Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-06-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Filmcímet keresünk vázlatos tartalma alapján[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az OTRS-be érkezett egy közérdekű referenszkérdés, a név letakarásával idemásolom. A remélt választ levélben továbbítom. Aki ráismer a sztorira, segítsen. Bennóiroda 2010. június 5., 13:43 (CEST)[válasz]

üdvözlöm Önöket. Lenne egy tiszteletteljes kérésem, hátha tudnának nekem segíteni. Keresek egy filmet, melynek csak a tartalmát - vázlatosan - ismerem. Egy svéd mérnök Olaszországba megy nyaralni, ahol letartóztatják - régebbi elrontott tervek alapján készült valami miatt. A család követi a nyomokat, majd kiderül, hogy a mérnök ártatlan. A befejezése pedig, hogy mennek haza és a repülőtéren mikor meglátja a határőröket hát kissé bepánikol. Azok meg megkérdezik, hogy milyen volt a nyaralás, hogy érezték magukat Olaszországban. Sajnos a filmről ennyit tudok, bár a párom váltig állítja, hogy a főszereplője a filmnek Alberto Sordi. Sordi filmjei között nem sikerült fellelnem. Amennyiben tudnak kérem segítsenek, szeretnénk megszerezni ezt a filmet. Köszönöm szépen. Kellemes hetet ill. hétvégét kívánok.


Bár a filmet nem ismerem, ez nem olyan, mintha? :-) Tipp hirtelenjében: Detenuto in attesa di giudizio, 1971, és tényleg Alberto Sordi a főszereplő. Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. június 5., 13:54 (CEST)[válasz]

Detenuto in attesa di giudizio - parte 1 Dencey vita 2010. június 5., 14:35 (CEST)[válasz]

Köszönöm, továbbítottam a kérdezőnek. Bennóiroda 2010. június 5., 14:39 (CEST)[válasz]

A szipoj szó kialakulása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Üdv mindenkinek!
Mint tudjuk, a britek indiai katonáit szipojoknak (angolosan sepoy) nevezték. Azt is tudjuk, hogy a szó a perzsa szepáhi (klasszikus ejtéssel szipáhi) szóra meg vissza, ahogy az oszmán hadszervezetből ismert szpáhik neve is. A kérdésem tehát nem erre (és nem is az alakulat történetére stb.) vonatkozik, hanem az volna, hogy a szepáhi ejtésű szó végződése hogy, illetve hol, melyik nyelvben - az angolban vagy a hindi-urduban - alakult át?
Az á-o még érthető, hiszen a perzsában az Á-val átírt hang tényleg közelebb áll az o-hoz, mint a magyar á-hoz (a tádzsikok saját ábécéikben egyenesen úgy is írják át). Az viszont elég meglepőnek tűnik, hogy a "-hi"-ből "j" lesz. A kérdés tehát konkrétan arra vonatkozik, hogy ez az ejtés egyáltalán létezik-e - azaz az urduban, hindiben valóban szepojnak vagy hasonlónak ejtik a szót? Vagy ha nem, akkor csak valamiféle brit félreolvasásról vagy félrehallásról lenne szó, ami aztán szétterjedt a nyugati használatban? A többi Wikipédiát megnéztem, de nemigen segítenek ebben a kérdésben. Valaki vagy valakinek az ismerőse esetleg tud urduul vagy hindiül, és utána tudna nézni? :)
Esetleges válaszaitokat előre is köszönöm. - 80.98.102.50 (vita) 2010. június 5., 18:04 (CEST)[válasz]

Ennek a szövegnek a helyére írd a témád címét néhány szóban[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől: Mi a kérdés? Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra kattintasz. Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
Azt szeretném megtudni, hogy
--84.1.60.175 (vita) 2010. június 5., 19:08 (CEST)[válasz]
Mi a kérdés? – Bence Megbeszélés 2010. június 5., 19:12 (CEST)[válasz]

többszörösen összetett szavak helyesírása; igenévi jelzői szerkezetek[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan írjuk helyesen: szennyvíztisztító-telep vagy szennyvíztisztító telep. A Magyar Helyesírás Szabályai 11. kiadása (akadémiai Kiadó, 1987) nem ad egyértelmű választ erre.

Köszönet előre is a válaszért, Kv

--84.1.60.175 (vita) 2010. június 5., 19:16 (CEST)[válasz]

A szabályzat valóban nem ad útmutatást ilyen finom esetre, de nem is vagyunk szigorúan a szabályzathoz kötve. A helyesírás ilyen kifinomult problémáival szabad úgy elbánnunk, ahogy azt a saját nyelvérzékünk és műveltségünk súgja, és persze ahogy a legbiztosabbnak érezzük az általunk kifejezni szándékozott fogalom mások általi pontos értelmezését.

Spekulatív természetű válaszom annyi, hogy mindkettő helyes, és alig meghatározható különbséget érzek a két kifejezés között. A kötőjeles változat akkor, de nem feltétlenül csak akkor alkalmazandó, ha a 'tisztítótelep' kifejezést érezzük a fogalom magjának, amely elé kitenni akarjuk a 'szennyvíz'-et, mint a tisztítás tárgyát. A másik kifejezés nekem azt érezteti, hogy a 'telep' lebeg a szemem előtt a kifejezés leírásakor, és ennek magyarázataként, pontosításaként, azaz jelzőként írjuk le azt, hogy az a telep szennyvíztisztító. Ízlelgetem magamban a két változatot. Az jutott eszembe, hogy hivatalos, cégszerű névben az elsőt használnám, mert az összefogottabban, koncentráltabb fogalomként mutat rá a helyre, annak feladatát is azonnal érzékeltetve, míg a másik esetleg több vagy többféle telep közül pontosítva magyarázza meg, hogy mire utal. "Melyik telep? Ja, a szennyvíztisztító!" Szóval valami ilyesmi. Azt mondom, bárcsak mindenkinek ilyen leheletnyi eltérések közötti választás lenne a gondja, és nem ott tartana, például, hogy a szó után a ragot szóközzel elválasztva pottyantja el, ahogy az mostanában szokásba jött. Persze mások igénytelensége nem ad okot rá nekünk is, de szerintem ebben az esetben elég szabad a választás. Üdv: Orion 8 vita 2010. június 6., 01:24 (CEST)[válasz]


Harangjelző[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

mi a harangjelzőkészülék?
--94.27.185.207 (vita) 2010. június 5., 21:48 (CEST)[válasz]
Talán ezt az eszközt keresed: Harang jelzőbója
A hajókkal végrehajtani kívánt műveletek, a veszélyhelyzetek, továbbá rossz látási viszonyok között a hajó pozíciójának jelzésére a tengerészek hangjelző eszközöket alkalmaznak. Ezek: a kürt (síp), a ködkürt, a harang, a gong, és a viszonylag ritkán (ködkürtként) alkalmazott sziréna. A hajók alapvető hangjelző eszköze a kürt. A legősibb - ma is használatos - hangjelzõ a harang és a gong. Nem készülék, de szinte sohasem romlik el. – Dencey vita 2010. június 6., 01:13 (CEST)[válasz]

Harangot jelzőkészülékként használtak a sírokhoz építve is. 100-150 éve elterjedtek olyan történetek, amelyek eltemetett, később magukhoz tért tetszhalottak kínjairól szóltak. Akkor jöttek divatba olyan készületek, amelyek például a halott kezeire kötött zsinórokból álltak, amelyek megmozdítása a sír tetejére elhelyezett kis harangot is megszólaltatja, remélhetőleg felkeltve az akkor még létező temetőőr figyelmét. A szabadalomszám DRP 14895 (1880). :-) (Petrik Ottó: Technikai kuriózumok, Gondolat, 1977) - Orion 8 vita 2010. június 6., 01:40 (CEST)[válasz]