Trivago

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trivago
JelmondatSzállás? Trivago!
Típus
Alapítva2005
Székhelynémet Düsseldorf, Németország
AlapítóPeter Vinnemeier, Malte Siewert, and Rolf Schrömgens
IparágInternet, Utazás
Tulajdonosnem ismert
FormaVállalat
TermékekSzállásár-összehasonlító, trivago Hotel Manager, trivago Közösség, trivago Hotel Test, trivago Hotel Price Index
Árbevétel
  • 535 004 000 € (2022)[1]
  • 361 465 000 € (2021)[1]
Alkalmazottak száma709 (2022. december 31.)[2]
AnyavállalataTrivago GmbH
TőzsdeNASDAQ
NyelvekAngol (UK, USA, Írország), Német (Németország, Ausztria, Svájc), Francia, Bolgár, Portugál (Portugália, Brazília), Spanyol (Spanyolország, Mexikó), Török, Cseh, Dán, Finn, Görög, Magyar, Olasz, Japán, Holland, Norvég, Lengyel, Román, Szerb, Orosz, Szlovén, Svéd, Kínai

Trivago (Németország)
Trivago
Trivago
Pozíció Németország térképén
é. sz. 51° 14′ 46″, k. h. 6° 46′ 13″Koordináták: é. sz. 51° 14′ 46″, k. h. 6° 46′ 13″
A Trivago weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Trivago témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Trivago (logójának írásmódja: trivago) egy szálláshelyekre specializálódott utazási metakereső, amely több mint 1 millió szálláshely (szállodák, hostelek, panziók, apartmanok) árait hasonlítja össze több mint 200 foglalási oldalról (pl. Expedia, Booking.com, Hotels.com). A legfrissebb adatok szerint az oldalt évente 1,4 milliárd ember látogatja.

A cég[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

A Trivago német cég, amelynek ötlete 2004-ben született meg, majd a weboldal 2005-ben indult. A német platform után 2007-ben egy, majdnem egész Európát lefedő terjeszkedés következett, majd 2009-ben az első Európán kívüli platformok is elindultak Észak- és Dél-Amerikában. A magyar honlap 2012 júliusában, míg a hozzátartozó közösség 2012 augusztusában indult, 2013-ra pedig a Trivago elérte Ázsia, illetve a Csendes-óceán térségét. Mára a cég világszerte több mint 55 platformot üzemeltet 33 különböző nyelven.

Vezetőség[szerkesztés]

Rolf Schromgens - Termék, marketing & nemzetközi Terjeszkedés Malte Siewert - Értékesítés, pénzügy & üzletfejlesztés Peter Vinnemeier – Technológia

Működése[szerkesztés]

Amikor a felhasználó beállítja keresési feltételeit (például úti célt, árat, vagy a szálláshely kategóriáját, értékelését), a trivago keresőrobotjai átfésülik a foglalási oldalak ajánlatait és megjelenítenek egy elfogulatlan listát a keresési feltételeknek megfelelő ajánlatokból. Amikor a látogató rákattint egy ajánlatra, a trivago átirányítja az adott foglalási oldalra, ahol befejezheti a foglalást. A weboldal nyeresége kattintás alapú (CPC - cost per click), így a látogatók számára a hozzáférés teljesen ingyenes.

Termékek és szolgáltatások[szerkesztés]

Szállásár-összehasonlító[szerkesztés]

A trivago elsődleges kereső funkciója a különböző foglalási oldalak szállás ajánlatainak összehasonlítása. A látogató a város, régió, ország, vagy éppen egy turisztikai látnivaló, valamint az utazás dátumának és a szoba típusának megadásával kezdi a keresést. Ezt követően a felhasználónak lehetősége van a keresés szűkítésére például az elérhető szolgáltatásokra, környékbeli sportolási lehetőségekre, vagy üzleti ajánlatokra vonatkozó szűrő beállításokkal. Emellett, amennyiben elérhető, olyan szűrők is választhatók mint a WiFi, wellness, strand, vagy a medence. A távolság szűrő használatával a szálláshelyek listája könnyedén szűkíthető az ideális szálláshely városközponttól, vagy akár egy látnivalótól számított elhelyezkedése alapján. Amennyiben a kiválasztott célpont egy kis város, vagy üdülőfalu, ahol csak kevés szálláshely áll rendelkezésre, a trivago keresője a környéken elérhető alternatív ajánlatokat is megjeleníti. Az ideális ajánlat kiválasztása után a választott foglalási oldalon a felhasználónak lehetősége nyílik még egyszer áttekinteni és véglegesíteni foglalását.

trivago Hotel Manager[3][szerkesztés]

A trivago Hotel Manager a szálláshely-tulajdonosok ingyenes platformja, mely online jelenlétük kezelésére szolgál a trivagon. Ellátva őket azon eszközökkel és tanácsokkal, melyek elengedhetetlenek egy tetszetős online profil létrehozásához, segít, hogy fejlesszék szálláshelyük értékelését és láthatóságát a trivagon, így fellendítve a foglalások számát.

trivago Közösség[4][szerkesztés]

A trivago az utazók kiterjedt nemzetközi közösségére támaszkodva találja meg és frissíti átfogó, szálláshelyekkel kapcsolatos információs adatbázisát, például fotókat, leírásokat.

trivago Hotel Test[5][szerkesztés]

A trivago Hotel Test egyelőre Németországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Spanyolországban és Olaszországban elérhető. Ez egy átfogó, standardizált felmérés, melyet szállóvendégek töltenek ki, hogy friss és elfogulatlan szálláshely értékelések szülessenek. A résztvevők kitöltenek egy részletes felmérést a szálláshelyről, annak előnyeiről, illetve saját tapasztalataikról, aminek az eredményeit összesítve létrejön egy elemzés a szálláshely teljesítményéről. A trivago a vendégek értékeléseit arra használja, hogy azonosítsa a szállások erősségeit és gyengeségeit.

trivago Hotel Price Index[6][szerkesztés]

A trivago Hotel Price Index (tHPI) a cég saját szállás árindexe, amely havonta kerül publikálásra és előrejelzi a nagyobb európai, észak-amerikai, dél-amerikai és ázsiai városok átlagos szállás árait egy éjszakára, két főre vonatkozóan.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Travel Industry Club – Online Manager 2010 – 3. helyezett – Malte Siewert[7]
  • START AWARD NRW 2009 – Az „Innovative Start-Up” kategóriában jelölve[8]
  • Travel Industry Club Award 2009 – A legjobb 10 között „Best Practice Award”[9]
  • Travolution Awards 2009 – The Shortlist „Best Travel Information Website”[10]
  • Red Herring Award – Red Herring díj nyertese 2008-ban[11]
  • Europa Innova, Az Európai Bizottság kezdeményezése - Az Európai Unió Vállalkozási Főigazgatóság, Europe INNOVA, hálózata példaértékűnek nevezte a trivago GmbH munkáját, amit a turizmus minőségének fejlesztéséért, valamint a helyi munkaerő fejlesztéséért és támogatásáért tesz.[12]

Források[szerkesztés]

  1. a b éves jelentés
  2. éves jelentés
  3. Archivált másolat. [2016. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 4.)
  4. Archivált másolat. [2015. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 4.)
  5. http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/10698159/Trivago-offers-to-pay-for-hotel-reviews.html
  6. Archivált másolat. [2015. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 4.)
  7. Travel Industry Club Online Manager Award Archiválva 2013. december 27-i dátummal a Wayback Machine-ben, Travel Industry Club (német nyelven), Frankfurt am Main; Hozzáférés 2012. december 5.
  8. Sechs Jungunternehmen für den START AWARD NRW 2009 nominiert / Innovative Geschäftsmodelle und erfolgreiche Firmenkonzepte überzeugten, Die Landesregierung Nordrhein-Westfalen (német nyelven), Düsseldorf, 2009. november 4.; Hozzáférés 2012. december 5.
  9. Wilde, Thomas C. Transparenz bei Klimaschutz-Gebühren auf Geschäftsreisen: Best Practice Award des Travel Industry club 2009 geht an AirPlus - Weitere Auszeichnungen für Lufthansa und Reiseportal für Kinder[halott link], Travel Industry Club (német nyelven), Frankfurt am Main.; Hozzáférés 2012. december 5.
  10. Travolution Awards 2009 - The Shortlist Archiválva 2012. október 31-i dátummal a Wayback Machine-ben, Travolution (angol nyelven), London, 2009. június 9.; Hozzáférés 2012. december 5.
  11. Oellerich, Jens. Trivago gewinnt Red Herring Award, Tourismuszukunft Institut für eTourismus (német nyelven), Eichstätt, 2008. április 7.; Hozzáférés 2012. december 5.
  12. Meeting the Challenge of Europe 2020 The Transformative Power of Service Innovation[halott link],Europe Innova (angol nyelven), Európai Unió, 2011. február; Hozzáférés 2012. december 5.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Hivatalos weboldal