Smrdan vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Smrdan vára
Smrdan grad
Ország Horvátország
Mai településKlek
Tszf. magasság220 m

Épült17. század
Elhagyták18. század
(elhagyták)
Állapotarom
Típusahegyvidéki
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Smrdan vára (Horvátország)
Smrdan vára
Smrdan vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 42° 57′ 01″, k. h. 17° 33′ 58″Koordináták: é. sz. 42° 57′ 01″, k. h. 17° 33′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Smrdan vára témájú médiaállományokat.

Smrdan vára (horvátul: Smrdan grad), várrom Horvátországban, a Slivno közelében fekvő Klek határában.

Fekvése[szerkesztés]

A falu felett északra, a Neretva völgyét a Dubrovniki tengermellékkel összekötő régi út mentén található.

Története[szerkesztés]

A település már 1490 előtt török uralom alá került, a törökök a Klek nevű magaslaton felépítették Kulina várát. A török uralom több mint kétszáz évig tartott, a velenceiek 1689-ben foglalták el a várat, melyet rögtön meg is erősítettek. 1691-ben Kulina új nevet kapott. A Smrdan nevet azért adták neki, mert 1691-ben a Vule Nonković vezette velencei sereg itt mért nagy vereséget a törökre. A rengeteg temetetlen emberi és lótetem olyan elviselhetetlen bűzt árasztott, hogy a nép a várat átkeresztelte smrdanra, azaz büdösre. A 18. században a falakon belül egyhajós templom épült Szent Rókus tiszteletére, melyet később a Nagyboldogasszony tiszteletére szenteltek fel.

A vár mai állapota[szerkesztés]

A vár háromszög alaprajzú, minden oldalon mintegy 50 méter hosszúságú falakkal. A délkeleti sarkon négyszögletes, az északkeletin pedig hengeres torony áll. A tornyok ma is több emelet magasságúak, a falak is helyenként emeletnyi magasságban állnak. a falakon belüli templom egyhajós épület, négyszögletes apszissal és a homlokzat feletti harangdúccal. A vár közelében régi, sírköves temetőt találtak.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Smrdan grad című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.