Veteránok napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veteránok napja
Joseph Ambrose első világháborús amerikai veterán 1982-ben a Veteránok napja egyik ünnepségén, ahol felavatták a vietnámi háborús emlékművet. Kezében azt a zászlót tartja, amelyik a vietnámi háborúban elesett fia koporsóját díszítette.
Joseph Ambrose első világháborús amerikai veterán 1982-ben a Veteránok napja egyik ünnepségén, ahol felavatták a vietnámi háborús emlékművet. Kezében azt a zászlót tartja, amelyik a vietnámi háborúban elesett fia koporsóját díszítette.

Hivatalos neveveteránok napja
ÜnneplikAmerikai Egyesült Államok
Típusaszövetségi ünnep
Idejenovember 11.
Kapcsolódó ünnepfegyverszünet napja
A Wikimédia Commons tartalmaz Veteránok napja témájú médiaállományokat.
2010-es poszter a veteránok napja ünnepségeire

A veteránok napja (angolul: Veterans Day;[1] korábban fegyverszüneti nap, Armistice Day) szövetségi emléknap az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet minden év november 11-én tartanak. Ugyanezen a napon Európában és a világ más országaiban is megemlékezéseket tartanak az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére. A fegyverszüneti egyezményt Németország és a szövetséges hatalmak képviselői 1918. november 11-én írták alá és hivatalosan ekkor (a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor) értek véget a harccselekmények a nyugati fronton.

Lásd: veterán.

Története[szerkesztés]

Az első megemlékezést Thomas Woodrow Wilson amerikai elnök rendelte el 1919. november 11-én, akkor még fegyverszüneti nap (Armistice Day) néven.

Minket Amerikában a fegyverszüneti nap megemlékezései ünnepélyes büszkeséggel töltenek majd el, amikor a hazájuk szolgálatában elesettek hősiességére emlékezünk, és hálával az általuk kivívott győzelemért, hálával azért, amitől ez megmentett minket és hálával azért a lehetőségért, hogy Amerika megmutathatta a nemzetek közösségének, hogy a béke és az igazságosság pártján áll.

[2]

Hét évvel később, 1926. június 4-én az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza felkérte az akkori elnököt, Calvin Coolidge-ot arra, hogy rendelje el a fegyverszüneti naphoz méltó ünnepségek megtartását.[2] Egy 1938. május 13-án elfogadott törvény[3] pedig hivatalos emléknappá és munkaszüneti nappá nyilvánította november 11-ét az Egyesült Államokban: egy nap, amelyet a világbéke ügyének szentelünk és amelyet "fegyverszüneti nap" néven ismerünk és ünnepelünk.[4]

1953-ban egy kansasi cipésznek, Alvin Kingnek támadt az ötlete, hogy a fegyverszünet napján minden veteránra emlékezzenek, ne csak azokra, akik az első világháborúban harcoltak és estek el. King a második világháború alatt aktív tagja volt az amerikai fegyveres erőkben szolgáló katonák szüleit tömörítő egyesületnek (American War Dads) és hamarosan kampányt indított, hogy a fegyverszüneti napot minden veterán napjává tegyék. A helyi kereskedelmi kamara is támogatta az ötletet, miután tagjainak 90%-a támogatását fejezte ki. A helyi képviselő, Ed Rees támogatásával törvénytervezetet nyújtottak be a képviselőházba, amelyet hamarosan el is fogadtak és Dwight D. Eisenhower 1954. május 26-án aláírásával hitelesítette azt.[5]

A Képviselőház 1954. június 1-jén változtatta meg az emléknap nevét veteránok napjára és ettől fogva minden évben megünnepelték.[6][7]

A november 11-én tartott megemlékezéseket 1971-től minden év októberében a hónap negyedik hétfőjén tartották, de 1978-ban ezt a változtatást elvetették és az emléknapot ezután november 11-én tartották.

Megemlékezések[szerkesztés]

A Veteránok napja szövetségi emléknap és iskolaszüneti nap. Egy 2010-es felmérés alapján a magánszférában a vállalatok 21%-a tervezte, hogy 2011-ben megemlékeznek a veteránok napjáról és munkaszüneti napot adnak dolgozóiknak.[8]

Iowa állam helyi rendelete szerint az államban minden munkavállalónak munkaszüneti nap jár, ha valaha szolgált az Egyesült Államok fegyveres erőinek kötelékében (kivéve, ha a munkaadónak ez különösen nagy gazdasági vagy üzemelési gondokat okozna).[9]

Országszerte a legtöbb szövetségi hivatal ilyenkor zárva van, a posta sem üzemel. A szövetségi dolgozóknak ez fizetett munkaszüneti nap, és azoknak, akiknek mindenképpen dolgozniuk kell, pótlék is jár. Az emléknapon szokás raviolit enni. Ez oda vezethető vissza, hogy a frontról visszatérő katonák közül Wilson elnök kétezret meghívott a Fehér Házba egy fogadásra és utasította a szakácsát, hogy készítsen raviolit, amely akkoriban terjedt el az amerikai háztartásokban.[10]

A hivatalos megemlékezést az Arlingtoni Nemzeti Temetőben tartják: megkoszorúzzák az Ismeretlen Katona emlékművét, amit ünnepi megemlékezés követ.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Veterans Day pontos írásával kapcsolatban ld: Sherry, Kristina. „Apostrophe sparks Veterans Day conundrum”, Columbia Missourian, 2007. november 9.. [2011. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 11.) 
  2. a b The History of Veterans Day. United States Army Center of Military History, 2009. augusztus 3. [2011. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 11.)
  3. (52 Stat. 351; 5 U.S. Code, Sec. 87a)
  4. "a day to be dedicated to the cause of world peace and to be thereafter celebrated and known as 'Armistice Day'."
  5. Carter, Julie (2003. November). „Where Veterans Day began”. VFW Magazine, Kiadó: Veterans of Foreign Wars of the United States. [2012. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva].  
  6. History of Veterans Day. United States Department of Veterans Affairs, 2007. november 26. [2006. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 6.)
  7. The History of Veterans Day. United States Army Center of Military History (CMH), 2003. október 3. [2011. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 1.)
  8. Society for Human Resource Management: 2011 Holiday Schedules SHRM Poll, 2010. november 4. [2010. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 11.)
  9. Dickinson Employment and Labor Law Group: New Iowa Employment Law: Veterans Get a Day Off. Dickinson, Mackaman, Tyler & Hagen, P.C., 2010. július 10. [2021. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 11.)
  10. Smith, Andrew F.. The Oxford companion to American food and drink. New York: Oxford University Press, Inc, 290. o. (2007). ISBN 0195307968, 9780195307962. Hozzáférés ideje: 2010. november 11. 
  11. Attending the National Veterans Day Ceremony

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Veterans Day című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Veterans Day
A Wikimédia Commons tartalmaz Veteránok napja témájú médiaállományokat.