Sancocho

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sancocho
TípusLeves
Nemzet, országLatin-Amerika
Alapanyagokvíz, húsok, zöldségek, fűszerek
A Wikimédia Commons tartalmaz Sancocho témájú médiaállományokat.

A sancocho hagyományos levesféle, mely gyakran pörköltként is ismert számos országban Latin-Amerikában, mely a spanyol ételből, a cocidóból eredeztethető. Különböző változatai számos ország nemzeti ételei között megtalálhatóak a Kanári-szigetektől kezdve, Ecuadoron, Hondurason, Kolumbián át, egészen Peruig. Korzikai, ír, dán, német és olasz változatai inkább pörköltfélék, valamint ide sorolható a Haitin elterjedt bouillon, valamint a Franciaországban ismert Pot-au-feu. Ez az étel gyakran nagyobb darab húsokat, gumókat, valamint zöldségeket tartalmaz.

Változatai[szerkesztés]

A Kanári-szigeteken a sancocho alapját elsősorban a halak képezik, melyet általában egészben főznek meg.[1]

A sancocho Latin-Amerikában, különösképpen a Karib-térségben a Kanári-szigetekről származó Puchero Canario és sancocho ételekből ered, melyet a Kanári-szigetekről a Karib-térségbe vándorolt lakosság honosított meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sancocho in the Canary Islands Archiválva 2016. július 10-i dátummal a Wayback Machine-ben (spanyolul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sancocho című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.