The Doorman – Több mint portás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Doorman – Több mint portás
(The Doorman)
2020-as amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőRjúhei Kitamura
ProducerHarry Winer
Jason Moring
Michael Philip
Phin Glynn
Sara Shaak
Shayne Putzlocher
Műfajakciófilm
ForgatókönyvíróLior Chefetz
Joe Swanson
Harry Winer
FőszerepbenRuby Rose
Jean Reno
ZeneAldo Shllaku
OperatőrMatthias Schubert
Gyártás
GyártóDouble Dutch International
Smash Media
CR8IV DNA
Gora Films
Anamorphic Media
Immediate Media Partners
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő97 perc[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóLions Gate Entertainment
Magyarország Vertigo Média Kft.
Bemutató2020. október 9.
Magyarország 2021. május 13.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A The Doorman – Több mint portás (eredeti cím: The Doorman) 2020-ban bemutatott amerikai akció-thriller Rjúhei Kitamura rendezésében. A főszerepben Ruby Rose, Aksel Hennie, Rupert Evans és Jean Reno látható.

A film 2020. október 9-én jelent meg a Lions Gate Entertainment által, Magyarországon 2021. május 13-án mutatta be szinkronizálva a Vertigo Média Kft.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy ex-tengerészgyalogos portás kénytelen zsoldosokkal felvenni a harcot a családi otthona elpusztítása miatt, és hogy megtalálja a falakba rejtett értékes műalkotásokat.

Cselekmény[szerkesztés]

Bukarestben Alexandra „Ali” Gorski amerikai tengerészgyalogos tüzérőrmestert azzal bízzák meg, hogy védjen meg egy konvojt, amely a nagykövet lányát szállítja. Fegyveres zsoldosok támadnak rájuk, aminek következtében a nagykövet, a felesége és a lányuk is meghal. Ali leszerel a tengerészgyalogságtól, és a New York-i Carrington Hotelben kezd el dolgozni portásként, munkatársával, Borzzal együtt. Ott találkozik néhai nővére férjével, Jon Stanton professzorral és annak két gyermekével, Maxszel és Lilyvel. Jonnak és Alinak van közös múltja.

A szálloda munkaadóját, Pat-et Borz egy kalapáccsal megöli, és kiderül, hogy Borz portásnak álcázta magát, hogy a szállodában elrejtett értékes festmények után kutasson. Victor Dubois vezetésével egy csapat zsoldos érkezik, és leszámolást kezdeményez. Dubois, Borz és emberei behatolnak az akinetikus mutizmusban szenvedő Bernard Hersch lakásába. Dubois Bernardot az Erich Dreischler néven ismeri, és megkérdezi, hol van a festmény. Amikor Bernard nem beszél, Borz lábon szúrja, mire Bernard végre megszólal, de nem tudja, hol van a festmény. Amikor Bernard felesége elmagyarázza, hogy nemrég költöztek le a 10C-ből, ahol most Stantonék laknak, elmennek, Borz pedig megöli Bernardot és feleségét.

Dubois és az emberei megérkeznek a 10C-hez, és túszul ejtik Jont és Lilyt, míg Max, látva, hogy fegyveresek vannak bent, elmenekül. Dubois végül felfedezi a festményeket tartalmazó rejtett széfet, és Martineznek egy vízhűtéses fúróval kell megkerülnie a kombinációs kód alkalmazását. Jon megpróbálja elterelni Dubois figyelmét egy pohár borral, hogy Lily Dubois laptopján keresztül segítséget kérhessen a Facebookon keresztül, de Borz elkapja, és Dubois arra kényszeríti, hogy törölje az üzenetet.

Miután felfedezi a Hersch házaspár holttestét és Borz árulását, Ali megöli az egyik csatlóst, és összefut Maxszel. Ali és Max bekapcsolják a tűzjelzőt, hogy azzal kihívják a tűzoltókat, de amikor Ali megpróbálja riasztani őket, két másik csatlós elkapja őket, és a tűzoltók nem találnak semmi rendellenességet, és távoznak, miután Borz elmagyarázza, hogy téves riasztás volt. Miután Ali megöl egy másikat, Maxet elválasztják, majd újra elfogják és a szobába viszik. Dubois a hangosbeszélőn keresztül hívja Alit, és felszólítja, hogy adja meg magát. Látva, hogy a víztömlő a fúrófejhez csatlakozik, Max a hangosbeszélő rendszer segítségével titokban morzejelekkel üzen Alinak, hogy kapcsolja ki a vízellátás főszelepét. Leót megöli az Ali által beállított szögbomba, miközben megpróbálja visszakapcsolni a vizet, és ezzel a főszelep is tönkremegy.

Dubois telefonál neki, és megfenyegeti, hogy megöli a családot, ha Ali nem hajlandó helyreállítani a vízellátást. Ali beleegyezik, és a korrupt New York-i rendőr Olsen (Dubois társa) fegyverével a kezében csatlakoztatja a tömlőt a tetőtéri víztartályhoz.

A széfet kinyitják, és megtalálják benne a festményeket. Miután a zsoldosok ismerik a festmények valódi értékét, megegyeznek, hogy a bevétel 50%-át Dubois kapja, míg Martinez és Borz 25-25%-os részesedést kap. Ali ezután megöli Olsent, és a szobába rohan, ahol túszul ejti Martinezt. Borz megsebesíti Jont és megöli Martinezt, hogy a részesedése 50%-ra nőjön.

Amikor a rendőrség a helyszínre érkezik, Borz portásnak öltözik, hogy elsétáljon a rendőrök mellett, és Alira hárítja a felelősséget, aki ártalmatlanná teszi a rendőröket, és üldözőbe veszi Borzot.

Miközben a csatornában haladnak, Borz Dubois ellen fordul és megöli. Ali harcol Borz ellen, és végül egy gránáttal végez vele.

Valamivel később Ali elbúcsúzik Jontól és a gyerekeitől, akik Londonba tartanak.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Ali Gorski Ruby Rose
Victor Dubois Jean Reno Szilágyi Tibor
Martinez Louis Mandylor
Jon Stanton Rupert Evans
Borz Aksel Hennie
Hammer David Sakurai
Pat bácsi Philip Whitchurch
Max Julian Feder
Leo Hideaki Itô
Olsen Jamie Satterthwaite
Lily Stanton Kíla Lord Cassidy
Dan Cade Phil Narcum

A film készítése[szerkesztés]

2019 februárjában Ruby Rose-t választották ki a film főszereplőjének, a forgatás pedig 2019 áprilisában vette kezdetét.[2] 2019 májusában Jean Reno, Rupert Evans, Aksel Hennie, Julian Feder, Hideaki Ito és David Sakurai csatlakozott a szerepgárdához.[3]

Bemutató[szerkesztés]

A film világpremierje a Nightstream Filmfesztiválon volt 2020. október 9-én, ezzel egyidejűleg adták ki digitális formátumban is.[4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Doorman (2020 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mediawan Rights - Doorman. Mediawan Rights. [2020. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 31.)
  2. Wiseman, Andreas: Ruby Rose To Star As Former Marine In Action-Thriller 'Doorman' For Director Ryuhei Kitamura — EFM. Deadline Hollywood, 2019. február 8. [2020. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 31.)
  3. Brzeski, Patrick: Cannes: Ruby Rose's 'The Doorman' Adds Global Cast. The Hollywood Reporter, 2019. május 18. [2020. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 31.)
  4. Piepenburg, Erik: A Guide to New Horror Movies This Month. The New York Times, 2020. október 7. [2021. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 9.)

További információk[szerkesztés]