Sinovenator

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sinovenator
Evolúciós időszak: kora kréta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Troodontidae
Nem: Sinovenator
Xu et al., 2002
Fajok
  • S. changii Xu et al., 2002 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sinovenator témájú kategóriát.

A Sinovenator (jelentése 'kínai vadász', a latin venator 'vadász' és a görög Σινάι / Szinhai 'Kína, kínai' szavak összetételéből) a troodontida dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta időszakban élt Kínában. Körülbelül csirkeméretű volt. Két fosszíliáját fedezték fel a kínai Yixian (Jihszien) Formáció korábbi, barremi korszakhoz tartozó, 128,2 millió évvel ezelőtti részében. A típusfajról, a Sinovenator changiiról Xu Xing (Hszü Hszing), Mark Norell, Wang Xiao-lin (Vang Hsziao-lin), Peter Makovicky és Wu Xiao-chun (Vu Hsziao-csun) készített leírást 2002-ben.[1]

A típuspéldány, az IVPP 12615 jelzésű lelet egy részleges koponya és egy széttagolt csontváz. A kapcsolódó példány, az IVPP 12583 nem teljes, de a koponya alatti (posztkraniális) része összefüggő. Mindkét fosszília a Gerinces Őslénytani és Ősantropológiai Intézet gyűjteményében, Pekingben található.

A Sinovenator egy bazális troodontida volt. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezett, mint a legkezdetlegesebb dromaeosauridák és az Avialae klád tagjai, ami azt jelzi, hogy a Paraves e három tagja közös őssel rendelkezett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Xu, Xing, Norell, Mark A., Wang, Xiao-Lin, Makovicky, Peter J., Wu, Xiao-Chun (2002. február 14.). „A basal troodontid from the Early Cretaceous of China”. Nature 415, 780–784. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sinovenator című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Troodontidae. Thescelosaurus!. [2009. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 2.)