Széchenyi Patikamúzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bencés rendház, Patikamúzeum
A Patikamúzeum belseje

Széchényi Patikamúzeum Győr, Széchenyi tér 9. (volt jezsuita gyógyszertár)

A győri Széchenyi teret uraló Bencés Rendházban 1645-ben alapítottak patikát a jezsuiták, amely az 1700-as évek elejéig működött. Az idők folyamán barokk terme volt: szálláshely, vaskereskedés, mígnem a város alapításának 700 éves jubileumát ünnepelvén felújította a patikát. Azóta a gyógyszertár turisztikai látványosság is lett.

A mennyezet itáliai ihletésű falfestményei, stukkófigurái, leveles-gyümölcsös díszítményei 1661 és 1667 között készültek. A mennyezeti freskón Szűz Mária mennybemenetelét láthatjuk a „Řosa Mistica” (titkos értelmű rózsa), „Olivia Speciosa” (díszes olajfa), „Myrha Electa” (válogatott mirha), és „Lilium inter spinas” (liliom a tövisek között) freskók között, jelezve a gyógyítási jelképek összefonódását Mária szeplőtelen fogantatásának szimbólumaival. A stukkók a négy évszakot ábrázolják. Különös érték az eredeti bútorzatból megmaradt rokokó stílusú koronás mór által tartott két szekrény. Ezenkívül I. Rákóczi György erdélyi fejedelem bronz mozsara 1647-ből.

A Széchényi patika XVII. századi művészeti alkotásai az egészséget és a művelődést szolgálják lélekben és testben egyaránt.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dr. Józsa Alajos Széchényi Patikamúzem című cikke alapján. Győr, 1992. Hétvégi Múzeumi Magazin.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]