Rémálom az Elm utcában (film, 2010)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rémálom az Elm utcában
(A Nightmare on Elm Street)
Rendező Samuel Bayer
Producer Michael Bay
Andrew Form
Bradley Fuller
Műfaj Horrorfilm
slasher
Forgatókönyvíró Wesley Strick
Eric Heisserer
Főszerepben Jackie Earle Haley
Rooney Mara
Zene Steve Jablonsky
Operatőr Jeff Cutter
Vágó Glen Scantlebury
Gyártás
Gyártó New Line Cinema
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 98 perc
Költségvetés $35 millió
Forgalmazás
Forgalmazó Intercom
Bemutató USA 2010. április 30.
magyar 2010. június 3.
Bevétel $112 362 985
Kronológia
Kapcsolódó film Rémálom az Elm utcában (1984)
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap
„Új álom. Új borzalmak”
   – A film szlogenje

A Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street) egy 2010-es amerikai horrorfilm, az 1984-es Rémálom az Elm utcában című film remake-je.

Freddy Krueger csíkos pulóvere, négykarmú kesztyűje, dermesztő mosolya a műfaj elsőszámú klasszikusává tette az Elm utcát. Freddy most a modern kor filmes technikájának köszönhetően még ijesztőbben tér vissza egy békés kertváros tinédzsereinek életébe. Amíg ébren maradnak, nem eshet bántódásuk, de aki elalszik, nem menekülhet! Freddy Krueger visszatér, az 1984-es eredeti Rémálom az Elm utcában után Wes Craven klasszikussá vált karaktere és felturbózott látványelemekkel riogat. Sok hasonló jelenet található meg az 1984-es és a 2010-es rész között.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy amerikai diáklány, Nancy Thompson kellemes mindennapjainak váratlanul rémálmok sorozata vet véget. Amikor közeli barátainak beszámol álmatlan éjszakáiról, a sikolyokról, a hideg verejtékről, kiderül, hogy a többieket is ugyanazok a látomások gyötrik. Aztán egy szép napon Nancy egyik barátnőjét álmában meggyilkolják. A rendőrség az áldozat barátját gyanúsítja. Nancy azonban azt érzi, hogy leomlik a fantáziavilág és a valóság közötti határ, és a képzelete szülte szörnyeteg életre kap, és végez mindegyikükkel. Nancy biztos abban, hogy egyetlen fegyvere van, mégpedig az, hogy ébren marad. Családja annak ellenére azt gondolja, hogy Nancy megháborodott. Nancy tehát keményen ellenáll segítőkész családja minden álomba ringató kísérletének, míg a kimerültség le nem dönti a lábáról. Ekkor kerül sor a mindent eldöntő személyes találkozóra az őt kísértő démoni alakkal.

Háttér-információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Rémálom az Elm utcában eredetileg ugyanazt a tervet követte volna, mint a Platunum Dunes másik remake-je, a Péntek 13, ahol az írók fogták azt, amit a korábbi filmekből a legjobb részeknek tartottak és írtak velük egy önálló történetet. Végülis hagyták ezt az ötletet és inkább Craven eredeti története mellett döntöttek, csak még ijesztőbbé akarták tenni. Hogy ezt a hatást elérjék, úgy döntöttek, elveszik Freddy-től a rá jellemző vicces beszólásait, amitől az idők folyamán kevésbé ijesztő és inkább komikus figura lett, és visszaviszik a sötét gyökereihez: Freddy a remake-ben igazi pedofil, ahogy Craven eredetileg megálmodta, de később inkább egyszerű gyerekgyilkost csinált belőle.

Az alkotók továbbá úgy döntöttek, hogy Freddy kinézetét közelebb hozzák egy igazi égési sérüléseket szenvedett személy kinézetéhez, melynek kivitelezéséhez részben CGI-t alkalmaztak. A filmet nagyrészben Illinois államában forgatták.

Robert Englund, aki ez előző nyolc filmben Freddy-t alakítottta, kifejezetten támogatta, hogy az alkotók Jackie Early Haley-t választották az új Freddy szerepére.

A Rémálom az Elm utcában-t 2010. április 30-án adták ki az Amerikai Egyesült Államokban, majd 2010. május 8-án látott napvilágot külföldi területeken is. A filmet elsődlegesen negatív kritikákkal illették a kritikusok. Ettől függetlenül a fim több mint 63 millió dollárt hozott be az USA-ban és több mint 115 millió dollárt világszerte.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. "Main Title"
  2. "Jump Rope"
  3. The Hit Crew – "Un Homme et Une Femme"
  4. The Everly Brothers – "All I Have to Do Is Dream"

Díjak, jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2011 Empire Award Legjobb horror Jelölve
2010 Teen Choice Award Choice Movie Actor: Horror/Thriller Jackie Earle Haley Jelölve
Choice Movie Actress: Horror/Thriller Katie Cassidy
Choice Movie: Horror/Thriller

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]