Szent György-torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent György-torony
OrszágMálta
TelepülésSan Ġiljan
Építés éve1638
Típustorony
TulajdonosMálta kormánya
Elhelyezkedése
Szent György-torony (Málta)
Szent György-torony
Szent György-torony
Pozíció Málta térképén
é. sz. 35° 55′ 44″, k. h. 14° 29′ 27″Koordináták: é. sz. 35° 55′ 44″, k. h. 14° 29′ 27″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent György-torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent György-torony (máltaiul: Torri ta' San Ġorġ, olaszul: Torre San Giorgio) kis őrtorony Máltán, San Ġiljanban. Egyike azoknak az erődtornyoknak, amelyeket Jean-Paul de Lascaris-Castellar, a máltai lovagrend 57. nagymestere építtetett a szigetek partvédelmi hálózatának részeként. A torony 1638 óta a Szent-György-öböl nyugati csücskében áll. Jó állapotban van, ma egy szálloda területén található.

Története[szerkesztés]

A Szent György-torony 1638-ban épült Lascaris-Castellar nagymester magisztrátusa idején.[1] A Lascaris-toronyok megfigyelőállomásként és őrhelyként szolgáltak, hogy riasszák a helyőrséget, ha ellenséges flotta közeledik, vagy figyelmeztető lövéseket adjanak le a csempészekre, kalózokra, és Málta karanténszabályait elkerülni próbáló hajókra. A tornyokat a Wignacourt-tornyok mintájára egymástól látótávolságára helyezték el, hogy éjjel-nappal jelezhessenek egymásnak, és a part azon részein állították fel őket, ahol a terep lehetővé tette az ellenség partraszállását.[2]

A Szent György-tornyot többször átalakították és a brit időszakban jelentős szerkezeti változtatásokat végeztek rajta – csak az alsó rész maradt meg eredeti állapotában. 1878-ig a Pembroke erőd felépüléséig a tornyot megfigyelőállásként használták, majd tűzirányító központként szolgált. A második világháború idején katonai rádiókommunikációs közvetítőállomás volt.[3]

A tornyot 1997-ben rekonstruálták, a ráépített részeket eltávolították.[3] A torony jelenleg egy Hotel területén található.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Saint George's Tower című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1984. május 2.) „Fortifications in the Middle Ages”. Civilization, Ħamrun 1, 33. o, Kiadó: PEG Ltd.  
  2. Borg-Bartolo, Ramon (1978. május 2.). „Chark el Hamiem”. Heritage: An Encyclopedia of Maltese Culture and Civilization (14), 270–271. o.  
  3. a b Protecting the most significant buildings, monuments and features of Pembroke (17) - St George's Tower, St George's Bay”, Times of Malta, 2010. március 2. (Hozzáférés: 2014. április 20.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]