Trigun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trigun
Trigun borító.jpg
A Trigun 1. kötetének magyar kiadású borítója
トライガン
Toraigan
Műfaj sónen, western, kaland
Manga
Író Naitó Jaszuhiro
Ország Japán
Kiadó Tokuma Shoten
Antológia Shonen Captain
Megjelenés 1995. február –
1997. február
Kötetek 3 (fejezetek listája)
Manga: Trigun Maximum
Író Naitó Jaszuhiro
Ország Japán
Kiadó Shonen Gahosha
Antológia Young King Ours
Megjelenés 1998. –
2007.
Kötetek 14 (fejezetek listája)
TV-anime
Rendező Nisimura Szatosi
Író Kuroda Jószuke
Stúdió Madhouse
Ország Japán
Csatorna TV Tokyo
Első sugárzás 1998. április 1. –
1998. szeptember 30.
Epizódok 26 (epizódlista)
Animációs film: Badlands Rumble
Rendező Nisimura Szatosi
Forgatókönyv Kobajasi Jaszuko
Stúdió Madhouse
Ország Japán
Bemutató 2010. április 24.
Játékidő 120 perc
Videojáték: Trigun: The Planet Gunsmoke
Fejlesztő Red Entertainment
Kiadó Sega
Műfaj MMORPG
Platform PS2

A Trigun (トライガンToraigan?) egy japán mangasorozat. Írta és illusztrálta Naitó Jaszuhiro, 1995 és 2007 között összesen 17 kötet jelent meg. A manga a Shonen Captain magazinban jelent meg 1995 és 1997 között, majd 1998 és 2007 között a Young King Oursben Trigun Maximum (トライガンマキシマム, Toraigan Makishimamu, a Trigun Maximum japán átirata) címmel.

1998-ban a Madhouse stúdió készítette el az anime sorozatot, amit a TV Tokyo kezdett vetíteni 1998. április 1. - szeptember 30. között összesen 26 résszel.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Trigun egy western köntösbe bújtatott sónen manga, aminek főszereplője Eszeveszett Vash más néven a Humanoid Tájfun, akit a Bernardelli Biztosítási Társaság két munkatársa követ, hogy megpróbálják minimalizálni az általa okozott károkat. A kár legnagyobb részét, azonban nem Vash, hanem a rá vadászó fejvadászok okozták, Vash fejére ugyanis 60 milliárd dupladolláros vérdíjat tűztek July város elpusztításáért. Vash amnéziája miatt nem emlékszik tisztán a város elpusztítására. Utazásai alatt a bajba került emberek életét próbálja megmenteni és alkalomadtán egy rejtélyes múlttal rendelkező pap, Nicholas D. Wolfwood is csatlakozik hozzá.

A történet alatt megismerhetjük Vash múltját és a Gunsmoke nevű bolygón élt emberi társadalom történetét. Ahogy a történet vége felé közeledünk, az egyre sötétebb lesz Vash ellenségei és testvére, Millions Knives megismerése révén.

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eszeveszett Vash[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy gondtalan mesterlövész, aki szeretetet és békét akar hozni a Földre. Nagyon derűs embernek ismerjük meg, akitől távol áll a komolyság. Hidegvérét és jókedvét a zűrös helyzetekben is megőrzi, de a szemlélők olyankor nagyon komolynak és elszántnak vélik. Ha valakivel beszélget, akkor mindig egy hatalmas vigyorral teszi, amiről Wolfwood minden alkalommal megállapítja, hogy egy hamis mosoly. A városokban ahol megfordul, az emberek Humanoid Tájfunnak vagy egy emberi katasztrófának nevezik és próbálnak minél távolabb maradni tőle. Múltjáról kiderül, hogy a Gunsmoke nevű bolygón élő társadalomból származik, aminek ő és testvére, Knives az utolsó egyedei. Kiskorukban nem egyeztek elképzeléseik és így elváltak egymástól, ekkor vesztette el bal karját is, aminek hiányát egy fegyverré alakítható mesterséges karral pótolja. Vash a történet során többször szembekerül a Knives által felbérelt harcosokkal és végül vele is meg kell küzdenie. A végső harc Vash győzelmével zárul.

Meryl Stryfe és Milly Thompson[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bernardelli Biztosító Társaság két munkatársa, akiknek követniük kell Vasht. Először kétlik, hogy a valódi Vasht, a Humanoid Tájfunt követik, de utazásaik során rájönnek, hogy nem tévedtek. Összebarátkoznak Vashsal és közelebbről megismerik. Rájönnek, hogy nem olyan rossz ember, amilyennek mindenki tartja.

Nicholas D. Wolfwood[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy pap, aki mindenhová egy hatalmas kereszttel járkál. Ez a kereszt a fegyvere, ugyanis lőfegyverek vannak benne elrejtve. Jópárszor csatlakozik Vashoz, mikor céljaik megegyeznek, de sokszor konfliktusba keverednek egymással. Wolfwood a múltban bűnöket követett el, amiket megpróbál jóvá tenni. Nem éli meg a történet végét, ugyanis alulmarad az egyik Gung-Ho Bárddal szemben.

Million Knives[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Knives a történet főgonosza, Vash bátyja. Vashoz hasonlóan nem teljesen emberi lény, a pisztolyát és karját át tudja alakítani egy hatalmas lőfegyverré, amivel akár a Holdat is átlyukaszthatja. A történetben profi gyilkosokat küld, hogy törjenek Vash életére, így akarja rákényszeríteni e képesség használatára. Knives egy kegyetlen gyilkos, akinek végső célja az emberiség kiirtása.

Rem Savarem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vash gyerekkori lánybarátja, aki megtanította az élet tiszteletére, Rem miatt vált Vash olyanná amilyen. Mikor Vash döntésképtelen helyzetbe kerül, akkor mindig azt kérdezi magától mit tenne Rem az ő helyében. Rem készítette Vashnak a jellegzetes vörös köpenyt és úgy tűnik Vash szerette őt.

Legato Bluesummers[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Knives fanatikus csatlósa és a Gung-Ho Bárdok vezetője. Telepatikus ereje van Vash bal karjának köszönhetően, amit Knives adott neki. Ugyancsak Knives küldi, hogy Vashnak annyi szenvedést okozzon amennyit csak tud. Legato az egyik város lakóit az erejével arra kényszerítette, hogy öljék meg Merylt és Millyt Vash szeme láttára. Vashnak egy lehetősége volt, hogy ez ne következzen be: meg kell ölnie Legatót, ő azonban sosem ölt embert és nem is akar. Legato letérdelt és Vash pisztolyához nyomta fejét, majd parancsot adott a két nő megölésére. Vash két rossz közül a kisebbet választotta és végzett Legatóval.

Gung-Ho Bárdok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Gung-Ho Bárdok 11 bérgyilkos, akiket Legato vezet. Azt a feladatot kapták, hogy öljék meg Vasht, azonban egyikük sem járt sikerrel, Vash mindig jobbnak bizonyul, azonban legtöbbjüket Wolfwood öli neg. Az egyik Gung-Ho Bárd, Chapel öli meg Wolfwoodot úgy, hogy Legato irányítja a karjait.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Yasuhiro Nightow Trigun című mangasorozata és az abból készült anime.

http://manga.bleachexile.com/trigun.html

http://www.animecrazy.net/trigun-anime/