Tobi Schlegl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tobi Schlegl
Életrajzi adatok
Születési névTobias Schlegl
Született1977szeptember 30. (46 éves)
Köln, Németország
Pályafutás
MűfajokEuropop, Hip-Hop
EgyüttesNoble Savages
Audiosmog
Kapcsolódó előadó(k)Die Ärzte
Tevékenység

Tobi Schlegl weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tobi Schlegl témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tobias Schlegl (Köln, 1977. szeptember 30. –) német énekes, zenész, színész, rádió- és televíziós műsorvezető.

Élete[szerkesztés]

Tobias 13 évesen bűvészként dolgozott a németországi Magic Circle-ban, majd 1993-ban megalapította saját zenekarát, mely zeneileg nagymértékben a német Die Ärzte zenekar stílusához hasonlított.

Tobinak egy lánya van.[1] 2007. december 23-tól tagja az Attac[2] antiglobalizációs hálózatnak.

Karrierje[szerkesztés]

1995-ben a német VIVA Tv műsorvezető válogatásán 4000 pályázó közül választották ki, és a VIVA Interaktív című műsorát vezette. Két évvel később Kölnben szerzett diplomát, és elkészítette közös dalát a Noble Savages duóval is.

1998 januárjától a kEwl nevű élő showban is feltűnt, majd 2000 májusától már ő vezette az élő showt, ahol vendégei voltak többek között Hans-Dietrich Genschert, Die Ärzte, Robin Williams és Herbert Grönemeyer

2001-ben az Audiosmog nevű zenekarral vendégszerepelt, majd megjelent saját dala a Daylight In Your Eyes, mely a német Media Control slágerlistán a 36. helyen végzett. Ezt követte a When Will I Be Famous című dal. 2002 elején a ProSieben tv csatornánál Absolut Schlegl nevű műsorával jelentkezik, majd 2003-ban a VIVA The Last Judgment című műsorában mutatta meg főzőtudományát.

2004-ben Schleglet az akkori szövetségi kancellár Gerhard Schröder kinevezte arra a feladatra, hogy Németországban és nemzetközi szinten is fontos alapot teremtsen a környezet megőrzéséhez, az életminőség fejlődéséhez, mind társadalmi, mind gazdasági szinten.

A németországi Yahoo!-nak interjúkat készített színészekkel, majd a Sport Bilddel is dolgozott együtt, ahol fiatal labdarúgókkal készített interjút. Műsorvezetője volt a Vodafone által elindított első mobil Tv futballprogramban, valamint az MTV Germany által bemutatott Kick It Like Schlegl című showműsora is adásba került, és 6 epizódon át futott a zenecsatornán.

2007 elején a Deutsche Welle Clipmania kísérleti epizódjának volt a műsorvezetője, majd 2007-től 2011-ig az NDR televízión az Extra 3 nevű politikai szatirikus műsort vezette. 2011-ben Adolf Grimme-díjra jelölték Schlegl in Action nevű műsorát is, mely a díj különleges kategóriába sorolást kapta.

2010-ben Tobias elnyerte az NDR televíziós díját a Sehstern-t a 2009-es legjobb műsorvezetői kategóriában, az Extra 3 programban és a Schlegl akcióban nevű műsorokért. 2011-ben Juliane Bartel Média Díjat kapott munkájáért.

2011-ben Sabine Heinrichhel együtt vezette az 1Live Krone nevű ünnepséget, melyet a WDR 1 Live rádióban, valamint a WDR televízióban is sugároztak.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Album GER[3]
2001 Top Of The Rocks
(Az Audiosmog zenekarral)
96

Kislemezek[szerkesztés]

Év Dal GER[3]
1997 Can We Talk
(A Noble Savages zenekarral)
2001 When Will I Be Famous
(Az Audiosmog zenekarral)
2001 Daylight In Your Eyes
(Az Audiosmog zenekarral)
36

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]