Sexteni-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Valle di Sesto szócikkből átirányítva)
Sexteni-völgy
Valle di Sesto
A völgy Sextennél
A völgy Sextennél
A „sexteni napóra”
A „sexteni napóra
Közigazgatás
OrszágokOlaszország
MegyeBolzano
RégióTrentino-Alto Adige
TelepülésekSexten, Moos, Innichen
Földrajzi adatok
Hossz20 km
ForrásKreuzberg-hágó
é. sz. 46° 39′ 21″, k. h. 12° 25′ 13″
TorkolatInnichen (San Candido)
é. sz. 46° 44′ 17″, k. h. 12° 16′ 07″Koordináták: é. sz. 46° 44′ 17″, k. h. 12° 16′ 07″
Elhelyezkedése
Térkép
Bolzano autonóm megye (Dél-Tirol)
Bolzano autonóm megye (Dél-Tirol)
A Wikimédia Commons tartalmaz Sexteni-völgy
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sexten-völgy (németül: Sextental, olaszul: Valle di Sesto) a Puster-völgyből Innichen városnál délkelet felé nyíló mellékvölgy, Dél-Tirol legkeletibb sarkában. 1919 óta Olaszországhoz tartozik. Nevét a völgy fő településéről, Sexten (Sesto) községről kapta. A völgyben a Sexteni-patak folyik délkeletről északnyugat felé.

Fekvése[szerkesztés]

A völgy felső, keleti vége 1636 m magasan a Kreuzberg-hágóban van, itt ered a Sexteni-patak. Északnyugaton a völgy Innichen városnál torkollik a Puster-völgybe. A völgy átlagos tszf. magassága 1000…1300 méter, teljes hossza kb. 20 km, északról a Karni-Alpok középhegység-jellegű gerince, délről a Sexteni-Dolomitok magashegyi vonulata határolja, ilyen módon a völgy elválasztja az Alpokat a Dolomitoktól.

A völgy fő települése Sexten (Sesto) község, ennek településrészei (frakciói) a völgyben szétszórtan fekszenek. A Kreuzberg-hágó közelében Moos részközség található, itt nyílik dél felé a Fischlein-völgy. További településrészek: Waldheim (San Vito di Sesto), itt van a Helm-hegyre, a Karni-Alpok legnyugatibb csúcsára vezető kabinos sífelvonó.

Történelme[szerkesztés]

A Kreuzberg-hágó ősidők óta használt hegyi átkelő a Sexteni-völgy és a Comelico-völgy között. Errefelé vezetett a rómaiak által épített „Via Claudia Augusta Altinate” út, a velencei lagúnánál fekvő Altinum (Altino) római várostól a germániai Augsburgba (Augusta Vindelicorum) felé. A völgy a középkorban és az újkorban is fontos kereskedelmi útvonal maradt.

A völgy 1919-ig Tirol belsejében feküdt, 1915–18 között az első világháború hegyi harcaiban az olasz tüzérség hatókörébe esett, települései elpusztultak. 1919-től olasz megszállás alá került, a jelenlegi államhatár a völgyet északról szegélyező Karni-Alpok főgerincén halad.

A völgy ma[szerkesztés]

A völgy lakossága kisebb részben hagyományos mezőgazdaságból, állattenyésztésből, javarészt azonban az idegenforgalomból él. Sokan művelik a hagyományos népi faszobrászatot, fafaragást.

A Sexteni-völgy ma jelentős télisport-központ (alpesi sí, sífutás), al alpinisták a hegyekben számos különféle nehézségű vasalt mászóút találhatnak, a családos kirándulók számára a völgy barátságos lankáin vezető kiépített turistautak kínálkoznak. A völgyben az SS52 főútvonal halad, amely a Puster-völgyet kelet felé a venetói Comelico-völggyel köti össze.

Sexteni-völgy (Bolzano autonóm megye)
A Sexten-völgy Dél-Tirolban

Képgaléria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]