Hang nélkül

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hang nélkül
(A Quiet Place)
2018-as amerikai film

RendezőJohn Krasinski
ProducerMichael Bay
Andrew Form
Bradley Fuller
Vezető producerJohn Krasinski
Műfaj
  • horrorfilm
  • thrillerfilm
  • sci-fi film
  • apokaliptikus film
  • posztapokaliptikus film
Forgatókönyvíró
FőszerepbenEmily Blunt
John Krasinski
Millicent Simmonds
Noah Jupe
ZeneMarco Beltrami
OperatőrCharlotte Bruus Christensen
VágóChristopher Tellefsen
Gyártás
GyártóPlatinum Dunes
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
  • angol
  • American Sign Language
Forgatási helyszínNew York New York
Játékidő90 perc
Költségvetés17–21 millió USD[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2018. április 6.
Magyarország 2018. május 3.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24724/2018)
Bevétel431,7 millió USD[2]
Kronológia
KövetkezőHang nélkül 2. (2020)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hang nélkül témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hang nélkül (eredeti cím: A Quiet Place) 2018-ban bemutatott amerikai horrorfilm, melynek rendezője, egyik forgatókönyvírója és főszereplője John Krasinski. Egyéb fontosabb szerepekben Emily Blunt, Millicent Simmonds és Noah Jupe látható.

Egy családnak a legnagyobb csendben kell rejtőzködnie a bolygónkat megszálló idegen lények elől, amelyek ugyan nem látnak, de kifinomult hallásuk miatt a legkisebb zörej esetén is lecsapnak prédájukra.

2018. március 9-én mutatták be a South by Southwest fesztiválon. Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. április 6-án a Paramount Pictures, Magyarországon május 3-án szinkronizálva az UIP-Dunafilm forgalmazásában került a mozikba. Bevételi és kritikai szempontból is sikeres lett: 431 millió dollárt termelt össze világszerte és elismeréseket kapott a kritikusoktól. Dicsérték az eredetiséget, a hangulatot, valamint a színészi játékot és a rendezői munkát.

Folytatása, Hang nélkül 2. 2020-ban jelent meg. 2024-ben újabb folytatást terveznek, A Quiet Place: Day One címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

2020-ban, három hónap alatt a Föld lakosságának nagy részét elpusztították olyan idegen lények, amelyek érzékeny hallással és látszólag áthatolhatatlan páncélzattal rendelkeznek. Az Abbott család – a házaspár Evelyn és Lee, siketnéma lányuk, Regan, valamint két fiuk, Marcus és Beau egy New York melletti elszigetelt farmon élnek. A családtagok a lehető legnagyobb csöndben élik mindennapi életüket és amerikai jelnyelvvel kommunikálnak egymással. A négyéves Beau egy elemes játékot szeretne vinni magával az útra, de apja ezt határozottan megtiltja neki, annak hangereje miatt. Regan titokban odaadja neki a játékot, Beau pedig a többiek tudtán kívül a hozzátartozó elemeket is magával viszi. Amikor a család hazafelé sétál az erdőben, Beau aktiválja az űrsiklót és szinte azonnal végeznek vele az idegen lények.

Egy évvel később Regant még mindig gyötri a bűntudat öccse halála miatt, Evelyn több hónapos terhes. Lee kétségbeesetten próbál rádiókapcsolatot teremteni a külvilággal. Később az apa elmegy Marcussal egy közeli folyóhoz horgászni, közben Regan ellátogat Beau sírjához. Evelyn vajúdni kezd és a pincében belelép egy kiálló szögbe. A fájdalom miatt véletlenül összetör egy képkeretet, amelyet az egyik közeli lény észlel. Evelyn felkapcsolja a kinti kapcsolót, ami a külső ház fényét pirosra változtatja, ezzel figyelmeztetve a többieket a veszélyre. Marcus és Lee tűzijátékokkal kicsalogatják a lényt, így Evelyn életet adhat gyermekének.

Regan visszamegy a farmra. Ő és Marcus menedéket keresnek egy gabona siló tetején, ahol tüzet gyújtanak, hogy figyelmeztessék apjukat hollétükről. Azonban, kifogy a gyújtófolyadék és a tűz leesik, amelyre Lee azt hiszi, hogy nincsenek ott. A tetőajtó kinyílik, és Marcus a silóba esik. Elmerül a kukoricába, majdnem már, hogy megfullad, de Regan utánaugrik és megmenti. A leszakadt tetőajtóba kapaszkodva elkerülik a további veszélyeket, azaz segít nekik a lénytámadásnál is. Regan feljavított hallókészülék-implantátuma a lény közelségére reagálni kezd, egy áthatóan hangos nagyfrekvenciás hangot sugározva felé, amely elhajtja a lényt. A gyerekek kiszabadulnak a silóból és újra találkoznak az apjukkal.

A bestia hamar visszatér, Lee azonban megtámadja őt egy tűzoltócsákánnyal, míg Marcus és Regan egy kisteherautóba zárkózik. Lee súlyosan megsebesül, amelynek hatására Marcus felkiált, és a lényt a teherautóhoz csalja. Lee mielőtt feláldozná magát, jelmutogatással elmagyarázza gyerekeinek, hogy nagyon szereti őket, ezután kiabálni kezd és a lény végez vele. A gyerekek kiengedik a kéziféket, és a kocsi elkezd legurulni a hegyről, és elmenekülnek, hogy újra találkozzanak Evelynnel és a kisbabával a házukban.

Regan, akinek korábban nem volt engedélyezve a ház alagsorába való lemenés, meglátja apja jegyzetét a teremtményekről és a kísérletezésről több különböző implantátummal. Amikor a lény visszatér az alagsorba, Regan a beültetett implantátumot egy közeli mikrofonhoz helyezi – hangosabbá téve a frekvenciát, hogy elhárítsa a lényt. Fájdalmasan érinti a lényt, aminek hatására szétnyitja húsos páncélját a fején, és Evelyn ekkor puskával szétlövi, ezzel megölve őt. A család egy CCTV monitort néz, és két lényt mutat, akik a ház alagsora felé haladnak. A teremtmények gyengeségével kapcsolatos új ismereteik tudatában a család tagjai élnek a helyzettel és felkészülnek a harcra.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Emily Blunt Evelyn Abbott Németh Borbála
John Krasinski Lee Abbott Horváth-Töreki Gergely
Millicent Simmonds Regan Abbott nem szólal meg
Noah Jupe Marcus Abbott Mayer Marcell
Cade Woodward Beau Abbott nem szólal meg

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film pozitív kritikákat kapott. A Metacritic oldalán a film értékelése 82% a 100-ból, 55 vélemény alapján.[4] A Rotten Tomatoeson a Hang nélkül 95%-os minősítést kapott, 270 értékelést összegezve.[5]

Folytatás[szerkesztés]

2018 áprilisában Jim Gianopulos, a Paramount elnöke és vezérigazgatója bejelentette, hogy dolgoznak a folytatáson.[6] Woods és Beck forgatókönyvírók korábban már elárulták: elkezdtek ötletelni a lehetséges második filmről.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hang nélkül. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  2. A Quiet Place. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  3. ISzDb – HANG NÉLKÜL (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  4. Hang nélkül. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. július 17.)
  5. aquietplace. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. július 17.)
  6. D'Alessandro, Anthony: ‘A Quiet Place 2’ Is “In The Works”, Paramount Boss Says – CinemaCon. Deadline Hollywood . Penske Business Media, 2018. április 25. (Hozzáférés: 2018. április 25.)
  7. Holmes, Adam: Could A Quiet Place 2 Happen? Here’s What The Writers Say. CinemaBlend, 2018. április 6. (Hozzáférés: 2018. április 25.)

További információk[szerkesztés]