Walhain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walhain
Várrom (12. század)
Várrom (12. század)
Walhain címere
Walhain címere
Walhain zászlaja
Walhain zászlaja
Közigazgatás
Ország Belgium
RégióVallónia Vallónia
KözösségA belgiumi francia közösség zászlója Belgiumi Francia Közösség
TartományVallon-Brabant
JárásNivelles
PolgármesterLaurence Smets (WAL1)
Irányítószám1457
Körzethívószám010
Népesség
Teljes népesség7167 fő (2018. jan. 1.)[1]
Férfi49,61%
Nők50,39%
Népsűrűség160 fő/km2
Kor szerinti eloszlás (2006)
0–1927,71%
20–6459,16%
65 felett13,13%
Más nemzetiségűek3,07% (2006. július 1.)
Gazdaság
Munkanélküliségi ráta9,14% (2006. január 1.) %
Átlagos éves jövedelem14 821 €/fő (2003)
Földrajzi adatok
Terület37,94 km2
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 38′ 28″, k. h. 4° 40′ 05″Koordináták: é. sz. 50° 38′ 28″, k. h. 4° 40′ 05″
Walhain weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Walhain témájú médiaállományokat.

Walhain városa a belga Vallónia régióban, Vallon-Brabant tartományban található. A városnak kb. 6000 lakosa van és 1977. január 1-jén jött létre három, korábban önálló település összevonásával: Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin, Tourinnes-Saint-Lambert és Walhain-Saint-Paul.

A város igen szép természeti környezetben fekszik, jól megközelíthető a 4-es úton vagy az E411 autópályán.

Története[szerkesztés]

Walhain a Nil folyó völgyében fekszik, amint ezt számos településnév (Nil-Saint-Martin, Nil-Pierreux) is tanúsítja. Először i.e. 10 000 körül, a késő kőkorszakban telepedtek meg nomád vadászok a folyó völgyében. Újkőkori utódaik már állandó településeket alakítottak ki, földeket műveltek és állattenyésztéssel foglalkoztak a Nile, Orne és a Corbais folyók mentén. I.e. 58 és 52 között Julius Caesar légiói meghódították és a környéket, és a római korszakra az E411-es út hídja közelében, Saint-Martin mellett feltárt római villa maradványai emlékeztetnek. Ez az épület a ma „Fond des Vaux”, vagyis sírok mezeje néven ismert területen állt. A valaha itt található temetkezési helyek mára viszont teljesen eltűntek.

I.sz. 260 és 278 között az egyre intenzívebb barbár támadások miatt a Gallia tartomány északi részét, a Bavay–Köln úttól északra fekvő területeket a rómaiak kiürítették és szinte a középkorig nem is tért magához a Nil völgye a barbár hódításból. Nil-Pierreux területén a Liège-i Püspökség fennhatósága alá tartozó nemes úr telepedett le, aki itt építette fel kastélyát, megerősített házát és farmépületeit, ahonnan birtokait igazgatta. Felépült egy kápolna is, amelyet 1205-ben a nemrég alapított Salzinnes-lez-Namur kolostornak adományozott. A kolostor 1218-ban további földeket kapott Saint-Vincent környékén, amelyek korábban a nagy Stavelot–Malmedy bencés apátsághoz tartoztak, és hamarosan művelés alá vonták ezeket a birtokokat is. A környék másik nagy földbirtokosa a nivelles-i apátság volt, amely jelentős birtokokkal rendelkezett Nil-Pierreux és Nil-Saint-Vincent környékén.

Saint-Martin település nagybirtokosa a Gembloux-is apátság volt, a brabanti hercegek fennhatósága alatt, akik a földesúri jogokat Sombreffe bárójának delegálták. Utóbbi helyben építette fel megerősített házát, amely a mai Saint-Martin kastély elődje.

A térség fejlődésére nagy hatással volt, a Brüsszelt Namurrel, valamint a Nivellest Tirlemontal összekötő útvonal is erre vezetett. A korai középkorban fontos állomása volt a Santiago de Compostela felé igyekvő zarándokoknak. A térség gazdaságát a mezőgazdaság dominálta, Nile-Pierreux és Alvaux területén vízimalmok, Nil-Pierreux-ben kőfejtő működött.

A francia forradalom és a rákövetkező hódítás gyökeres változásokat hozott a település életében, a korábbi birtokosi címeket megsemmisítették és kialakultak a mai települések elődei: Nil-Saint Vincent, Nil-Saint-Martin, Corbais, Tourinnes-les-Ourdons, Saint-Lambert, Walhain, St. Paul és Sart-Walhain. Nil-Saint Vincent és Nil-Saint-Martin 1812-ben egyesült, Napóleon rendeletére, aki éppen Moszkvában, az oroszországi hadjárat idején írta alá az erről szóló rendeletet.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Belgium középpontja Nil-Saint Vincent település területén, a villamos pályaudvar mögött, a Nil folyó partja mellett található. A pontos helyet egy Belgiumot ábrázoló térkép, nemzeti zászló és Walhain város címere jelöli.
  • A 19. század során a gazdasági problémák miatt nagyszámú vallon emigrált az Egyesült Államokba. A kivándorlás egyik célpontja Wisconsin állam volt és a kitelepült vallonoknak sikerült megőrizniük kultúrájukat, nyelvüket és identitásukat. Ennek is köszönhető, hogy Wisconsin-ban is található egy Walhain nevű város.
  • A város arról nevezetes, hogy kis mérete ellenére is két sikeres sportegyesület működik területén. Az RFC Wallonia Walhain CG labdarúgócsapat a belga bajnokság harmadik osztályában szerepelt egészen 2007-ig. A Volley Club Walhain röplabdaklub férfi és női csapata is sikeresen szerepel a belga nemzeti bajnokságban, előbbi az első osztályban (Nationale I Messieurs), míg utóbbi a nemzeti harmadik osztályban (Nationale III Dames) szerepel.[2]
  • A 18. században Walhain területén ültette el az első krumplit Antoine-Augustin Parmentier élelmiszer termelés céljából.

Források[szerkesztés]

  1. Wettelijke Bevolking per gemeente op 1 januari 2018. Statbel. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
  2. Walhain. [2007. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 19.)