Rozellapapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Rozellapapagáj
Platycercus eximius -Canberra-8-4c.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Laposfarkúpapagáj-formák (Platycercinae)
Nem: Platycercus
Faj: P. eximius
Tudományos név
Platycercus eximius
(Shaw, 1792)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Rozellapapagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rozellapapagáj témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rozellapapagáj témájú kategóriát.

A rozellapapagáj (Platycercus eximius) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

William Thomas Greene festménye a madárról (1883)
A rozellapapagáj hangja

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztrália délkeleti részén honos, Queensland déli részétől Új-Dél-Wales és Victoria területén át egészen Tasmániáig. A hegyvidéki erdőket lakja 1200 méteres tengerszint feletti magasságig, de a fás szavanán is előfordul. Néha még a városi parkokban is megtalálható. A keleti területeken a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken, így kertekben és szántóföldeken is gyakori, Új-Zélandra pedig betelepítették.

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rozellapapagájt Ausztrália legszebb, legszínpompásabb papagájának tartják. A madár testhossza eléri a 29–33 centimétert is, testtömege 90–120 gramm között mozog. Torka fehér, feje, tarkója és melle vörös. A hátán fekete pikkelyszerű mintázata van. A tojók és a fiatal madarak színei fakóbbak a hímeknél, a vörös szín kevesebb rajtuk. A fiatalok fejének hátsó részén egy zöld folt található.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyors röptű élénk madár, a vadonban a szárazabb nyílt területeket kedveli, gyakran városokban is előfordul. Párokban vagy kisebb csapatokban élnek, télen egy-egy csapatban akár 51-100 madár is összeverődhet. Nagyon kellemes hangja van, kissé hullámzó jelle­gű, veszély esetén éles átható hangot hallat.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rozellapapagáj évente kétszer költ. A hím kora tavasszal - április környékén - jelzi udvarlási szándékát a tojónak, azzal, hogy tollát izgatottan felborzolja, farkát széttárja. Hangos "gigigi" kiáltásokat hallat és a tojónak eleséggel kedveskedik. A nász után a tojó, egy faodúba rakja tojásait, az odú röpnyílása kb. 8 cm. A tojó 4–9 tojást rak, melyeket egyedül költ ki 20–22 nap alatt. A kikelt fiókákat a tojó eteti az első 10 napban, közben a hím őt is táplálja. Később mindketten részt vesznek az etetésben, felváltva, mindaddig, amíg a fiókák ki nem repülnek. Ez a kirepülési időszak kb. 35 napra tehető. A madár életkora átlagosan 15 év, fogságban tartva, jó körülmények között több is lehet. [1]

Fák odújában költ
Fiókák a fészekben

Fogságban tartva jól szaporodik. A telet csapadéktól mentes, jól szigetelt helyen átvészeli. A madarak részére ajánlott röpde mérete 2 m hosszú, 1 m széles és 2 m magas. Mindig kell előtte takarmányt tartani, amely lehet napraforgó, fénymag, köles, szeklice, búza. Szereti a zöldféléket, sárgarépát, és az almát is. Amikor a fiókákat nevelik, több eleségre van szükségük, főtt tojásra, csiráztatott magokra. Költéskor a párokat javasolt külön tartani, hogy ne bántsák egymás tojóit, vagy a kikelt fiókákat, mert ilyenkor a hímek agresszívek. Jó körülmények között, akár kétszer is költhet évente.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]