Tegez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tegez nyílvesszők hordozható tokja. Az íjat eleinte feltételezhetően vadászatra használták, és azután vált fegyverré a csatákban mint az első lőfegyver, fokozatosan felváltva a hajítólándzsát. A korai tegezek alapvetően bőrből, vászonból vagy fából készültek, amelyeket teljesen zárhatóra készítettek, hogy a benne lévő nyilak és íjakat megóvják az időjárás viszontagságaitól. Az íjtegezt vagy puzdrát az íjjal vadászó íjászok használták a könnyebb lövés érdekében. Az ókori civilizációk - görögök, perzsák, pártusok, szkíták, hunok, indiaiak, kínaiak - hadseregeiben egyaránt fontos volt az íjászok szerepe. A nyilakat tartó tegez 70–75 cm volt, ebben hegyükkel lefelé voltak a nyilak. A vadászok, majd később a harcosok az övükön hordták az állandóan készenlétben tartott íjat tartó tegezt is, amelyben a felajzott íjat tartották. A íjtegezben óvott, hidegtől és nedvességtől féltett felajzott íjat a tegezbe csúsztatták, ami kezdetben az íj formáját és méretét követő, arra szabott, szőrével kifelé fordítottan varrt bőrtok volt. Az íjászok mindkét tegezt az övre akasztva hordták.[1][2]

Felépítése[szerkesztés]

A honfoglalás idejében a bőrből készült tegez volt elterjedt, de készült vászonból és egyéb anyagból is.

Készítése[szerkesztés]

A tegez készítéséhez feltétlenül kemény bőr kell. Ugyanis a puha bőrt a vesszők átszúrják. A tegez készítéséhez elég egy bőrlap, amit összetűzünk, szegecselünk, varrunk. A tegez aljára is kell rakni bőrt. A tegez nyakára lehet fület is rakni, amire a vessző toll és nock része kerül. Ezek elkészítése után díszíthetjük további bőrrel, hímzéssel.

A modern íjászatban használt tegezek típusai[szerkesztés]

  • Vadásztegez: A vadásztegeznek kicsinek kell lennie, hogy a vesszők ne mozogjanak benne, ugyanis az erős zajjal jár. Nem zavarhatja az íjászt a járásban, és könnyen használhatónak kell lennie.
  • Harci tegez: Fontos, hogy ne üsse az íjász lábát a tegez, ezért nem lehet hosszú a felfüggesztés. Mint a vadásztegeznél, itt is könnyen elővehetőnek, használhatónak kell lennie.
  • Versenytegez: Könnyű, egyszerű, kicsi, készülhet műbőrből, vászonból, valódi bőrből. Elégséges egy felfüggesztés a könnyű elérés érdekében.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az íjászat története
  2. Az ősmagyarok fegyverzete. [2009. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 27.)

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Szöllősi Antal: Nyílegyenesen (Sztyeppei Nomád, Mogyoród, 2004) ISBN 9630091542

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Quivers
A Wikimédia Commons tartalmaz Tegez témájú médiaállományokat.