Pokahontasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pokahontasz szobra a virginiai Jamestownban

Pokahontasz (angolos írásmóddal Pocahontas, asszonynevén Rebecca Rolfe; 1595 körül – 1617. március 21.) amerikai bennszülött indián nő.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wahunsunacock-nak, a póheten törzsszövetség főnökének leánya volt. Igazi neve „Matoaka” volt, amit egyaránt fordítanak „játékos kedvű”-nek és „legkedvesebb lányom”-nak. A „Pokahontasz” gyermekkori beceneve volt, amit kacér természete miatt kaphatott. (A név póheten nyelven William Strachey szerint azt jelentette: „kis ledér”.[1]) John Smith a kalandos életéről szóló önéletrajzi könyvében az „indián hercegnőt” azon négy egzotikus szépségű lány egyikeként említi, akik - férfiúi vonzerejének köszönhetően - a segítségére siettek. Pocahontas soha nem volt John Smith felesége, az viszont igaz, hogy a kapitány neki köszönhette az életét. A vakmerő férfi által vezetett expedíció tagjai 1607 decemberében a powhatanok fogságába kerültek. A törzsfőnök az összes angolt lemészároltatta, egyedül Smith életét kímélte meg. Az emlékiratok szerint az akkor csupán 12 esztendős Pocahontas mentette meg a haláltól, testével akadályozva meg, hogy az indiánok kivégezzék.[2]

Megkeresztelésekor a Rebecca nevet kapta, házasságakor lett a neve Rebecca Rolfe. 1614. április 5-én ment férjhez a Virginia állambeli Jamestownban az angol dohányültetvényeshez, John Rolfe-hoz. A következő évben Pokahontasz fiúgyermeknek adott életet, akit Thomasnak kereszteltek. A frigy ideiglenes békét teremtett az őslakosok és a gyarmatosítók között.

1616-ban Angliába látogattak, ahol a párt a király is fogadta. 1617 márciusában, egy nappal azelőtt, hogy visszaindultak volna Amerikába, Pokahontasz elhunyt. Halálát valószínűleg feketehimlő vagy egyéb fertőző betegség okozta. John Rolfe egyedül tért vissza Virginiába, s 1622-ben, egy indián támadásban életét vesztette. Fiuk, Thomas angliai tanulmányai után visszatért Virginiába, és a gyarmat megbecsült polgára lett.

Pokahontasz volt az első indián nő, aki Európába látogatott.

David Garnett angol író életrajzi regényt írt róla[3], Rónaszegi Miklós pedig egy háromkötetes kalandregény főszereplőjévé tette.

Bár a Disney cég látványos, romantikus szerelmi drámát kreált a történetből, de a történészek rávilágítanak, hogy Pocahontas igazából egy tíz-tizenkét év körüli kislány volt, amikor megismerte a cseppet sem jóképű Smith kapitányt, és nagyon messze állt attól, hogy szerelemre gyúljon iránta. Ráadásul a Smith által vezetett csapat lemészárolta a lány faluját, Pocahontast pedig magukkal cipelték, hogy Londonban egzotikumként mutogassák. Eközben állítólagos „szerelme” Smith, többszörösen megerőszakolta a kislányt. Háromszáz évvel később viszont a pedofil hajlamú rabló és a meggyalázott gyereklány történetéből a világhírű mesebirodalom az amerikai nemzeti öntudat alapkövét varázsolta elő.[4]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Strachey, William. The Historie of Travaile into Virginia Brittania. c1612. Repr. Boston: Elibron Classics, 2001., 111. o.
  2. Az igazi Pocahontas
  3. Pokahontasz avagy Virginia gyöngye, Európa, 1977, Gy. Horváth László fordítása.
  4. [Hahner Péter: 100 történelmi tévhit (Animus Kiadó, 2010.)]