Radvánszky Albert (koronaőr)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
báró Radvánszky Albert
Született1880. szeptember 11.
Pusztavarsány
Elhunyt1963. február 5. (82 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
SzüleiRadvánszky János, Radvánszky Sarolta
Foglalkozásaarisztokrata
IskoláiBudapesti Egyetem, Magyaróvári Királyi Gazdasági Akadémia
SírhelyeFarkasréti temető (Érdi-1. árkádsírbolt)[1][2]
SablonWikidataSegítség

Báró radványi és sajókazai Radvánszky Albert (Pusztavarsány, 1880. szeptember 11.Budapest, 1963. február 5.) nagybirtokos, a Felsőház alelnöke, koronaőr, a Magyarországi Evangélikus Egyház egyetemes egyházi és iskolai felügyelője.

Életpályája[szerkesztés]

Radvánszky János báró zólyomi főispán és Radvánszky Sarolta gyermekeként született. Középiskoláit Besztercebányán és Budapesten végezte az utolsó két évet kivéve végig magántanulóként. Érettségi vizsgája után a Budapesti Egyetemre iratkozott be, ahol jogi államvizsgát tett. Ezután a Magyaróvári Királyi Gazdasági Akadémia hallgatója volt.

Saját birtokain való gazdálkodásán kívül folyamatosan részt vett a közéletben is. Több szervezetnek vezetőségi tagja volt, sokat tett karitatív téren is, tagja volt a Vöröskereszt és az Országos Gyermekvédő Liga igazgatóságának. Az első világháború alatt a Vöröskereszt főmegbizottja volt az olasz fronton működő parancsnokságnál, majd a hadigondozók besztercebányai miniszteri biztosa volt. Ezen kívül az evangélikus egyházban is sokat tett. 1906-tól a galgagyörki egyházközség, majd a pesti magyar egyházközség felügyelője volt. Később a budapesti egyházmegye élén töltött be hasonló tisztet. Elnöke volt az Egyetemes Gyámintézetnek valamint az evangélikus egyház irodalmi társaságának, a Magyar Luther Társaságnak. 1923-ban érte el az egyházban betöltött legmagasabb pozícióját a magyarhoni ágostai hitvallású evangélikus egyház egyetemes egyházi és iskolai felügyelőjeként.

Az első világháború előtt a Szabadelvű Párt, később a Nemzeti Munkapárt tagja volt. 1905-től a főrendiház tagja, majd jegyzője volt. Később a Felsőház megszervezése után annak tagja, majd 1935-től alelnöke volt. A Magyar Nemzeti Bank főtanácsosa, a Hazai Általános Biztosító elnöke, az Első Magyar Általános Biztosító Társaság, az Országos Földhitelintézet, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár és további ipari vállalatok igazgatósági tagja volt.

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]