Valentyin Bondarenko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valentyin Bondarenko
Született1937. február 16.
Harkov, Szovjetunió
Elhunyt1961. március 23. (24 évesen)
Moszkva, Szovjetunió
SírhelyTenth City Cemetery, Kharkiv
IskoláiKrasznodari Repülőtiszti Főiskola
Nemzetiségukrán
Egyéb beosztáspilóta, űrhajós
Rendfokozathadnagy
Űrben töltött idő0 perc
Kitüntetései
  • Vörös Csillag-rend
  • Jubilee Medal "40 Years of the Armed Forces of the USSR"
A Wikimédia Commons tartalmaz Valentyin Bondarenko témájú médiaállományokat.

Valentyin Bondarenko (ukránul: Валентин Васильович Бондаренко, oroszul: Валентин Васильевич Бондаренко) (Harkov, 1937. február 16. - Moszkva, 1961. március 23.) a szovjet vadászpilóta, kiválasztott és kiképzett űrhajós, aki egy kiképzési gyakorlat során szerzett súlyos sérüléseibe halt bele. Bár nem járt az űrben, de a szokásjog alapján - mint az űrhajózásra készülő személy - űrhajósnak tekinthető.

Élete[szerkesztés]

Valentyin Vaszilijevics Bondarenko Harkovban született 1937. február 16-án. A második világháború alatt apját besorozták a hadseregbe, s ők anyjával együtt súlyos nélkülözéseket szenvedtek el. Már kora gyermekkora óta lenyűgözte a repülés világa, s maga is ilyen karrierről álmodott. Már Harkovban elkezdett repülni tanulni, majd az érettségi után tanulmányait a Vorosilov Katonai Akadémián folytatta, ahonnan egy év tanulás után áthelyezték grozniji katonai főiskolára, ahol 1957-ben diplomázott.

1956-ban kötött házasságot Galina Semenovna Rykovával. Iskolai végzettsége után hadnagynak nevezték ki, s a balti körzetbe küldték katonai szolgálatra.

Űrhajós karrierje[szerkesztés]

1960. április 28-án húsz társával együtt választották ki, hogy a Szovjetunió első űrhajósai között legyen. A csapatnak ő volt a legfiatalabb tagja, ezért Valentyin Junior, illetve Csingiling néven becézték. Kiképzésük május 31-én kezdődött meg, abból a célból, hogy a Vosztok-program űrhajósai legyenek.

A kiképzés során 1961. március 23-án, Moszkvában, egy 15 napos alacsony nyomású kamrában eltöltendő gyakorlat során súlyos baleset érte. A kabinban 100%-os oxigén légkör volt, s miután néhány bioszenzoros érzékelő helyét megtisztította alkoholos törlőkendővel, azt véletlenül az elektromos főzőlapra ejtette, amitől a kabin azonnal lángra kapott. Bondarenko a rendelkezésére álló gyapjúból álló ruhával próbálta eloltani a tűzet, de ez ebben a környezetben még tovább súlyosbította a helyzetet. Testének nagy része harmadfokú égési sérüléseket szenvedett el. A helyi Botkin Kórházba került a sebész és traumatológus Vlagyimir Goljahovszkij vette ápolásba. A sérülésének súlyosságát jól jellemzi, hogy kizárólag a talpán (melyet a csizmája megvédett) találtak olyan pontot, ahol az infúziót be tudták kötni. Az orvos feljegyzései során Bondarenko többször is elmondta (amíg el nem veszítette eszméletét), hogy kizárólag ő hibázott, és senkit se büntessenek meg miatta. Betegágyánál Jurij Alekszejevics Gagarin, aki később az első űrhajós lett is megjelent.

A baleset után 16 órával hunyt el. Harkovban temették el. Halála után megkapta a Vörös Csillag Rend kitüntetést.

Balesetének utóélete[szerkesztés]

Balesetét és halálát nem tették közre, illetve valamennyi korabeli fényképről megpróbálták eltüntetni. Mivel már korábban is jelentek meg a húsz űrhajósról képek, ezért számos összeesküvés-elmélet jött létre, hogy mi is történt vele. A vele történeket 1980-ban hozták nyilvánosságra, amikor is, a Hold túlsó oldalán ezzel egy időben egy krátert neveztek el róla.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Valentin Bondarenko című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]