Spawn of Possession

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spawn of Possession
Információk
EredetSvédország, Kalmar
Alapítva1997
Aktív évek1997- napjainkig
Műfajtechnikás death metal
KiadóNeurotic Records, Unique Leader Records
Tagok
Jonas Bryssling
Erlend Caspersen
Richard Schill
Dennis Röndum
Christian Muenzner
Korábbi tagok
Matthew "Chalky" Chalk
Jonas Karlsson
Niklas Dewerud
A Spawn of Possession weboldala
SablonWikidataSegítség

A Spawn of Possession egy svéd death metal zenekar, mely 1997-ben alakult. Pályafutásuk alatt két demót, valamint két nagylemezt jelentettek meg, melyeken svéd származásuk ellenére, floridai jellegű technikás death metal hallható.[1]

Biográfia[szerkesztés]

A zenekart Jonas Bryssling (gitár), Jonas Karlsson (gitár) és Dennis Röndum (dob) hozta létre 1997-ben.[2] 3 évnyi muzsikálás után készítették el bemutatkozó demójukat, mely The Forbidden címmel jelent meg. Ez idő tájt csatlakozott a zenekarhoz Nick Dewerud basszusgitáros. Egy évvel később még egy demót készítettek, mely a Church of Deviance címet kapta. Az anyagnak köszönhetően a Unique Leader Records szerződtette a zenekart. A zenekar ezt követően 6 hónapig dolgozott a debütáló lemezén, mely Cabinet címmel jelent meg 2003-ban. A felvételekre a Pama Studios-ban került sor, a produceri teendőket pedig Magnus Sedenberg látta el.[2] Az amerikai típusú technikás death metalt tartalmazó album nagyrészt jó kritikákban részesült.

A lemez megjelenését európai turné követte a Disavowed, a Vile és a Mangled társaságában. A körút végeztével 6 hetes észak-amerikai turnéra indultak a Pyaemia, a Severed Savior és a Gorgasm társaságában, majd Kanadában vállaltak el néhány fellépést. Az amerikai körút lecsengése után a No Mercy fesztiválturnén vettek részt, olyan zenekarokkal, mint a Cannibal Corpse, a Hypocrisy, a Kataklysm, az Exhumed, a Vomitory és a Carpathian Forest.[2] Ezenkívül sikerrel szerepeltek az olyan fesztiválokon is, mint a Fuck the Commerce (Németország), a Stonehenge (Hollandia), a Grind You Mother (Olaszország), vagy a Mountains of Death (Svájc).

Ez idő tájt már neki láttak a következő album megírásának, de még a stúdiómunkálatok előtt, egy 24 állomásból álló Skandináv turnéra indultak a Cannibal Corpse előzenekaraként, de néhány kelet-európai államban is felléptek.[2] Második albumuk végül Noctambulant címmel 2006. július 4-én jelent meg a Neurotic Records gondozásában. Zeneileg a korábban megkezdett technikás death metal vonalat vitték tovább, azonban néhány számban komolyzenei elemekkel színesítették a hangzásképet.[3] A zenekar saját hatásai között nemcsak az olyan death metal együtteseket említi meg, mint a Death, a Morbid Angel, a Suffocation vagy a Gorguts, hanem az olyan klasszikus zeneszerzőket is, mint Johann Sebastian Bach, Sylvius Leopold Weiss vagy Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics.[4]

A lemezmegjelenést követő turnén a Hate Eternal, a Fall of Serenity, valamint a Shadowsland zenekarok voltak a partnereik.[5] 2006-ban hazánkban is felléptek a Hate Eternal előzenekaraként, a Blue Hell klubban.[6] 2009 májusában bejelentették, hogy nekiálltak a harmadik album munkálatainak, azonban a folyamatot tagcserék akadályozták. Ezt követően Matthew Chalk (ex-Psycroptic, Mephistopheles) és Christian Muenzner (Obscura, ex-Necrophagist) csatlakozott a zenekarhoz, habár a korábban távozott Dennis Rondum 2010 szeptemberében visszatért az együttes soraiba. Míg korábban a dobokat is kezelte, visszatérése után már csak az éneklésre koncentrált. 2010 folyamán Henrik Schönström lett az együttes új dobosa, miután Richard Schill földrajzi távolságok miatt elhagyta a zenekart. 2011-ben Magnus Sedenberg producer segítségével nekiláttak a következő album munkálatainak, amely immár a Relapse Records égisze alatt jelent meg Incurso címmel 2012. március 13-án.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi Tagok[szerkesztés]

  • Jonas Bryssling - Ritmusgitár
  • Erlend Caspersen – Basszusgitár
  • Henrik Schönström - Dob
  • Dennis Röndum - Ének
  • Christian Muenzner - Szólógitár

Korábbi Tagok[szerkesztés]

  • Jonas Karlsson - Szólógitár
  • Niklas Dewerud – Basszusgitár
  • Matthew Chalk - Ének
  • Jonas Renvaktar - Ének
  • Mikael Petersson - Vendégénekes
  • Ben Lawless - Gitár
  • Richard Schill - Dob

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. http://www.underground.pcdome.hu/cikk.php?_bno=1&id=3213
  2. a b c d Official biography @ spawnofpossession.se Archiválva 2007. december 27-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés ideje: 2007-12-12)
  3. Archivált másolat. [2010. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 10.)
  4. Spawn of Possession MySpace page (Hozzáférés ideje: 2007-07-06)
  5. Archivált másolat. [2009. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 10.)
  6. Metal Hammer (magyar kiadás) 2006/július–augusztus 91. o.

Külső hivatkozások[szerkesztés]