Turku lilioma (szobor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Turku lilioma
Turun Lilja
Közigazgatási adatok
OrszágFinnország
TelepülésTurku
HelyRuneberg park
SzobrászWäinö Aaltonen
Készítés ideje1927
Felhasznált anyagokgránit
Elhelyezkedése
Turku lilioma (Finnország)
Turku lilioma
Turku lilioma
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 60° 26′ 55″, k. h. 22° 16′ 18″Koordináták: é. sz. 60° 26′ 55″, k. h. 22° 16′ 18″
Az alkotó a szobor készítése közben
Az alkotó a szobor készítése közben

A Lilja egy vörös gránitból készült szobor, Turkuban (Finnország) található, melyet Wäinö Aaltonen finn szobrász alkotott 1924–1926 között. A Runeberg parkban, közel az Aura folyó partjához. Egy álló, meztelen női alak lábainál levő liliomot ábrázol, mely Turku városának címerében is megtalálható. Ez a szobor volt az első nyilvános művészeti alkotás a településen.

Hagyományok[szerkesztés]

A Lilja szobor eredeti neve Francia liliom volt, de az alkotó kérte az átnevezését, így lett belőle Turku lilioma. 1929 tavaszán a helyi diákok úgy döntöttek hagyományteremtő szándékkal, hogy a fejére rakják a diáksapkájukat (mintegy jelezve ezzel is az érettségüket), a Helsinkiben már létező ceremónia, a Havis Amanda mintájára. A hagyományos szobortisztítás – amikor a szobor fejét és testét is lemossák a fogorvosok egy óriási fogkefével – az 1960-as évek végétől (mindig május hónap elsején) vált szokássá. A Lilja szobor neve finn nyelven: Turun Lilja, svédül: Åbo Lilja.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Liljan patsas című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]