Szodómia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Martin: Szodoma és Gomora
Hohenberg lovag megégetése a szolgájával együtt Zürich-ben szodómia miatt, (1482). A szodómia megbocsáthatatlan bűn volt a középkorban

A szodómia bibliai eredetű kifejezés, amellyel főként jogi szövegekben, de a közbeszédben is a nem utódnemzésre irányuló szexuális aktust jelölik, továbbá az anális szexet, orális kielégítést, önkielégítést, parafíliát, az olyan szexuális aktust, amely nem jár utódok nemzésével. A "szodómia" szó nem határozza meg a résztvevők nemét, ma gyakran használják homoszexuális férfiak szexuális kapcsolatára. A szó német alakját (Sodomie) leginkább a zoofília szinonímájaként használják.

Mindez csak kis részben egyezik meg azokkal a cselekedetekkel, amelyeket a Biblia felsorol Sodoma bűneiként. A Sodoma városnév a Bibliában szerepel, Gomorával együtt két települést jelöl, amelyeket a Biblia szerint Isten az ott lakók bűnös életviteléért elítélt és elpusztított. (Mózes I. könyve 19. rész) A Biblia röviden az alábbi leírást adja a város bűneiről:

"Ímé, ez volt a vétke Sodomának, a te öcsédnek: kevélység, eledel bősége és gondtalan békesség volt nála és leányainál, de a szűkölködőnek és szegénynek kezét nem fogta meg. És felfuvalkodának s cselekedének útálatosságot előttem, és elveszítém őket, mikor ezt megláttam." "(Ezékiel próféta könyve 16. rész 49-50. vers)", és

"De a jeruzsálemi prófétákban is rútságot láttam: paráználkodnak és hazugságban járnak; sőt pártját fogják a gonoszoknak, annyira, hogy senki sem tér meg az ő gonoszságából; olyanok előttem mindnyájan, mint Sodoma, és a benne lakók, mint Gomora." "(Jeremiás próféta könyve 23. rész 14. vers)"

A "szodómia" kifejezés leginkább a Bibliai paráznasággal hozható kapcsolatba, azonban a Bibliai paráznaság kifejezés, amely a görög "πορνεία" (porneia) szóból származik, eredeti jelentései:

  • 1) tiltott szexuális együttlét
  • 1a) házasságtörés, homoszexualitás, állatokkal közösülés stb.
  • 1b) szexuális együttlét közeli rokonnal, vérfertőzés
  • 1c) szexuális együttlét elvált férfival vagy nővel
  • 2) átvitt értelemben: bálványtisztelet
  • 2a) bálványok imádásával való beszennyeződés, például áldozati étel elfogyasztása

Mint láthatjuk, az eredeti Bibliai szöveg nem szól anális és orális együttlétről, önkielégítésről továbbá utódnemzéssel nem járó szexuális együttlétről. Közös pont azonban a homoszexualitás, az állatokkal közösülés és több parafílikus tevékenység.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]