Vita:Spanyolország

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 4 évvel ezelőtt a(z) Gyermekrablás témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Spanyol témájú szócikkek (színvonalas besorolás)
Földrajzi témájú szócikkek (jól használható besorolás)

Untitled[szerkesztés]

Ezt addig ideteszem, amíg nem lehet vele mit kezdeni. Kata 2006. november 17., 13:35 (CET)Válasz

Politikai élet[szerkesztés]

Legfontosabb politikai kérdések:

  • Baszkföld és Katalónia függetlenségi törekvései
  • Spanyolország és az ETA

Az ETA (Baszk Haza és Szabadság) néven ismert terrorszervezet erőszakos eszközökkel próbálja elérni Baszkföld függetlenségét. Ilyen eszközök az időről-időre előforduló robbantások, és egyes politikusok, illetve rendőrségi személyek meggyilkolása. Bár a baszk autonóm kormányzat elítél minden erőszakos cselekményt, a függetlenségi törekvések különböző megközelítése feszültségforrást jelent a központi kormánnyal szemben.

2005. május 17-én a Néppártot (Partido Popular) kivéve a Képviselői Kongresszus minden pártja támogatta a kormány javaslatát az ETA-val való, feltétel nélküli megadásról szóló béketárgyalások megkezdésére. A PSOE, a CiU, az ERC, a PNV, az IU-ICV, és egy vegyes csoport 192 szavazatával támogatta az elképzelést, a Néppárt 147 ellenszavazatával szemben.

  • Spanyolország és az Európai Unió

2005. február 20-án Spanyolország volt az első olyan állam, amely népszavazásra bocsátotta az Európai Unió 2004 októberében aláírt alkotmányának elfogadását. Bár az érvényben lévő szabályok értelmében bármely ország elutasító szavazata elegendő ahhoz, hogy az alkotmányt semmisnek tekintsék, a népszavazás eredménye a spanyol szavazók erős támogatását mutatta, így Spanyolország válhatott az első olyan taggá, amely népszavazás útján fogadta el a tervezetet.

  • Spanyolország és a bevándorlás

Hasonlóképpen: "Például egyes autonóm közösségek rendelkeznek önálló oktatási és egészségügyi rendszerrel, míg mások nem. Ezzel a rendszerrel ma több probléma is adódik, mert míg az autonóm kormányok (különösképpen a nacionalista pártok által irányítottak) függetlenebb kapcsolatokat szeretnének kialakítani Spanyolországgal, a központi kormány éppen egyes autonóm közösségek (pl. Baszkföld és Katalónia) olyan jogait szeretné korlátozni, melyeket egyesek a túlzott önállóság jelének tartanak".

Spanyolország zászlói[szerkesztés]

Csak annyi lenne a kérdésem, hogy nem lenne érdemes egy Spanyolország zászlói szócikket csinálni, amibe átpakolnánk az összes spanyol régió zászlaját (mindegyik körülbelül szubcsonk)?

Drkazmer 2007. január 10., 10:56 (CET)Válasz

Igazából túl sok zászlós cikk nincs is a spanyol régiókkal, így hirtelen csak Asztúriánál, Murcia tartománynál, és Navarránál találtam hivatkozást rá. Szerintem a zászlós cikkeket inkább a tartományokhoz lenne érdemes egy önálló szakaszként bedolgozni. cheryn 2007. január 10., 15:19 (CET)Válasz

Provincia # Comunidad Autónoma[szerkesztés]

Spanyolországban a tartományok (provincias) az autonóm közösségeknél kisebb önkormányzati egységeket jelentenek. A közösségek tkp. egy vagy több tartomány csoportosításával jöttek létre.

Itt viszont úgy látom, teljes káoszban keveredik a szóhasználat, a közösségek visszatérően tartományként szerepelnek.

Csinálni kell valamit, ez így biztos nem maradhat!

Megpróbáltam első nekifutásra átjavítani, de képtelenség... több helyen ugyanis hibás lapnevek is vannak emiatt.

Ezt már én is észrevettem, de nem tudom, hogyan kell kijavítani.

1. Comunidades Autonómas

2. Provincias

3. Comarcas (vagy más).

4. Municipios.

Akkor tehát? Kata 2007. február 21., 17:54 (CET)Válasz


Most látom csak, hogy valaki a tartomány cikkben írt hatalmas butaságot (ezt már félig javítottam, a történetben található meg), és az egy csomó országnál (pl. Olaszo. is) beépült a lapokba, sőt, Oroszországnál is hivatkozási alap volt egy vitában, és erre én csak most jöttem rá, mert nem hivatkoztak rá, csak implicit módon. Rengeteg munka lesz kijavítani...

Most éppen majdnem felrobbanok ekkora dilettantizmus láttán, tehát le kell higgadnom. Ráadásul nem lenne baj, ha a tettes előkerülne, és nem szerkesztési háborúba szaladnánk. Tehát az országoknál jelzem a problémát, és feltérképezem a munkát. Az úgyis pár nap, addig szólhat, akinek gondja van vele.

--Peyerk 2007. február 21., 18:02 (CET)Válasz

Autonómia[szerkesztés]

Szerintem az autonómia-fogalom az autonóm közösségek esetében nem szociológiai, hanem jogi és politikai, ezért félrevezetőnek tartom az autonómia linket. Akkor is, ha a többi nincs megírva.

--Peyerk 2007. március 16., 08:18 (CET)Válasz

Szerintem csak vedd ki nyugodtan belőle, ami nem jó - én is idepakolta egy csomó mindent hátulra, ami benne volt és nem tudtam, miért. Kata 2007. március 16., 08:40 (CET)Válasz

Ha egy pillantást vetettél volna a Autonómia (szociológia) szócikk tartalmára, akkor látnád, hogy pont arról szól, ami ide való. De ha nem tetszik a "szociológia" kifejezés - noha szerintem nem rossz -, akkor készíts egy Autonómia (politika) szócikket, és pakold át bele a Autonómia (szociológia) tartalmának 95%-át! – 212.40.112.205, 2007. március 17., 8:58 CET
Rápillantottam mielőtt véleményt alkottam. Szociológus barátaim szerint a szociológia az, amivel a szociológusok foglalkoznak. Ezt annyiban tiszteletben tartom, hogy nem törlök a szoc. tárgyú cikkekből semmit még véletlenül sem. Azt azonban már nem fogadom el, ha egy politikai, jogi, közigazgatástudományi fogalmat bekebelez a szociológia.
Valóban meg lehetne írni a pol. és jogi cikket is, de amíg nincs, addig sem helyes a szoc. témájú cikkre linkelni. Még akkor sem, ha ott mindenféle kiterjesztett értelmezés helyet kapott.
--Peyerk 2007. március 16., 13:07 (CET)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. május 1., 20:15 (CEST)Válasz

Hivatalos nyelv és regionális nyelvek[szerkesztés]

Na most el kellene dönteni, hogy vagy az összes regionális hivatalos nyelven szerepeljen az ország neve, és ebbe beletartozik kasztíliai spanyolon, a katalánon, a galíciain és a baszkon kívül az asztúriai és az aragóniai spanyol is, vagy pedig csak spanyolul, mivel akárhol akármit is írnak, a hatályos spanyol alkotmány szerint a hivatalos államnyelv csak a spanyol:

El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla.

--TheMexican (escríbeme) 2007. május 4., 21:16 (CEST)Válasz

Egyesülés[szerkesztés]

Valakinek meg kellene írnia a XV. sz. végi egyesülést kicsit pontosabban. A házasságkötés - mivel akkor még trónörökösök voltak mindketten - nem azonos ezzel, csupán egy lépése a folyamatnak. Én persze csak fecsegek, nem tudom összeszedni.

--Peyerk 2007. május 19., 07:59 (CEST)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. június 9., 20:16 (CEST)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. június 10., 08:18 (CEST)Válasz

Képfigyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commonson. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből, ellenőrizd a commonsos lapját, hátha időközben visszavonták a törlési jelölést, vagy eleve tévedés volt. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal. Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker vita 2007. december 20., 03:14 (CET)Válasz

Municipio, község[szerkesztés]

A municipio szó legpontosabb magyar fordítása: község. Mindkettő jelentése: helyi önkormányzati területi egység. Az ezzel összefüggő terminológiai vitákat más nyelvekkel kapcsolatban már lefolytattuk, és azok lényeges tanulsága, hogy nem az idegen nyelvi megfelelőkkel kapcsolatos az értelmezési zavar, hanem a magyar község szóval. A község cikk ad ebbe némi betekintést, bár nem kellően kidolgozottan.

A község szó eredeti jelentéstartalma nem foglalja magában a falu jelentést, nem ellentéte a városnak. Ez a jelentéseltolódás csupán a 20. század második felében, a tanácsrendszer idején történt meg.

Az egyes országok közigazgatási terminológiája ketté válik aszerint, hogy különbséget tesz-e a városi és falusi települések között vagy sem. Spanyolország az utóbbi kategóriába esik, ahol az általános község szó a megfelelő fordítás. Éppúgy, mint a skandináv országokban, Olaszországban, a Benelux államokban, Franciaországban stb.

Peyerk vita 2008. május 5., 18:14 (CEST)Válasz

Képfigyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commonson. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből, ellenőrizd a commonsos lapját, hátha időközben visszavonták a törlési jelölést, vagy eleve tévedés volt. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal. Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker vita 2008. május 22., 16:46 (CEST)Válasz

Egy bekezdés a vallásról[szerkesztés]

"A protestáns egyháznak az országban kevesebb mint 50 ezer tagja van. A helyi romák támogatják inkább az evangélikus egyház eszméit mint a népesség többi a lelkészek a szentmisékbe beépítették a flamenco zenét. A magát evangélikusnak tartó népesség számban éppen hogy meghaladja Jehova tanúit, akik 105 ezren vannak."

Elolvastam néhányszor, de mégsem értem (szerintem az sem értette, aki ideírta kb. egy évvel ezelőtt).

1. Mi az, hogy protestáns "egyház"? - Mert TÖBB (evangélikus, református, baptista stb.) protestáns egyház is van. 2. "...mint a népesség többi +CSOPORTJAI, MERT+ a lelkészek..." - így a második mondat már magyarul van, az részletkérdés, hogy az evang. vallásban nlncs szentmise. 3. Hogy ez a "kevesebb mint 50 ezer" "(lélek)számban éppen hogy meghaladja" a 105 ezer Jehova tanú-t... – Holdkóros vita 2008. szeptember 1., 14:22 (CEST)Válasz

"kizárták a NATO-ból, az ENSZ-ből"[szerkesztés]

"kizárták a NATO-ból, az ENSZ-ből"

Mi az, hoyg kizárták, nem is volt a tagja... 195.228.240.75 (vita) 2008. október 31., 06:48 (CET)Válasz

Nem is léteztek ezek a szervezetek :DDD A NATO-t 1949-ben, az ENSZ-t 1945-ben alapították... Ezt tényleg meg kell nézni. – Burumbátor zöldposztós csatatér 2008. október 31., 08:18 (CET)Válasz

Esetleg úgy kell értelmezni, hogy nem vették be? – Hkoala 2008. november 2., 12:00 (CET)Válasz

Láttam erről egy jó filmet a Spektrum televízióban. Ha lesz időm (és forrásom) akkor megírom. MZ/X vita 2019. szeptember 18., 21:29 (CEST)Válasz

Gyermekrablás[szerkesztés]

Most látom, hogy létezik önálló szócikk Spanyolország történelméről. Az ide betoldott részeket át fogom tenni oda, mert ott jobban érthető. Kérdés, hogy innen töröljem-e. MZ/X vita 2019. szeptember 18., 21:27 (CEST)Válasz

Ha van külön, speciálisabb témáról szócikk, akkor itt csak amolyan összefoglaló maradjon a lényegesebb infókkal, és a speciális témájú cikk legyen a részletesebb. Gondolom ezzel egyetértesz. misibacsi*üzenet 2019. szeptember 19., 17:41 (CEST)Válasz