Tűz a tengeren

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tűz a tengeren
(Fuocoammare)
2016-os olasz–francia film

RendezőGianfranco Rosi
Producer
  • Donatella Palermo
  • Gianfranco Rosi
Műfajismeretterjesztő, portré
Forgatókönyvíró
  • Gianfranco Rosi
  • Carla Cattani
FőszerepbenPietro Bartolo
ZeneStefano Grosso
OperatőrGianfranco Rosi
VágóJacopo Quadri
Gyártás
GyártóStemal Entertainment
Ország
Nyelv
Játékidő109 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó01 Distribution
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1 000 000 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tűz a tengeren (eredeti cím: Fuocoammare) 2016-ban bemutatott olaszfrancia dokumentumfilm, amelyet Gianfranco Rosi rendezett. A forgatókönyvet Gianfranco Rosi és Carla Cattani írta, a zenéjét Stefano Grosso szerezte, a producerei Donatella Palermo és Gianfranco Rosi voltak. A Stemal Entertainment készítette, a 01 Distribution forgalmazta.

Olaszországban 2016. február 18-án, Magyarországon 2016. október 6-án mutatták be a mozikban.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A 12 éves Samuele Lampedusa szigetének lakója, messze a szárazföldtől. Mint a legtöbb vele egyidős fiú, ő sem mindig szeret iskolába járni. Inkább sziklára szeretne mászni a tengerparton, csúzlival lövöldözni, vagy a kikötőben a lányoknak udvarolni. Évek óta ez a hely az Afrikából útnak induló férfiak, nők és gyerekek úti célja, akik gyakran túl kicsi és rozzant csónakokkal próbálnak átkelni a tengeren. A filmben a sziget a „bevándorlók Európába való inváziójának” metaforájává válik – ez a remény, a nehézségek és több százezer ember sorsa, akik jobb életre vágynak: békére, szabadságra és boldogságra.

A szigeten élők kihúzzák a vízből azoknak a holttestét, akik nem élték túl a tengeri utazást. Lampedusa lakossága nap mint nap szemtanúja lehet a 21. század elején bekövetkező nagy humanitárius tragédiának.[1]

Gianfranco Rosi a mindennapi életet figyeli, amely közelebb hozza a nézőt egy olyan helyhez, amely egyszerre valóságos és szimbolikus. Megpróbálja bemutatni a sziget egyes lakóinak érzelemvilágát, akik állandó veszélyhelyzetben élnek. A kommentároktól mentes film ugyanakkor leírja azt a módot, ahogy két világ összeér egy ilyen kis térben.[1]

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Pietro Bartolo
  • Samuele Caruana
  • María Costa
  • Mattias Cucina

Díjak és jelölések[szerkesztés]

  • 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
  • 2017-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Fuocoammare (angol nyelven). berlinale.de, 2016. február 22. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  2. Prizes of the Independent Juries (angol nyelven). berlinale.de, 2016. február 22. [2017. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 21.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fuocoammare. Ogień na morzu című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]