Szeged Plaza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szeged Plaza szórakoztató és bevásárlóközpont
TelepülésSzeged
CímSzeged, Kossuth Lajos sugárút 119.
Építési adatok
Építés éve1999–2000
Megnyitás2000. december 12.
Építési stílusmodern
TervezőSzántó és Mikó Építész Kft.
Építési költség756 millió forint
Hasznosítása
Felhasználási területüzletközpont, mozi
Tulajdonos
Alapadatok
Tszf. magasság3 m
Magassága13 m
Alapterület27 460 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma1
Elhelyezkedése
Szeged Plaza szórakoztató és bevásárlóközpont (Szeged)
Szeged Plaza szórakoztató és bevásárlóközpont
Szeged Plaza szórakoztató és bevásárlóközpont
Pozíció Szeged térképén
é. sz. 46° 15′ 59″, k. h. 20° 07′ 43″Koordináták: é. sz. 46° 15′ 59″, k. h. 20° 07′ 43″
Térkép
Szeged Plaza szórakoztató és bevásárlóközpont weboldala
SablonWikidataSegítség

A Szeged Plaza egy modern építészeti stílusú bevásárlóközpont, amely 2001-ig a Dél-Alföld legnagyobb és legmodernebb bevásárlóközpontja volt. 2011-ig Szegeden a legnagyobb területű bevásárlóközpont volt.[forrás?]

Története[szerkesztés]

Régen, amikor még a Búvár-tó nagyobb volt, a Szeged Plaza mai helyét teljesen lefedte. Szeged legnagyobb tava volt a helyén, majd 1994-ben a nádas nagy területet kezdett elborítani a Búvár-tó déli részén, és ennek hatására alkalmas hely lett volna egy bevásárlóközpont építéséhez. A kormány úgy gondolta, hogy a Szeged Nagyáruház már nem elég Szeged teljes kiszolgálására, rádöbbentek, hogy kéne egy új, modernebb bevásárlóközpont Szegedre. A területet kiválasztásakor a választás erre a helyre esett. 1996 februárjában röppent fel a hír, hogy a „napfény városában”, Szegeden az ECE cégcsoport 756 millió forint értékű fizetésösszeggel elkezdi építeni Magyarország harmadik Plaza üzletközpontját. 1997 októberében hirdették ki a komplexum külső homlokzatának kialakításával megbízott fővállalkozót, aki a budapesti Szántó és Mikó Építész Kft. volt. A bevásárlóközpont külsejével igazodik a hely szelleméhez, s őrzi a Búvár-tó néhány arról készült festményét is. Magát az üzletközpontot 1996 januárjában kezdték építeni, majd 2000 szeptemberében adták át a vásárlóközönségnek.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Szeged Plaza a Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút kereszteződésében helyezkedik el. A hátsó részén gyönyörű kilátás nyílik a Búvár-tóra és annak vadregényes környékére, ráadásul itt még vadkacsákat is lehet etetni. Közúton több irányból is megközelíthető, tömegközlekedési szempontból kiemelkedően jó helyen fekszik.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A Szeged Plaza első szintjén mintegy 40 üzlet található, illetve egy 862 férőhelyes mélygarázs is üzemel az épület alatt. A nyugati oldalán egy Aldi szupermarket, Hervis sportáruház és további üzletek találhatók. Az északi oldalon hazai és nemzetközi divatcégek képviseltetik magukat, az emeleten egy 3000 négyzetméteres és 9 termes Cinema City mozi mellett könyv- és cipőáruház, illetve gasztronómiai különlegességeket értékesítő vendéglátóipari egység van.

Sorsa[szerkesztés]

Ezt az üzletközpontot egyre inkább leváltja az Árkád Szeged és a közelében elhelyezkedő Tesco Extra hipermarket is. Népszerűségét egyedül a vadregényes környezete és a 9 mozitermes Cinema City tartja fenn.

Üzletek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]