Sárospataki Képtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sárospataki Képtár
A múzeum adatai
Elhelyezkedés
Magyarország
Cím Magyarország, Sárospatak, Szent Erzsébet út 14.
Alapítva1968
IgazgatóBordás István
Elhelyezkedése
Sárospataki Képtár (Magyarország)
Sárospataki Képtár
Sárospataki Képtár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 19′ 08″, k. h. 21° 33′ 58″Koordináták: é. sz. 48° 19′ 08″, k. h. 21° 33′ 58″
Térkép
A Sárospataki Képtár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sárospataki Képtár témájú médiaállományokat.

Története[szerkesztés]

A Sárospataki Képtár (hivatalos nevén Sárospataki Galéria[1]) 1968-ban jött létre Béres Ferenc énekművész, furulyaművész népdalénekes kezdeményezésére és saját kollekciója felajánlásával, a városi tanács fenntartásában. Mai nevét 1980-ban kapta. Gyűjteményei nagyrészt adományokból származtak, de vásárlásból is. Kezdetben a Rákóczi-várban működött, majd az egykori katolikus iskola épületének felújítása után, átköltözött oda, a Szent Erzsébet út 14-be. Az 1970-es években a képtár tulajdonába két nagyobb gyűjtemény került, a Domján József Kossuth-díjas festő, grafikus és gobelintervező, valamit Andrássy Kurta János szobrászművész jóvoltából.

A képtár a miskolci Herman Ottó Múzeum fiókintézménye volt 1983-tól 2013-ig, azóta ismét Sárospatak városának fenntartásában működik.

A képtár főleg a 20. századi magyar művészet bizonyos korszakait mutatja be állandó és alkalmi kiállításaival. Az intézmény székhelyén két állandó tárlat található: Andrássy Kurta János életmű kiállítása és Domján József kiállítása. Az intézmény több külső helyszínen rendszeren szervez képzőművészeti bemutatókat.

Gyűjtemények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Működési engedély száma: Mgy/46203/2017

Források[szerkesztés]