő-föld villám: elektromos kisülés a föld és a felhő között.
  • felhő-felhő villám: elektromos kisülés két felhő között.
  • felhő-levegő villám: elektromos kisülés a zivatarfelhő és a környező levegő között.
  • felhővillám: elektromos kisülés felhőn belül. Ez a 2. típusnak egy variációja is lehet.
Légköri elektromosság: Bizonyos meteorológiai helyzetben a feszültség megnő és ha ez a feszültség egy kritikus értéket meghalad akkor elektromos kisülés indul meg és bekövetkezik a villámlás.
Dencey vita 2010. június 7., 13:33 (CEST)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mivel tudnám elijeszteni azt a szarvast, amelyik éjjelente bejár a kertbe és lelegeli a veteményessemet. Nem tudom hogy mitől félnek igazán.
--91.137.154.37 (vita) 2010. június 7., 15:24 (CEST)[válasz]

Egy villanypásztor segíthet a problémán, bár a vadgazdálkodásban mechanikus és elektromos kerítésrendszereket is használ a szakma. :Kiemelkedően jó minőséget gyakorlati tapasztalatok alapján a rugalmas kerítésmezőt adó csúszásmentes csomózással készült TORNÁDÓ TITÁN drótfonat nyújt. Dencey vita 2010. június 7., 15:38 (CEST)[válasz]

A kerítést megjavítani nem lenne egyszerűbb? :) Alensha 2010. június 9., 05:07 (CEST)[válasz]

Képek törlése[szerkesztés]

Sajnos nem érezzük illetékesnek magunkat ebben a kérdésben, a Wikipédia Tudakozója csak enciklopédiába, lexikonba való témákkal foglalkozik.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
Azt szeretném megtudni, hogy honnan lehet tudni, hogy egy kép miért kerül törlésre, illetve, hogy letörlik-e ha nincs használva egy bizonyos ideig semmilyen cikkben? Azt is meg szeretném nézni, ha lehet, hogy ki törölte, hátha ő meg tudja mondani az okát.
--Eltrek vita 2010. június 7., 22:45 (CEST)[válasz]

Kérlek, kérdésedet a Kocsmafalon tedd fel! - Prücsök Panaszkönyv 2010. június 7., 23:06 (CEST)[válasz]