Szentlélek Kongregáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szentlélek Kongregáció
Alapítva
Szentlélek Kongregáció (Róma belvárosa)
Szentlélek Kongregáció
Szentlélek Kongregáció
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 54′ 54″, k. h. 12° 26′ 43″
A Szentlélek Kongregáció weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentlélek Kongregáció témájú médiaállományokat.
A Szentlélek atyák pecsétje.

A Szentlélek Kongregáció (teljes nevén: Mária Szeplőtelen Szívének Oltalma alatt álló Szentlélek Kongregáció; latinul: Congregatio Sancti Spiritus sub tutela Immaculati Cordis Beatissimae Virginis Mariae, rövidítve: C.S.S. vagy C.S.Sp.) egy missziós klerikus szerzetes kongregáció, akiknek tagjait Szentlélek atyáknak vagy spiritánusoknak neveznek.

Története[szerkesztés]

A kongregáció két társulat egyesüléséből jött létre 1848-ban.

A Szentlélek Kongregáció magába olvasztotta a Mária Szent Szíve Kongregációt, és megalapították a Mária Szeplőtelen Szívének Oltalma alatt álló Szentlélek Kongregációt. Az egyesített kongregáció alapszabályzata Libermann műve (hármas fogadalom). Az 1864-ben létrehozott németországi tartományát a Kulturkampf során 1873-ban felszámolták, de Amandus Acker 1895-ben helyreállította. 1980-ban 854 házban 3910 szerzetes, köztük 3143 pap, 2004-ben 708 házban 2985 szerzetes, köztük 2185 pap élt.

Tevékenysége[szerkesztés]

A kongregáció alsó- és felsőfokú iskolákban, de mindenekelőtt afrikai és dél-amerikai missziós állomásokon tevékenykedik. A kongregáció által fenntartott Pittsburghi (Pennsylvania, USA) Duquesne Egyetemen alakult meg a Katolikus karizmatikus megújulás első imaközössége 1967. február 18-án.

Források[szerkesztés]