A felejtés bére

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A felejtés bére
(Paycheck)
2003-as amerikai film
RendezőJohn Woo
Producer
  • John Davis
  • Terence Chang
AlapműPhilip K. Dick: Fizetség
Műfaj
  • akciófilm
  • sci-fi film
  • irodalmi adaptáció
  • időutazós film
ForgatókönyvíróDean Georgaris
FőszerepbenBen Affleck
Uma Thurman
Aaron Eckhart
Paul Giamatti
Colm Feore
ZeneJohn Powell
OperatőrJeffrey L. Kimball
VágóChristopher Rouse
Gyártás
GyártóDavis Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínVancouver
Játékidő119 perc
Költségvetés60 millió USD
Forgalmazás
ForgalmazóDreamWorks
Paramount Pictures
BemutatóUSA 2003. december 25.
További információk
SablonWikidataSegítség

A felejtés bére (eredeti cím: Paycheck) 2003-ban bemutatott amerikai sci-fi John Woo rendezésében. A forgatókönyv alapjául Philip K. Dick Fizetség című novellája szolgált, a film azonban több ponton eltér az eredeti műtől. A főbb szerepeket Ben Affleck, Uma Thurman és Aaron Eckhart játsszák.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Michael Jennings egy különleges mérnök, aki arra specializálódott, hogy a megbízó cégének riválisaitól vett technológiákat továbbfejleszti, és adja el. Minden feltalált találmány után törölteti a memóriájából azt az időt, amelyet a gép felfedezésére fordított. A törlés során csak azokat az emlékeit törlik ki, amiket szükséges. Állandó partnere és barátja Shorty.

Jenningst barátja, a multimilliomos cégtulajdonos, James Rethrick bízza meg egy hároméves munkával, melyet a mérnök vonakodva, de elfogad. Cserébe impozáns fizetséget kap. A munkával eltöltött ideje alatt megismerkedik a biológus Dr. Rachel Porterrel, akivel egymásba szeretnek. Három évvel később, 2007-ben fejezi be a munkát, és esik át a memóriatörlésen.

Mikor venné át a munkájáért járó csekket, csak egy borítékot adnak át neki, melyben csupa hétköznapi tárgyakat talál a pénz helyett. Rövid időn belül az FBI emberei fogják el, és kapcsolatba hozzák vele volt munkatársa, a fizikus William Dekker halálát. Jennings elmenekül az egyik tárgy (a cigaretta) segítségével, és igyekszik kitalálni, vajon miért mondott le a pénzről a tárgyakért cserébe.

Rethrick fülébe jut, hogy mérnöke elmenekült az FBI elől, így saját embereit küldi rá Jenningsre. Jennings felveszi a kapcsolatot Shorty-val, akivel arra gyanakodnak, hogy a mérnök valahogy „megjósolja” a jövőt. Találkozik Porter doktornővel egy étteremben, együtt pedig kiderítik, hogy Jennings egy olyan gépet épített, mellyel megjósolható a jövő. A jövő megjóslásával az Allcom Vállalat megjósolta a világ valamennyi politikai döntését, melynek az eredménye egy nukleáris háború lett. Hogy Jennings ezt megakadályozza, lezárta a gépet, hogy Rethrick ne férhessen hozzá. Porter és a mérnök elhatározzák, hogy megsemmisítik a gépet.

Jenningsnek látomása támad, melyben eltalálja egy mesterlövész. A vállalat épületében megküzd egykori barátjával, aki fölé kerekedik. A gépet működésbe hozzák, de az megsemmisül. A mesterlövész végül nem őt, hanem Rethricket találja el, Jennings pedig elmenekül barátnője társaságában.

Porter üvegházában Jennings megtalálja a nyertes lottószelvényt, melyet korábban elrejtett a papagájok kalitkája alá, így jutva hozzá 90 millió dollárhoz.

A film fogadtatása[szerkesztés]

A felejtés bérét negatívan fogadta a kritikusok nagy része. A Rotten Tomatoes-on 152 kritikus véleménye alapján 28%-os eredményt ért el, a Metacritic pedig 43%-ra értékelte 34 kritikus véleménye alapján. Ben Affleck Arany Málna díjat nyert a legrosszabb színész kategóriában.

További információk[szerkesztés]