South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan
South-Park-film szulok.jpg
Rendező Trey Parker
Producer Matt Stone
Alapmű South Park
Műfaj musicalfilm
Forgatókönyvíró Trey Parker
Matt Stone
Pam Brady
Főszerepben Trey Parker
Matt Stone
Mary Kay Bergman
Isaac Hayes
George Clooney
Mike Judge
Howard McGillin
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 79 perc
Költségvetés 21 000 000 dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
Warner Bros.
Bemutató 1999. június 30.
Bevétel 83 137 603 dollár[1]
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan (eredeti címén South Park: Bigger, Longer & Uncut) egy 1999-es animációs film, a South Park című animációs tévésorozat alapján.

A történet a négy nyolcéves South Park-i fiúról szól, akik beosonnak egy káromkodással és durvasággal teli mozifilmre, melyben két fiktív kanadai, Terrance és Phillip szerepel; a film címe: Seggtüzelők. A film után a fiúk még a szokottnál is többet káromkodnak, és a szülők és tanárok oldaláról kibontakozó megoldáskeresés nemzetközi krízissé, majd lassan egy háborúvá fejlődik az Egyesült Államok és Kanada között. Egy másik cselekményszál Szaddám Huszeint mutatja be, aki világuralomra próbál törni meleg szeretőjével, Sátánnal.

A film egy musical, és tizenhárom dalt tartalmaz. A „Blame Canada” („Hibáztasd Kanadát”) című számot Oscarra jelölték, a díjkiosztón pedig Robin Williams adta elő.

A South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint minden idők legtöbb káromkodást tartalmazó animációs filmje.

A film obszcenitását bírálók nem csak a film nyelvezete ellen szólaltak fel, hanem a filmben az obszcenitást bírálók ábrázolása ellen is, akik háborút indítanak Kanada ellen, csak azért, mert Terrance és Phillip helytelenül viselkednek. Ennek ellenére a film mögött megbúvó üzenet az, hogy a szülők és a gondozók felelőssége megvédeni gyermekeiket attól, amit ők nem tartanak megfelelőnek, valamint az, hogy minden (főleg a filmek és a televízió) csupán szülői eszköz a vád megkerülésére. (Ezt jól összefoglalja a „Blame Canada” egyik sora, melyet szülők egy csoportja énekel: „Botrányt mímelni, mielőtt minket vádolnának bármivel!”)

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film filmzenealbumát 1999. június 22-én adta ki az Atlantic Records.

Számlista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. „Mountain Town” – Stan, Kenny, Kyle és Cartman (A „Belle” című dal paródiája a Szépség és a Szörnyeteg című Disney filmből)
 2. „Uncle Fucka” – Terrance és Phillip
 3. „It's Easy, M'kay” – Mr. Mackey, South Park-i tanulók
 4. „Blame Canada” – Szülők
 5. „Kyle's Mom's a Bitch” – Eric Cartman
 6. „What Would Brian Boitano Do?” – Stan, Kyle, Cartman
 7. „Up There” – Sátán
 8. „La Resistance” (Medley)
 9. „I Can Change” – Szaddám Huszein
 10. „I'm Super” – Meleg Al
 11. „Mountain Town” (Reprise) – South Park lakosai

A szinkron[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2000. augusztus 24-én mutatták be Magyarországon a mozikban a filmet. Azonban – mivel hamarabb szinkronizálták mint a sorozatot –, pár kivétellel nem a sorozatból megszokott szinkronszínészek adták a hangokat a szereplőknek. 10 évvel később (2010-ben) a Filmmúzeum tv csatorna új szinkront készített a filmhez, amiben a jelenlegi sorozatbeli hangok hallhatóak.[2] Az új szinkronos változat premiere 2010. december 31-én volt. Azóta többször is megismételték. A szűkös határidő miatt egyes jeleneteknél pár másodperce hallható az eredeti hangsáv.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]