Szerkesztő:Reas/Mária Friderika porosz hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mária Friderika portréja

Mária Friderika porosz hercegnő (németül: Marie Friederike Franziska Hedwig von Preußen) (Berlin, 1825. október 15. - Hohenschwangau kastély, Füssen, 1889. június 17.), házassága révén bajor királyné, II. Lajos és Ottó bajor királyok édesanyja.

Származása[szerkesztés]

Mária 1825-ben született a Hohenzollern-házból való Vilmos herceg, aki III. Frigyes Vilmos porosz király fiatalabbik testvére volt, és Mária Anna Hesse-Homburg-i hercegnő legfiatalabb gyermekeként. Nagyapja II. Frigyes Vilmos porosz király volt.

Élete[szerkesztés]

A sziléziai Fischbach kastélyában nőtt fel. 1842. október 12-én feleségül ment a bajor trónörököshöz, a későbbi II. Miksa királyhoz. Máriát mind a katolikus Bajorország, mind az evangélikus lakosságú Poroszország egyformán szerette. Egyik nagy szociális elkötelezettségeként 1869. december 18-án fiával, Lajossal együtt újjáélesztette a Bajor Nőegyletet. Célul „a harcmezőn megsérült és megbetegedett katonák ápolását és támogatását" tűzték ki (Pflege und Unterstützung der im Felde verwundeten und erkrankten Krieger). A védnökséget a királyné vállalta el. Hivatalosan ezzel a nőegylettel alakult meg a Bajor Vörös Kereszt.

1864. március 10-én férje halálával megözvegyült, és a lechtal-völgyi Alpokban fekvő elbigenalpi kúriába, valamint a Hohenschwangau-i kastélyba vonult vissza. 1874. október 12-én felvette a katolikus hitet. 1886-ban még megélte, amikor idősebbik fia, Lajos, tisztázatlan körülmények között a Starnberg-i tóba fulladt.

1889. május 17-én halt meg Hohenschwangauban, s a müncheni Theatinerkirche egyik oldalkápolnájában helyezték örök nyugalomra a férje, II. Miksa sírjával szemben.

Utódai[szerkesztés]

A II. Miksával való házasságából két fiú születtet, akik Bajorország királyai lettek. Azonban mindkettejükön úrrá lett az elmebaj, és így le kellett mondaniuk a trónról.


Ez a szócikk részben vagy egészben a Marie Friederike von Preußen című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.