Vasmarok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vasmarok (Acélkarmok)
(Chi tit gai dau neung gung)
1993-as hongkongi film

RendezőWong Jing
ProducerJet Li
Műfaj
ForgatókönyvíróWong Jing
FőszerepbenJet Li
Natalis Chan
Dicky Cheung
Cheung Man
Chung Fat
ZeneLui Tsung-Tak
James Wong
OperatőrJingle Ma
VágóPoon Hung
JelmeztervezőTony Au
Gyártás
GyártóEastern Productions
Wins' Movie Prods.
OrszágHongkong
Nyelvkantoni
Játékidő108 perc
Forgalmazás
ForgalmazóHongkong Golden Harvest
Magyar SPI International (DVD)
Bemutató1993. április 1.
Korhatár16 III. kategória (F/2527/J)
Bevétel18 178 129 HK$
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vasmarok[1] (黃飛鴻之鐵雞鬥蜈蚣, Chi tit gai dau neung gung) egy 1993-ban készült wire-fu harcművészeti film Jet Livel a főszerepben, aki ismét Vóng Fej-hungot alakítja. A koreográfiát Jűn Vó-pheng készítette. Angolul több címen is megjelent (Deadly China Hero, Last Hero in China, Claws of Steel), magyarul pedig Acélkarmok címmel is ismert. A film a Kínai történet Vóng Fej-hungjához képest egy kevésbé komoly, sokkal könnyedebb hangvétellel ábrázolja a szereplőt.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Fei-hung iskolájában annyian tanulnak már, hogy nem férnek el az edzőteremben és az épület tulajdonosa még a bérleti díjat is megháromszorozza. A mester így költözni kényszerül, tudtán kívül egy bordélyház mellé, ahol a szép hölgyek mindhiába próbálják meg elcsábítani az erkölcsös Fej-hungot. Közben a falu leányai egyre-másra tűnnek el rejtélyes körülmények között. Fej-hung egyik tanítványa rájön, hogy a lányok emberkereskedők markába kerültek, akik egy templomban, szerzeteseknek álcázva művelik gonosz dolgaikat. Kiderül, hogy az új rendőrfőnök maga is benne van a dologban, ráadásul a bokszerlázadás egyik résztvevője, aki el akarja rabolni az egyik befolyásos külföldit, miközben Fej-hung jó hírnevét is igyekszik tönkretenni, majd megmérgezi a harcművészt, aki ideiglenesen elveszti a hallását. Fej-hungnak végül meg kell küzdenie a rendőrfőnökkel és megmentenie a külföldi kereskedőt, kiszabadítania a lányokat és megvédenie a becsületét is.

A végső csata folyamán Jet Li egy tőle ritkán látott harcművészeti stílusban verekszik, a Jackie Chan védjegyévé vált „részeges kungfut” alkalmazza.

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az SPI International DVD-kiadásának címe