Torrente, a törvény két balkeze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Torrente, a törvény két balkeze
(Torrente, el brazo tonto de la ley)
1998-as spanyol film
RendezőSantiago Segura
ProducerAndrés Vicente Gómez
Műfaj
ForgatókönyvíróCarles Gusi
FőszerepbenSantiago Segura
Javier Cámara
Tony Leblanc
ZeneRoque Baños
VágóFidel Collados
Gyártás
OrszágSpanyolország
Nyelvspanyol, magyar szinkron
Forgatási helyszínMadrid
Játékidő97 perc
Költségvetés280.000.000 spanyol peseta
Forgalmazás
ForgalmazóBudapest Film, InterCom
Bemutatóspanyol 1998. március 13.
magyar 1999. április 22. (Videó-megjelenés)
Eredeti magyar adóAMC
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1.500.000.000 spanyol peseta
Kronológia
KövetkezőTorrente 2. – A Marbella-küldetés
További információk
SablonWikidataSegítség

A Torrente, a törvény két balkeze (eredetileg spanyolul Torrente, el brazo tonto de la ley) 1998-ban bemutatott spanyol filmvígjáték, fekete komédia, melynek írója, rendezője és főszereplője Santiago Segura. A film kult-státuszba került mind Spanyolországban, mind Magyarországon. A siker hatására több folytatása is készült. A film Spanyolországban két Goya-díjat is nyert 1998-ban: Santiago Segura mint legjobb elsőfilmes rendező, Tony Leblanc pedig mint legjobb férfi mellékszereplő lett díjazva.[1]

A címszereplő hangjának kölcsönzését Csuja Imre egyik legemlékezetesebb szinkronszerepének tekintik.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

José Luis Torrente egy lusta, bunkó, alkoholista, szexista, rasszista, Atlético de Madrid-szurkoló elbocsátott rendőr, aki egy lelakott házban él a mozgáskorlátozott apjával, akinek a koldulása a szociális segély mellett Torrente egyetlen bevételi forrása. Egy napon a közvetlen szomszédjukba egy új család költözik, akik a közeli halpiacon árusítanak. Torrente figyelmét felkelti Amparito, a fiatal, nimfomániás nagynéni. Hogy közelebb kerülhessen hozzá, elvállalja, hogy a félénk, extrém erős szemüveget viselő, és titkon a bűnt üldözni vágyó unokaöccsét, Rafit megtanítja célba lőni, és elviszi magával éjszakai őrjáratokra. Az egyik őrjárat során gyanús dolgokat észlelnek a nemrég megnyílt kínai étterem környékén. A gyanút beigazolja, amikor Torrente apja rosszul lesz a kínaiaktól ellopott egyik tavaszi tekercstől, amibe heroint rejtettek. Hogy visszaszerezze állását, és hogy jó színben mutassa magát, Torrente úgy dönt, felgöngyölíti az ügyet. Időközben lefekszik Amparitóval, amit a nagynéni testvére úgy értelmez, hogy ők ketten mostantól jegyben járnak.

Éjjel Rafi segítségével beszöknek a kínai étterem pincéjébe, ahol a Francia, a drogdíler Mendoza embere megkínoz majd megöl egy futárt, aki elvesztette a szállítmányt (valójában Torrente apja lopta el). Kihallgatva a rosszfiúk beszélgetését, megtudják, hogy hamarosan egy újabb bűnöző, bizonyos Farelli fog drogszállítmányt hozni. Jelenlétüket azonban felfedezik, és menekülni kényszerülnek a felfegyverzett futárok elől. Elkövetnek azonban egy nagy hibát: Torrente a helyszínen felejti a rendőrigazolványát.

Mivel látszik, hogy a helyzetet ketten nem tudják megoldani, Rafi a barátai segítségét ajánlja. Összehozza Torrentét Malaguitával, aki harcművésznek, Bombillával, aki elektronikai szakértőnek; és Tonetivel, aki mesterkémnek hiszi magát. Miután átmulatták az éjszakát, előállnak egy tervvel: Tonetit bemikrofonozzák, és beküldik a Franciához, hogy kiszedjék belőle a találka helyét és idejét. Az álcája azonban hamar lelepleződik, és a fiú mindent bevall, mielőtt kiugrana az ablakon, és szörnyethalna. A Franciát értesítik a rendőrigazolványról, aki ennek alapján Torrente lakására megy, ahol Torrente apja megpróbálja megállítani őket, de nem jár sikerrel, mert szívrohamot kap és meghal. A bűnözők, mivel Torrentét nem találták otthon, elrabolják Amparitót. A helyzetet Lio-Csi, a kínai étterem pincérnője oldja meg, akit Torrente egyszer ugyan piszkált, de most apja és vőlegénye halála miatt bosszút akar állni, s ezért elárulja nekik a találkozó helyét.

Ők öten, és az informátor Carlitos a találkozóhelyre mennek, ahol a tervek szerint megkaparintják az ötvenmillió pesetát, amit Mendoza akar kifizetni a drogért. A dolgok azonban rosszul sülnek el, amikor Bombitát Carlitos véletlenül felrobbantja egy autó alá rejtett pokolgéppel – viszont ezzel Farellit is elintézik. Mivel Mendoza csapdát gyanít, végeznek a többi emberrel is, a tűzharcban viszont életét veszti Carlitos és Malaguita is. Torrente azonban örül, mert megszerezte az ötvenmillió pesetát, de végül megesik a szíve a magára hagyott Rafin, akit kiment szorult helyzetéből, lelőve a Franciát, miközben ő is megsérül. Rafi így Amparito megmentésére siethet, a lányt fogva tartó Mendozával azonban Lio-Csi végez hátulról.

Miután minden megoldódott, a rendőrség is megérkezik, akik gratulálnak Rafinak a szépen elvégzett munkáért, és akinek kezd kialakulnia egy kapcsolata Lio-Csivel. Torrentét kórházba szállítják, a pénzt azonban nem találják sehol a rendőrök. Azt ugyanis Torrente még idejében kicsempészte, és végül lefizeti a mentősöket, hogy induljanak szórakozni.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Santiago Segura José Luis Torrente Csuja Imre
Javier Cámara Rafi Rába Roland
Neus Asensi Amparito Kéri Kitty
Chus Lampreave Reme Nagy Anna
Tony Leblanc Torrente apja Kun Vilmos
Julio Sanjuán Malaguita Rácz Attila
Jaime Barnatán Toneti Simonyi Balázs
Darío Paso Bombilla Minárovits Péter
Carlos Perea Carlitos Nádasi László
Manuel Manquiña A Francia Reviczky Gábor
Espartaco Santoni Mendoza Bitskey Tibor
Antonio de la Torre Rodrigo Hannus Zoltán
Luis Cuenca Csapos Pálfai Péter
Cañita Brava Antonio Halmágyi Sándor
Javier Jurdao Israel Zágoni Zsolt
Carlos Bardem Cayetano Imre István
El Gran Wyoming Nyomozó Borbiczki Ferenc
Rosa Zhidán Lio-Csi Tanaka Tomoko
Javier Bardem Sultán (cameoszerep)
  • Magyar szövegː Miklós Lívia
  • Vágóː Simkó Ferenc
  • Stáblistaː Korbuly Péter
  • Szinkronrendezőː Báthory Orsolya
  • Szinkronstúdióː Mafilm-Audio Kft.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Torrente - IMDb (angol nyelven). Internetes Movie DataBase. (Hozzáférés: 2020. október 10.)
  2. Torrente - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. december 20.)

További információk[szerkesztés]