Schenker Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schenker Tamás
Személyes adatok
Születési dátum1948. szeptember 18.
Születési helyBudapest
Állampolgárságmagyar
GyermekeiSchenker András
Rokonaifelesége Schenker Tamásné (született Saly Katalin)
Versenyzői adatok
CímCsillagos első osztály I ()
Legmagasabb Élő-pontszám2100 /1978.02.05./


Schenker Tamás (Budapest, 1948. szeptember 18.- 2024.január 27.) sakkozó, a Budapesti Sakkmúzeum [1]megalapítója.

Életrajz[szerkesztés]

Édesapja Schenker András (Tiszabő, 1907 – Budapest, 1962) órás;

édesanyja Schenker Andrásné Farkas Magdolna (Köröstarján, 1920 – Budapest, 2006).

Szülei Kunhegyesen laktak, ahol születése után 18 éves koráig élt.

Általános és középiskolai tanulmányait is fiatalsága kedvenc helyszínén folytatta, ott, ahol későbbi példaképe, Bottlik Iván (1934) sakktörténész is született. 1967-ben érettségizett a Kunhegyesi Gimnáziumban jeles eredménnyel.

A sakkozás kezdő lépéseit barátjától sajátította el 13 éves korában. Könyvek, oktatók nélkül nyert úttörő egyéni és csapatbajnokságot. A város kultúrházában felnőttekkel játszott, akiktől elleste és megszerette későbbi szenvedélyének alapjait. Az első nyomtatásban megjelent versenyeredményeit a Szolnok Megyei Néplap tette közzé.

Kunhegyesen többször vett részt Flórián Tibor (1919-1990) és Lengyel Levente (1933-2018) szimultánjain, amelyek maradandó élményt jelentettek egy vidéki fiú életében. (Lengyel Levente később edzője lett Budapesten.)

Édesapja korán meghalt, édesanyja egyedül nevelte, de ő is és Tamás is a továbbtanulást tartotta fontosnak. 1967-ben Budapestre költözött. Ekkor már fel sem merült, hogy a hivatásos sakkot vagy a polgári pályafutást válassza. Sakkozói pályafutását 1967-től Kluger Gyula (1914-1994) nemzetközi mester segítette, aki az MTK-t ajánlotta. Köberl Ferenc (1916-1974) mester és Lengyel Levente nagymester edzőkre bízta.

1975-ben megnősült, felesége Schenker Tamásné Saly Katalin; házasságukból 1976-ban született András fiuk.

Csapattársai voltak: Pintér József, Waldmann Iván, Székely Péter, Bauer Péter, Borda Lajos.

Lakása közel volt a Városliget sakkozóihoz, Káposztás Miklós (1939-2021) lakásához, aki később barátja és edzője lett.

Szorgalmasan gyűjtötte a sakkozással kapcsolatos különböző tárgyakat, kiadványokat, amely 55 évig tartott, a COVID és a háború az egész sakk világban bénultságot okozott. A hagyományos múzeumok sorsa megpecsételődött.

Tanulmányai[szerkesztés]

A sakkozással kapcsolatos relikviák mellett elkezdte gyűjteni saját polgári pályájának diplomáit:

  • Villamos üzemmérnöki diploma (1970-1974) Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola
  • Okleveles közgazdász diploma (1979-1984) Közgazdaságtudományi Egyetem

Egyéb képesítései: elektronikai műszerész, mérlegképes könyvelő, termelés tervező, belső ellenőr, mediátor, segéd edző (sakk).

A fent felsorolt ismereteket hasznosítani tudta közel 30 év felszámolói főmunkatársként.

1996-ban saját céget alapított, melyben ügyvezetői feladatokat látott el.

Szakmai tevékenysége[szerkesztés]

1969-ben a MEDICOR Rt-nél és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Oktatástechnikai Tanszékén kezdte.

1973-tól a Finommechanikai Vállalat (FMV) csoport vezetőjeként termelés előkészítéssel, tervezéssel, szervezéssel foglalkozott.

1984-tól a MEDICOR Művek (EKGY) termelési és értékesítési osztályvezető. Később rövid ideig az Elektromedikai Gyár belső ellenőre lett.

1986-tól a Villamos Automatikai Vállalat (VILATI) pénzügyi -bér és munkaügyi osztályvezető.

1992-tól Pénzintézeti Központ jogutódja a PK-ECONO Kft. felszámoló főmunkatársként, csőd-és felszámolási eljárásokban vett részt felszámolóbiztosként.

1996-ban saját céget alapított - KORREKT- befektetési és Pénzügyi Tanácsadó Kft. néven, melynek ügyvezető igazgatója lett.

Elsőként alapított magyar-román vegyes vállalatot CORECT KFT. Marosvásárhely székhellyel, amelynek magyarországi ügyvezető igazgatója lett,

erről interjú is jelent meg az Iparos Újság , IPOSZ lapjában./1992.02.15./ Később ," KORREKT IMPEX" KFT néven bővült a vállalkozás.

Sakkozói pályafutás[szerkesztés]

1970. októberétől a munkahelye a MEDICOR Művek. A MEDICOR S.E. sakk szakosztályának vezetője megállapodott Jantsek Antal (1931-1998) az MTK vezetőjével az átigazolásról.

Dilemmája akkor az volt, hogy az oroszlán farka vagy az egér feje legyen, azaz egy nagy csapat végén vagy egy kis üzemi csapat éltáblásaként játsszon.

A Budapesti Sakk Híradó és az egyéni játszma lapok alapján, amelyben megtalálható egyéni, csapatbajnokságokon elért eredményei:

Partik száma Nyert Vesztett Döntetlen Elért pontszám
Egyéni bajnokságokon 132 48 37 47 82
Csapatbajnokságokon 123 47 29 47 69
Összesen 255 95 66 94 151

Aktív játékosként a csillagos első osztályú minősítésig jutott el, 1978-ban, legmagasabb élő pontszáma 2100.

Példaképei:

Az óvatos, de biztonságos pozíciós játékstílus híve lett. Megszerezte a sakkedzői képesítését. A Budapesti Sakkszövetség Szervező Bizottság tagjaként segítette Borbély László (1923-2011) munkáját. A sakkozás mellett szenvedélyesen gyűjtötte a sakkal kapcsolatos tárgyakat. A sakkozást népszerűsítő tevékenységéért 2014-ben a Budapesti Sakkszövetségtől „Budapest Sakkozásért Díj” megnevezésű elismerést kapott Ádám Györggyel (1954-2016) és Waldmann Ivánnal együtt.

Budapesti Sakkmúzeum[5][szerkesztés]

A gyűjtőmunka eredménye lett 2008-ban a Budapesti Sakkmúzeum megalapítása. A Budapest név használatát Tarlós István, a főváros főpolgármestere engedélyezte, így nem jelző, hanem nagy kezdőbetűvel írandó megnevezés.

A Budapesti Sakkmúzeum támogatására 2013-ban létrejött a Budapesti Sakkgyűjtemény és Múzeum Alapítvány, amely saját adószámmal

és bankszámlaszámmal rendelkezik, ezért lehetőség van adományok és támogatás fogadására.

Napjainkban csak olyan múzeumok életképesek, amelyben a modern, interaktív, látványos technika a fiatalok mellett, a sakkozni nem tudó,

a hagyományok iránti érdeklődőket is eléri.

A múzeum méreténél (447 m²) és a gyűjtemény nagyságánál fogva Európa egyik legnagyobb magángyűjteménye lett.

Néhány jellemző tárgy darabszáma:

  • sakkfilatéliai világgyűjtemény: 500 000 db
  • sakkórák (külföldi, magyar, digitális): 340 db
  • bekötött sakk könyvek, folyóirat nélkül: 3800 db
  • folyóiratok, buletinek stb. száma külön leltár alapján van nyilvántartva
  • irattárak: megszámlálhatatlan dokumentum
  • sakk készletek és táblagyűjtemény (fa, porcelán, fém): 416 db
  • sakk-számítógép gyűjtemény: 69 db
  • aláírás, signed gyűjtemény: hatalmas, megszámlálhatatlan mennyiség. Köztük kiadott és kiadásra váró könyvek kéziratai, neves és névtelen sakkozók visszaemlékezései, sakktörténeti jegyzetek.

A múzeumban található 64 kocka királyai, királynői mellett a sakkozás közkatonáinak relikviái is.

Csak néhány név: Bilek István, Lengyel Levente, Benkő Pál, Lilienthal Andor, Makai Zsuzsa, Krizsán Bilek Edith, Dr. Németh József,

Kapu Jenő, Ivánka Mária, Maróczy Géza relikviái.

Ez utóbbi tiszteletére a múzeum kuratóriuma 2019-ben megalapította a Maróczy 150 díjat (kitüntetést), amelyet azok kaptak, akik érdemben sokat segítettek a gyűjtemény gyarapítása érdekében. Eddig

-2019. Bottlik Iván sakktörténész

-2020. Krizsán Bilek Edith nemzetközi sakkmester

-2022. Jakobetz László sakktörténész

-2023. Dr. Németh József (1936–2018) posztumusz.

Rendszeresen szervezett kiállításokat, programokat. Kiállítások külső helyszíneken:

  • 2010. február 6. Rákoshegyi Közösségi Házban Sakk-Matt címmel,
  • 2014. június 8-13. Barátok Sakkcsatája kiállítás a Hotel Flamencóban a budapesti Magyarország-Lengyelország sakkverseny emlékére,
  • 2019. szeptember 26. Sakktörténeti kiállítás a József Attila Színházban.
  • Kiállítások a múzeum épületében:
  • 2018. március 5-11. Emlék-kiállítás, „Kunhegyes messze van” címmel, ifj. Földi István tiszteletére a Magyar Sakkszövetségben emlékversennyel egybekötve, ahol a család is részt vett, utána meglátogatták a Budapesti Sakkmúzeumot,
  • Maróczy Géza 150. születésének évfordulója alkalmából a Magyar Posta a múzeum megrendelésére alkalmi bélyegzést adott ki és a Magyar Sakkvilág újságban ez alkalomból cikk is jelent meg,
  • Budapesti Műcsarnok 2007-ben rendezte meg az „Ember a gépben” című Kempelen kiállítást. A kiállítás megmaradt anyagát állandó kiállításként a Budapesti Sakkmúzeum őrzi.
  • "Caissa istennő"- a sakk védőszentje az Olimposzon-látogatása alkalmából kiállítás a múzeumban, dr. Németh József gyűjteményéből.
  • „Sakk a túlélés eszköze” – sajnos napjainkban is aktuális – bemutatta a világháborúkban hadifogságban kézzel faragott sakk-készleteket.

Programok szervezése gyermek csoportoknak, a vitrinekben lévő személyiségek családtagjainak, ismerőseinek 15 alkalommal (pl.: Lengyel Béla, Bilek István, Ozsváth András 85 éves a Budapesti Honvéd sakk szakosztályával)

Naplementeversenyek szervezése 2 alkalommal, illetve hozzájárulás a szervezéshez.

A régi női játszótár-sakk rendezvények aktív szervezője, anyagi támogatója volt Krizsán Bilek Edith nemzetközi sakkmesterrel 2012-2023.

A Favorit Étteremben 2012. augusztus 11-én, a Bilek István születésének 80. évfordulójára rendezett megemlékezésen tisztelet-játszmára került sor, Benkő Pál, Portisch Lajos, Forintos Győző és Csom István nagymesterek részvételével. Dr. Liptay László volt a csapatkapitány. A fő szponzorok egyike a Budapesti Sakkmúzeum volt és erre az alkalomra is emlékbélyegzőt rendelt a Magyar Postától. A résztvevők egy-egy, Osztopányi Imre fafaragó művész által készített egyedi királyt kaptak – Zrínyi Miklós arcképével -, illetve egy emlékplakettet. Bilek István ekkor kapta meg a posztumusz Caissa Lovagja kitüntetést.

Cikkei, írásai[szerkesztés]

Önálló sakkfilatéliai rovatot vezetett a Levelezési Sakkhíradóban.

  • A GSM nemzetközi gyűjtői folyóiratban.

A Magyar Sakkvilágban megjelent cikkei:

  • Sakkórák Magyarországon.[halott link] Négyesi Györggyel közös cikk. 2009/8. szám
  • In memoriam Borbély László (1923-2011). 2011/2. szám
  • Jeney László emlékére. Szekeres Tiborral közös cikk, 2011/10. szám

A Kunhegyesi Nagykun Kalendáriumban megjelent cikkei:

  • 2012. Sakkmúzeum Budapesten
  • 2019. Kunhegyes messze van – megemlékezés ifj. Földi Istvánra (sakktörténeti kiállítással egybekötve)
  • 2022. Budapesti Sakkmúzeum, kunhegyesi emlékeim egy sakkozó szemével

Filmforgatás a Budapesti Sakkmúzeumban. Török Ferenc (Balázs Béla-díjas) filmrendező Sakkmesterek című dokumentumfilmjének forgatása 2016-ban. Portisch Lajos nagymester és Krizsán Bilek Edith nemzetközi mester részvételével.

Sokoldalú érdeklődésére jellemző, hogy verseket is írt.

2022-ben Horváth Gyula készített vele interjút[6] az IGÉNYES FÉRFI internetes magazinnak.

Kiadói munkássága[szerkesztés]

  • Első magyar nyelvű sakk-könyv kiadás – „SÁCH, AVAGY KIRÁLYOS JÁTÉKNAK SZABOTT REND-TARTÁSIISBN 978-963-12-3057-4 címmel (2015) (Bottlik Iván, Dr. Horváth László)
  • Katalógus - Sakk a bélyegen és emlékbélyegzésen Magyarországon címmel (2018 )
  • Sakkóragyártás és forgalmazás Magyarországon (2018) (Négyesi György, Krauss Péter)
  • BUDAPESTI SAKKMÚZEUM című színes, fűzött könyv ISBN 978-615-01-4004-9[7], 50 számozott példány, amely eljutott a világ legnagyobb sakk könyvtáraiba.

Források[szerkesztés]

  1. Budapesti Sakkgyűjtemény és Múzeum Alapítvány. budapestisakkmuzeum.com. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  2. (2023. március 25.) „José Raúl Capablanca” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  3. (2023. szeptember 3.) „Tigran Petroszján” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  4. (2023. február 17.) „Portisch Lajos” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  5. BUDAPESTI SAKKMÚZEUM HONLAPJA. (Hozzáférés: 2023. január 1.)
  6. Az élet értelme maradandót alkotni: beszélgetés Schenker Tamással. (Hozzáférés: 2022. október 18.)
  7. Schenker Tamás. BUDAPESTI SAKKMÚZEUM. ISBN 978-615-01-4004-9