Santa Maria della Pietà (Palermo)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santa Maria della Pietà
Valláskatolicizmus
EgyházmegyePalermói főegyházmegye
Építési adatok
Építése1684
Stílusbarokk építészet
TervezőjeGiacomo Amato
TelepülésPalermo
Elhelyezkedése
Santa Maria della Pietà (Szicília)
Santa Maria della Pietà
Santa Maria della Pietà
Pozíció Szicília térképén
é. sz. 38° 07′ 01″, k. h. 13° 22′ 22″Koordináták: é. sz. 38° 07′ 01″, k. h. 13° 22′ 22″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Santa Maria della Pietà témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Santa Maria della Pietà (Irgalmas Szűz Mária) egy palermói templom Olaszországban. A város történelmi központjában, a Kalsa negyedben található.

Története[szerkesztés]

1495-ben egy örökösök nélküli, II. Ferdinánd aragóniai királyt kapitányi rangban szolgáló nemesúr, Francesco Abatellis bencés kolostort építtetett Santa Maria della Pietà néven. 1526-ban megalakult a kolostor, de Abatellis kívánságaival ellentétben nem férfi, hanem női kolostorrrá vált, és az apácák domonkosok lettek. A jelenlegi templom építése 1678-ban kezdődött. Az építészeti projektet Giacomo Amato, a közeli Santa Teresa alla Kalsa építésze készítette. A templom külseje 1684-ben fejeződött be, de a belső munkák még tovább folytatódtak. 1723-ban a templomot a Patti egyházmegye püspöke, Pietro Galletti, a Santa Maria della Pietà Vincenza apátnője, Maria Galletti testvére szentelte fel.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Santa Maria della Pietà, Palermo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gaspare Palermo, "Guida istruttiva per potersi conoscere tutte le magnificenze della Città di Palermo", második sorozat, Palermo, Reale Stamperia, 1816, 351-357. old.