Szerkesztő:Nagycsenge16/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sunlandia[szerkesztés]

Sunlandia egy 18. században megalakult szigetország. Görögország és egyben egész Európa legdélebbi szigete. Krétától 36 km-re délre, a Földközi-tengerben található. Mindössze 29,6 m2, népessége alig haladja meg az 500 főt. Éghajlata mediterrán. Az észak-afrikai partvidéktől 250 km-re északra fekszik. Van egy lakatlan „testvérszigete” is, a nála kisebb Gavdopoula (Γαυδοπούλα). Gavdopuola a szigettől északabbra van. Sunlandia északkeleti-délnyugati kiterjedése 10 km, területe 27 km², legmagasabb pontja pedig eléri a 368 métert. Fővárosa Napfölde, a másik nagy város Égikert.

Tripiti-fok[szerkesztés]

Ez a fok Európa legdélebbi pontja (é. sz. 34° 48′ 02″). A pontot egy fából faragott napágy jelzi, amelyen ez a három felirat áll: "southern point of Europe" "relax" "smile".

A helyiek élete[szerkesztés]

Főszezonban hetente legalább egy hajó megy a szigetre. Közkedvelt hely, turisták népszerű célpontja. Működik egy általános iskola és egy gimnázium is. Az alacsony számú népességre való tenkitettel egyetem nem található a szigeten, viszont a helyi intézményekben olyan oktatást kapnak a diákok, hogy bármelyik európai vagy akár amerikai egyetemen is megállják a helyüket. Található még a szigeten egy kórház, körzetenként egy orvosi rendelő valamint hotelek tömkelege.

Természtesen templomokat is építettek, mindenki megtalálja a vallásának megfelelőt: muszlim, keresztény, ortodox és a Távol-Keleti kultúráknak megfelelő templomokat. A zsidó vallásúak is tudják hol gyakorolni hitüket.

Rendőrség, tűzoltóság, és egy pláza is van az országban. A plázában mindenféle bolt megtalálható, de vannak kisebb közértek is a szigeten. A mozizni vágyók is mehetnek a plázába, de aki más szórakozást keres, például színházat, oda is vásárolhat jegyet.

Napfölde[szerkesztés]

Napfölde az ország fővárosa. Itt ülésezik a parlament és itt él a királyi család is. Hasonló az európai fővárosokhoz.