Szabadkai támadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Első szabadkai támadás
Cserni Jován-felkelés
Magyar belháború (1526–38)
Dátum1526. kb. késő ősszel
HelyszínSzabadka
EredménySzerb győzelem
Harcoló felek
 Szapolyai János magyar királysága Délvidéki szerbek
Parancsnokok
 Enyingi Török Bálint Cserni Jován vezér
Haderők
67 lovasTöbb száz szerb

A szabadkai támadást enyingi Török Bálint hajtotta végre a délvidéki szerbek ellen Szabadkán. Szapolyai János ugyanis ezt a helyet jelölte ki központjául Cserni Jován embereinek, ahol majd harcolhatnak a törökök ellen. A délvidéki nemeseknek nem tetszett mindez, mert egyrészt féltették jogaikat és birtokaikat, másrészt több szerb vajda önkényesen rátette a kezét egyes földekre.

Török Bálintnak azonkívül személyes ellentétei voltak Jovánnal, mert miután a törökök visszatakarodtak, a szerbek megszállták Török Bálint egyik szabadkai kastélyát. Állítólag Jován kijelentése ez volt: „Én ezt a kastélyt üresen találtam; tehát az enyém!” Ez viszont sértette Török Bálintot, aki 67 válogatott emberrel indult, hogy visszavegye, ami jog szerint az övé. A kastélyt megszállva tartó szerbek viszont többen voltak és könnyen visszaverték a támadást.

A hír eljutott Szapolyai fülébe is, de jelentéktelen perpatvarnak ítélte és megpróbálta a szerbek ellen ungorkodó nemeseket jobb belátásra bírni. Az összecsapások azonban sűrűsödtek a szerbek, valamint a magyar parasztok és nemesek között a földek okán, s Jován egyre arcátlanabbul kezdett viselkedni, ami végül a nyílt felkelésbe torkollott.

Török Bálint szabadkai akciója egyelőre a felkelést előkészítő zavargásokhoz tartozik, de éppúgy közrejátszott a helyzet elmérgesítésében a Délvidéken. Később Török Bálint megbosszulta a Jovántól kapott sérelmeket és megölte őt 1527-ben, amiért Szapolyai megjutalmazta.

Források[szerkesztés]