Roth Márton-csúcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róth Márton-csúcs
Balról jobbra: Róth Márton-csúcs, Tátra-csúcs, Déchy-csúcs. Kilátás a Csorba-tó felől.
Balról jobbra: Róth Márton-csúcs, Tátra-csúcs, Déchy-csúcs. Kilátás a Csorba-tó felől.

Magasság2520 m
HelySzlovákia Szlovákia
HegységMagas-Tátra
Relatív magasság35 m
Első megmászásErnst Dubke, Johann Franz vezetővel (1904)
Elhelyezkedése
Róth Márton-csúcs (Szlovákia)
Róth Márton-csúcs
Róth Márton-csúcs
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 49° 10′ 25″, k. h. 20° 05′ 29″Koordináták: é. sz. 49° 10′ 25″, k. h. 20° 05′ 29″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Róth Márton-csúcs témájú médiaállományokat.

A Róth Márton-csúcs (lengyelül Ciężki Szczyt, szlovákul Ťažký štít, régebben Český štít) a Tátra-csúcs csoportjának ény. mellékorma. A Tátra-csúcs ÉNY. gerincében emelkedik, közvetlenül a Hunfalvy-hágó felett. A csúcsból DNy-ra kiágazó oldalgerinc a Sárkány-kapuhoz ereszkedik alá, amely – a Poprádi-csorbával (Kopki-csorbával) együtt – a Poprádi-csúcstól (Kopkitól) választja el.

Első megmászók: Dubke E. – id. Franz J. vezetővel, 1904. VII. 7-én.

Neve[szerkesztés]

A csúcs első magyar és német neve a Tátra-csúcshoz való helyzetét tükrözte: Tátra-csúcs É. mellékcsúcsa (Nordtrabant der Tatraspitze). 1898-ban Dénes Ferenc javasolta a Róth Márton-csúcs elnevezést. A lengyel elnevezés fordítása Nehéz-csúcs. A szlovák elnevezés pedig Cseh-csúcs, a lengyel ciężki=nehéz (ejtsd: csezski) kelet-szlovákiai tájszólásban češky=nehéz (ejtsd cseski), ebből lett česky=cseh (ejtsd: cseszki).

A csúcs az alatta lévő Rejtett-tóról (Verborgener See) kapta a lengyel nevét. A tó lengyel neve onnan ered, hogy nehéz hozzá feljutni, ezért lett Ciężki Staw. Ennek fordítása a Nehéz-tó (Schweren See). Hohenlohe herceg vadászai Rejtett-tónak (Verborgener See), a völgyet pedig Rejtett-völgynek nevezték. Először 1717-ben idősebb Buchholtz György követte el a fordítási hibát (feltehetőleg nem tudott jól lengyelül), nála jelenik meg először a Böhmischen See (Cseh-tó) kifejezés. A többiek már csak tőle vették át a hibás fordítást.

Külső hivatkozások[szerkesztés]