Tűnj el!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tűnj el!
(Get Out)
2017-es amerikai film
RendezőJordan Peele
ProducerJason Blum
Műfaj
  • horrorfilm
  • rejtélyfilm
  • horrorvígjáték
  • thrillerfilm
ForgatókönyvíróJordan Peele
Főszerepben
ZeneMichael Abels
OperatőrToby Oliver
VágóGregory Plotkin
DíszlettervezőRusty Smith
Gyártás
GyártóBlumhouse Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő103 perc
Költségvetés4,5 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2017. február 24.
Magyarország 2017. április 20.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel252,4 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tűnj el! (eredeti címén: Get Out) 2017-ben bemutatott amerikai misztikus-horrorfilm, melyet Jordan Peele írt és rendezett, akinek ez volt az első rendezése. A főszerepekben Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Stephen Root, Keith Stanfield és Catherine Keener láthatóak. A rendező megvitatta ötleteit a lehetséges folytatásról.[3]

A film forgatása 2016. február 16-án kezdődött Alabama, Fairhopeban. Az Amerikai Egyesült Államokban 2017. február 24-én mutatták be, Magyarországon négy héttel később, április 20-án az UIP-Dunafilm forgalmazásában. A Tűnj el! 2017. januárt 24-én debütált a Sundance Filmfesztiválon, majd az Universal Pictures által február 24-én megjelent az Egyesült Államokban. A film kritikai szempontból pozitív visszajelzéseket kapott az értékelőktől. A Metacritic oldalán a film értékelése 84% a 100-ból, ami 48 véleményen alapul.[4] A Rotten Tomatoeson a Tűnj el! 99%-os minősítést kapott, 282 értékelés alapján.[5] A 2018-as Oscar gálán megkapta a díjat a „legjobb eredeti forgatókönyv” kategóriában. A film bevételi szempontból is jól teljesített, ugyanis a 4,5 millió dolláros költségvetését túl tudta szárnyalni, és több mint 252,4 millió dollárral zárt.

Csak mert meghívtak, nem biztos, hogy szívesen látnak...
– Mottó

A film egy fiatal párról szól, akik meglátogatják a nő szüleinek titokzatos birtokát, ahol rettenetes dolgok történnek.

Cselekménye[szerkesztés]

A film nyitójelenetében egy Andre Hayworth nevű fekete férfi beszélget a mobilján a barátnőjével, miközben éjszaka sétál a külvárosban, majd egy ismeretlen támadó elrabolja.

Hónapokkal később Chris Washington (Daniel Kaluuya), az afro-amerikai fotográfus, és fehér barátnője, Rose Armitage (Allison Williams) elutazik, hogy találkozzanak Rose szüleivel; az idegsebész apjával, Deannel (Bradley Whitford) és a pszichiáter / hipnoterapeuta anyjával, Missyvel (Catherine Keener), valamint a bátyjával, Jeremyvel. A házban mindenki arra törekszik, hogy Chris jól érezze magát, de a férfit zavarja Walter, a fekete gondnok és Georgina, a szintén színesbőrű házvezetőnő furcsa viselkedése. Aznap éjjel Chris mesél Missynek az édesanyjáról, aki még tizenegy éves korában halt meg. Miközben beszélgetnek, Missy bénító állapotba hipnotizálja Christ, és a tudatát egy ürességbe küldi, amit a nő „az elsüllyedt helynek” nevez. Chris másnap reggel felébred az ágyban, és úgy hiszi, rémálma volt, de később rájön, hogy Missy hipnotizálta őt azért, hogy leszokjon a dohányzásról.

A vendégek megérkeznek Armitage-ékhez az éves összejövetelére, ahol különböző idős fehér párok érdeklődést tanúsítanak Chris iránt. Találkozik Logan Kinggel, egy fekete vendéggel, akinek a bizarr viselkedése megzavarja. Ekkor felhívja legjobb barátját, a biztonsági őr Rodney "Rod" Williams-t, akinek elmondja a hipnózist és a jelenlévők különös viselkedését. Később megpróbálja titokban lefényképezni Logant a telefonjával, ám a telefon vakuja miatt Logan orra egyszer csak vérezni kezd, aztán rátámad Chrisre azt kiabálva, hogy "Tűnj el!". Dean az eset után elmondja, hogy Logan epilepsziás rohamot szenvedett, és a szorongása miatt feldúlt lett, de Chris szkeptikus. Chris és Rose sétálni mennek, és próbálja őt meggyőzni, hogy hagyják el a házat. Miközben távol vannak, Dean titokzatos árverést tart egy Christ ábrázoló képről, majd a vak műkereskedő, Jim Hudson teszi a nyertes ajánlatot érte, aki korábban Chrisszel is beszélgetett, mert állítólag érdekelték a fotói.

Miközben összecsomagolnak, hogy távozzanak a házból, Chris elküldi Logan képét Rodnak, aki ráismer Loganre mint Andre "Dre" Hayworthre, és így már Chris is emlékszik rá. Pakolás közben Chris több tucat fotót talál Rose-ról és a korábbi fekete férfiakkal, nőkkel folytatott kapcsolatairól, köztük van Andre, Walter és Georgina is, noha a nő korábban azt mondta Chrisnek, hogy ő az első fekete barátja. Chris megrémülve elmondja Rose-nak, hogy azonnal el kell menniük, bár most már tudja, hogy a lány is része az összeesküvésnek, de Rose még játssza a riadt szerető szerepét. Nemsokára a család bekeríti, majd Missy hipnotizálja három csészekopogtatással. Eközben Rod észreveszi az interneten, hogy Andre Hayworth hónapokkal ezelőtt eltűnt. A rendőrségre megy, de ott csak gúnyolódnak rajta.

Chris felébred egy fotelhez szíjazva, majd bemutatnak neki egy videót egy régi tévén, amelyben az idős Roman Armitage, Rose nagyapja elmagyarázza, hogy a család tökéletesítette a pszeudo-halhatatlanság módszerét; Dean áthelyezi az idősebb vagy beteg barátai és rokonai agyát a fekete férfiak és nők testeibe, akiket Rose választott és Missy hipnotikusan előkészített. Nemsokára a műtétre előkészített Jim jelenik meg tévén, aki azon keresztül magyarázza el az eljárást Chrisnek. Chris megkérdezi, hogy miért fekete embereket választottak, mire Jim azt feleli, hogy a feketék jelenleg „divatosak”. Jim Chris révén akarja visszanyerni a látását, ám így „az elsüllyedt helyen” lesz mindvégig egész életében, és onnan nézi végig, ahogyan Jim irányítja a testét. Chris észreveszi, hogy vattapamacsok jönnek ki a szék karfájából, amivel bedugaszolja a füleit, hogy blokkolja a hipnotikus parancsokat, amelyek eszméletlenné teszik. Amikor Jeremy megérkezik, hogy átvigye a műtétre, Chris kiszabadul és végez vele, majd Deannel és Missyvel is. Közben egy gyertya lángba borítja a ház alagsorában lévő titkos műtőt.

Ahogy Chris elhagyja a házat, elviszi Jeremy autóját, de véletlenül elgázolja Georginát. A bűntudata miatt, hogy elmulasztott segíteni az édesanyján, magával viszi az eszméletlen nőt, de az hamarosan magához tér és megtámadja, így az autójuk nekiütközik egy fának. Georgina, akinek a testében Rose nagyanyja lakozott, az ütközéstől meghal, Chris viszont sebesülten kimászik a kocsiból. Rose és "Walter" siet Chris felé, Rose rálő egy puskával, majd Walter kezdi fojtogatni, de Chris képes arra használni a telefonja vakuját, hogy visszahozza Walter eredeti énjét. Walter feláll, elkéri Rose puskáját, látszólag hogy Christ lelője, de helyette Rose-t lövi hasba, majd magával is végez. Chris elkezdi fojtogatni a haldokló Rose-t, de nem képes megölni, miközben egy rendőrautó is felbukkan. Rose segítségért kiált abban a reményben, hogy Christ nézik a támadónak, de a sofőrről kiderül, hogy Chris barátja, a belbiztonsági Rod, aki a munkahelyi kocsijával érkezett. Rod elismétli Chrisnek, hogy nem kellett volna Rose-ék házába mennie, majd elhajtanak, miközben Rose elvérzik.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[6]
Chris Washington Daniel Kaluuya Horváth Illés
Rose Armitage Allison Williams Sallai Nóra
Dean Armitage Bradley Whitford Rosta Sándor
Missy Armitage Catherine Keener Kovács Nóra
Jeremy Armitage Caleb Landry Jones Rada Bálint
Rod Williams Lil Rel Howery Elek Ferenc
Georgina Betty Gabriel Nádasi Veronika
Walter Marcus Henderson Schmied Zoltán
Andre Hayworth / Logan King LaKeith Stanfield Czető Roland
Jim Hudson Stephen Root Barbinek Péter
Latoya nyomozó Erika Alexander Kocsis Mariann
Roman Armitage Richard Herd Szersén Gyula

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tűnj el!. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. augusztus 25.)
  2. Get Out (2017). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. augusztus 25.)
  3. Lehetséges folytatás. Joblo. (Hozzáférés: 2017. augusztus 25.)
  4. TŰNJ EL!. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. augusztus 25.)
  5. GET OUT. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. augusztus 25.)
  6. ISzDb – TűnJ el! (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. augusztus 29.)

További információk[szerkesztés]