Sin Donghjok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sin Donghjok
SzületettSin Ingun
1980 vagy 1982. november 19.[1]
(43 éves) vagy (41 éves)
Kecshon,[2] Dél-Phjongan tartomány, Észak-Korea
Állampolgársága
SzüleiSin Gjongszop
Csang Hjegjong
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Sin Donghjok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sin Donghjok (hangul: 신동혁handzsa: 申東赫, RR: Sin Dong-hyuk?; született, mint: Sin Ingun; Pukcshang megye / Kecshon, 1980 / 1982. november 19.[1] –) észak-koreai menekült, emberjogi aktivista. Mindmáig az egyetlen olyan ismert személy, aki egy koncentrációs táborban született, és sikerült elhagynia hazáját.

Az észak-koreai kormány szerint Sin Donghjok egy közönséges bűnöző, aki sosem volt koncentrációs táborban, története szökéséről és életéről pedig rosszindulatú koholmány. Szerintük 2001 júniusában megerőszakolt egy 13 éves kislányt, majd mikor felelősségre akarták vonni érte, megszökött, majd elhagyta az országot.[3]

Gyermekkora[szerkesztés]

Állítása szerint a kecshoni 14-es számú koncentrációs táborban született Sin Gjongszop és Csang Hjegjong gyermekeként, akik szorgalmukért cserébe kapták a lehetőséget, hogy családot alapíthassanak.

Szökése[szerkesztés]

Habár kezdetben azt mondta, a 14-es táborból szökött meg, később már azt állította, hogy átvitték a 18-as számúba idővel, és onnan jutott ki élve. Az élete történetét feldolgozó könyvet többen megbízhatatlannak minősítették, és úgy tűnik, több helyen ki is van színezve, el van túlozva.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b születési dátuma állítólagos, Észak-Korea szerint 1980-ban született
  2. Észak-Korea és Sin apjának visszaemlékezései szerint Pukcshang megye
  3. The Truth About Shin Dong-hyuk Exposed (DPRK Documentary)