Sáhrud

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sáhrud شاهرود
Közigazgatás
Ország Irán
Jogállásváros
Körzethívószám023
Népesség
Teljes népesség150 129 fő (2016)[1][2]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság2500 m
IdőzónaUTC + 3:30 (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 25′ 05″, k. h. 54° 58′ 35″Koordináták: é. sz. 36° 25′ 05″, k. h. 54° 58′ 35″
Sáhrud شاهرود weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sáhrud شاهرود témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sáhrud vagy Shahrud (perzsa nyelven شاهرود, Shāhrūd, Shahrood, Shahroud, korábban Emāmshahr) város Iránban, Szemnán tartomány legnagyobb városa és az azonos nevű kerület központja. A 2006. évi iráni népszámlálás során 126.916 ember élt a városban (35.548 család).

Földrajza[szerkesztés]

A város Teherántól mintegy 410 km-re keletre, az egykori selyemúton található, a főváros és Meshed között félúton. A várostól északra található az Alborz hegység, délre pedig a Dast-e Kavír nagy sósivatag. A városon keresztülfolyó Tasch-folyó a sivatagban végződik. Sáhrud a Kavir-medence részét képező Dāmghān-medencében, a nagy sósivatag közelében található. A modern Sáhrud egybeépült Bistam (ma: Bastam) történelmi központjával, amely a városközponttól néhány kilométerre északra található a hegyekben.

A város a Garmsar–Meshed-vasútvonalon fekszik, amely közvetlen vasúti összeköttetést biztosít Teherán és Meshed felé. Az Alborz hegységtől északra található Gorganba vezető út Sáhrudban kezdődik.

Története[szerkesztés]

2006-ban Sáhrudban kb. 8000 éves őskori települések nyomait találták meg. Sáhrud Fath-Ali perzsa sah uralkodása előtt inkább egy falu volt, amely két ősi kastélyból és egy Shabdari nevű kis gazdaságból állt. A környező területek, mint Biarjomand, Miami és Bastam külön történelemmel rendelkeznek.

Bastam 6 km-re északra fekszik Sáhrudtól. Úgy vélik, hogy ez a város II. Sápúr szászánida király uralma alatt épült (310–379). Az Abbászida-korszak alatt Bastam a második legnagyobb város volt Dámgán után a történelmi Kúmisz tartományban. Az 1500 m magasan fekvő Bastam a múlt emlékeit a régi szasszánida városfalak között őrzi. A városban épült sírtemplomot 874-ben az itt elhunyt Bayazid sejk tiszteletére építették. A 14. században felújított épület emléktornyát a sejk szarkofágja fölé emelték 1313-ban.

Itt születtek, itt éltek[szerkesztés]

Nevezetességek a környéken[szerkesztés]

  • Szeldzsuk-mecset – Bastamban épült 1120-ban.
  • Kharaqan falu – mintegy 12 km-re Bastamtól, itt található Abul Hassan Kharaqani sírja, aki a 11. században a szúfik egyik leghíresebb szellemi vezetője volt.
  • Byar-kastély romjai – Bastam délkeleti részén, a Byarjomand-sivatag szélén található, mely egy régi mecsetet és három kapuval rendelkező várfalat foglal magába.
  • Farumad mecset romjai – mintegy 165 km-re északkeletre, a 13. század jelentős emlékműve.
  • Sáhrud Múzeum – a Kádzsár és a korai Pahlavi korszakból származik, korábban az önkormányzat tulajdonában volt. A belvárosban, kétszintes téglaépületben található.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schahrud című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]