Peter Sagan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Sagan
2016-ban
2016-ban
Személyes adatok
Teljes névPeter Sagan
BecenévTerminator
Születési dátum1990január 26. (34 éves)
Születési helyZsolna,  Csehszlovákia
Nemzetiségszlovák
Magasság184 cm
Súly78 kg
Csapatadatok
Jelenlegi csapataTotalEnergies
Versenyzés típusaországúti
SzerepkörAll round versenyző
Versenyző típusaAll rounder / Sprinter
Amatőr csapatok
IdőszakCsapat
2009 Dukla Trenčín Merida
Profi csapatok
IdőszakCsapat
2010–2014 Liquigas-Cannondale
2015–2016 Tinkoff-Saxo
2017–2022 Bora–Hansgrohe
2022– TotalEnergies
Győzelmei
Világbajnok (2015, 2016, 2017)

Tour de France

Pontverseny (2012–2016, 2018–2019)
7 szakasz

Vuelta a España

3 Szakasz

Párizs-Nizza

Pontverseny (2010)
2 Szakasz

Tour de Romandie

1 Szakasz

Tour de Suisse

Pontverseny (2011, 2015)
2 Szakasz

Tour of California

Pontverseny (2010, 2011, 2012, 2015)
25 év alatti összetett (2010)
8 Szakasz

Giro di Sardegna

Összetett (2011)
Pontverseny (2011)
3 Szakasz

Tour de Pologne

Összetett (2011)
Pontverseny (2011)
2 Szakasz

A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Sagan témájú médiaállományokat.

Peter Sagan (Zsolna, 1990. január 26. –) szlovák profi kerékpáros, 2010-től 2014-ig a Liquigas-Cannondale, 2015-től a Tinkoff-Saxo versenyzője. 2015-ben világbajnoki címet szerzett. 2008-ban junior Mountain-bike Világbajnokságot nyert és második helyen végzett a Junior Cyclocross Világbajnokságon Jouffroy Arnaud mögött.[1] 2013-2015 között Szlovákiában az év sportolója lett.

Alig 20 évesen élete első profi szezonjában két szakaszt nyert a Párizs-Nizza több napos francia kerékpáros versenyen és ezzel együtt a pontversenyt is megnyerte. 2011-ben összetett győzelmet szerzett a Tour de Pologne lengyel versenyen, ahonnan 2 szakasz győzelemmel és a pont trikóval távozhatott. A harmadik legnagyobb körversenyen a Vuelta a Españán három szakaszon tudott diadalmaskodni.[2] Legnagyobb eredménye a Tour de France pontversenyének hét alkalommal való (2012-13-14-15-16-18-19) megnyerése.[3]

Pályafutása[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Sagan a legkisebb gyermek a családban, három bátyja és egy nővére van. A családi zöldségüzletben nőtt fel. 9 éves korában kezdett el kerékpározni a Cyklistický spolok Žilina csapatánál, szülővárosában. Junior korában mountain bike és országúti kerékpározásban is nemzetközi sikereket ért el. Sikerült magára felhívnia a figyelmet, miután sima tornacipőben és pólóban versenyzett és csak vizet ivott. A Szlovák Kupán egy rossz állapotú szupermarket kerékpárral sikerült nyernie. Testvére, Juraj Sagan a Tinkoff-Saxo kerekese.[4]

Profi kezdetek[szerkesztés]

Sagan első ízben 2009-ben kóstolhatott bele a profi országúti kerékpározásba, amikor leigazolta őt a szlovák Pro Kontinentális (másodosztályú) Dukla Trenčín Mérida csapata. 2008-ban a mountain bike Junior Világbajnokságon Vale di Soleban győzött, Trevisóban második lett a Cyclocross Junior Világbajnokságon és második helyen végzett az ifjúsági Párizs-Roubaix versenyen.[5] Először a ProTour csapatok közül a Quick Step érdeklődött utána, de a szerződés nem köttetett meg. Ezután Sagan azon gondolkozott, hogy felhagy az országúti versenyzéssel, de családja tanácsára megpróbálkozott a Liquigas-Doimóval. Rögtön egy kétéves szerződést kapott. A Liquigas doktorai elmondásuk szerint soha nem láttak még fizikálisan ilyen erős 19 évest. Csapattársai a Terminator becenevet adták neki, csendes, udvarias természete és hatalmas ereje miatt.

2010[szerkesztés]

Peter Sagan első országúti profi versenye az ausztrál Tour down Under volt 2010 januárjában. A második szakaszon bukott, de folytatta a versenyt. A király etapon csatlakozott a hármas szökéshez, amiben benne volt Cadel Evans, Alejandro Valverde és Luis León Sánchez. Az utolsó 20 kilométeren lépést tudott tartani a jó nevű versenyzőkkel, de a szakaszt végül Sánchez nyerte.

A következő versenye a Párizs-Nizza volt, ahol megszerezte élete első győzelmét. Nem is nevezték a versenyre, csak beugró volt Maciej Bodnar helyén aki kulcscsonttörés miatt kénytelen volt kihagyni a küzdelmet. 2010. március 10-én megszerezte első profi győzelmét, majd két szakkal később, az ötödik napon ismételni tudott és az összetett pontversenyt is megnyerte.[6]

A 2010-es Tour of Californián újra megmutatta a világnak, hogy mire képes, miután megnyerte az ötödik és a hatodik szakaszt, plusz a pontverseny zöld és a 25 év alattiak fehér trikóját is megszerezte.

2011[szerkesztés]

A 2011-es évben is a Liquigas-Cannondale csapatában versenyzett. A 2010-es decemberi edzőtáborban elmondta, hogy elsődleges célja a Milánó-Sanremo olasz egynaposon való győzelem. Szolid szezonkezdet után, Peter megnyerte a Giro di Sardegna olasz többnapost összetett pontversenyét és a harmadik, ötödik szakaszon is nyerni tudott.

A Tour of Californián győzött az ötödik szakaszon és az előző évhez hasonlóan megnyerte a pontversenyt is.

Júniusban elindult a Tour de Suisse-ön, a svájci körversenyen is, ahol a prológon harmadik lett, majd a harmadik hegyi szakaszon, lejtmenetben utolérte a korábbi Giro-győztes Cunegót, majd elsőként haladt át a célvonalon.[7] A nyolcadik szakasszal duplázott és ezzel megszerezte a ponttrikót Svájcban is. Az első Grand Tour-ján (Vuelta a España) három szakaszgyőzelmet aratott sorrendben a hatodik, tizenkettedik és az utolsó huszonegyedik etapon.

2012[szerkesztés]

Az évet jó formában kezdte, megnyerte az ománi körverseny második szakaszát és a pontversenyt. A Tirreno-Adriaticón győzött a 4. szakaszon. Az egész versenyen kulcsszerepet játszott Vincenzo Nibali összetett győzelmében, mivel végig segítette csapattársát. Jó formája kitartott és negyedik helyen ért célba a Milánó-Sanremón, második lett a Gent-Wevelgemen, ötödik lett a flandriai körversenyen és szakaszt nyert a Three Days of De Pannen. A Tour of California első szakaszán 7 kilométerrel a cél előtt defektet kapott. A Rabobank csapata próbálta növelni a tempót, hogy Sagan ne érjen fel a mezőnyre, de munkájuk sikertelen volt, mivel a fiatal szlovák a kocsisoron csapattársai segítségével elcsípte a mezőnyt és Daniel Oss kiváló munkájának köszönhetően fölényesen nyerte a szakaszt. Egy nappal később 20 kilométerrel a vége előtt kapott defektet, de segítség nélkül a kísérőautók között visszazárkózott és az utolsó jobb kanyarban megelőzve mindenkit, hatalmas előnnyel ért a célba. Másnap a harmadik szakaszon újra nyert, lehagyva Tom Boonent és Heinrich Hausslert. Nem kellett sokáig várnia következő szakaszsikerére, mivel a negyedik napon a negyedik szakaszon is őt ünnepelte a közönség.[8]

2013[szerkesztés]

Az évet januárban a Tour de San Luis-al kezdte, ahol az összesítésben a 87. helyet érte el. A Tour of Omán-on megszerezte az év első etap győzelmét. A Tour de France-on megnyerte a pontversenyt. Sikerült nyernie a hazai és a Cseh bajnokságokon is.

2014[szerkesztés]

Ezt az évet is a Tour de San Louis-val kezdte, ahol sikerült a 76. helyen végeznie. Ismét első szezonbeli szakaszgyőzelmét a Tour of Oman-on szerezte. Ezen a versenyen az összesítésben a 46. helyre ért fel. Remekül szerepelt a Tour de France-on, ahol ismét hatalmas fölénnyel sikerült megnyernie a zöld trikót a pontversenyben. Augusztusban felmerült hírek szerint a következő évben már a Tinkoff-Saxo csapatát erősítené.

2015[szerkesztés]

Sagan az évet az orosz Tinkoff-Saxo csapatnál kezdte. Az év elején nem sikerült szakaszt nyernie az új csapat mezében, sokszor végzett a második helyen. A 2015-ös Paris-Roubaix(wd) nem ment rosszul, de a verseny végénél elromlott a kerékpárja, emiatt csak a 23. helyet sikerült elérnie. A  Tour of California(wd) 4. szakaszán végre sikerült kitörnie a nyeretlenségből és felállhatott a dobogó 1. fokára. Ismét sikerült megnyernie a pontversenyt a Tour de France-on, zsinórban negyedszer. Ebben az évben nem tudott egyetlen szakaszt sem nyerni a Tour de France-on. Az év vége sokkal sikeresebb volt a számára, sikerült megnyernie a világbajnokságot Richmondban. Ezzel ő viselheti 2016-ban a szivárványos pólót.

2016[szerkesztés]

2017[szerkesztés]

Az év vége sikeres volt a számára, harmadszor sikerült megnyernie a világbajnokságot a norvég Bergenben. Ezzel ő viselheti 2018-ban a szivárványos pólót. Sagan az első kerékpáros, aki háromszor nyerte meg a világbajnokságot országúti mezőnyversenyben három egymást követő évben.

Sikerei[szerkesztés]

2008
Első, MTB Junior Világbajnokság
Első, MTB Junior Európa-bajnokság
Második, Cyclo-cross Junior Világbajnokság
Második, Juniors Paris–Roubaix
2009
Első, GP Kooperativa
7. összetettben 2009 Dookola Mazowsza
Első, Pontverseny
Első, 25 év alattiak versenye
Első, 2. Szakasz
Első, 5. Szakasz
2010
Párizs-Nizza
Első, 3. Szakasz
Első, 5. Szakasz
Első, Pontverseny
Első, 1. SzakaszTour de Romandie
Második, Philadelphia International Championship
Második, Grand Prix Cycliste de Montréal
Második, Giro del Veneto
Negyedik Giro della Romagna
Hetedik GP Ouest France
Tour of California
Nyolcadik, Összetett
Első, Pontverseny
Első, 25 év alattiak versenye
Első, 5. Szakasz
Első, 6. Szakasz
2011
Első, Szlovák országúti bajnok
Vuelta a España
Első, 6. Szakasz
Első, 12. Szakasz
Első, 21. Szakasz
Tour de Pologne
Első, összetett
Első, Pontverseny
Első, 4. Szakasz
Első, 5. Szakasz
Giro di Sardegna
Első, Összetett
Első Pontverseny
Első, 1. Szakasz
Első, 3. Szakasz
Első, 4. Szakasz
Tour de Suisse
Első, 3. Szakasz
Első, 8. Szakasz
Első Pontverseny
Tour of California
Első, 5. Szakasz
Első, Pontverseny
Első, Gran Premio Industria e Commercio di Prato
Második, Philadelphia International Championship
Második, Critérium de Alcobendas
Harmadik Classica Sarda
Negyedik Gran Premio della Costa Etruschi

2012
Tour of Oman
Első, 2. Szakasz
Első Pontverseny
Első, 4. Szakasz Tirreno–Adriatico
Első, 1. Szakasz Three Days of De Panne
Tour of California
Első, 1. Szakasz
Első, 2. Szakasz
Első, 3. Szakasz
Első, 4. Szakasz
Első, 8. Szakasz
Második, 6. Szakasz
Első, Pontverseny
Tour de Suisse
Első, 1. Szakasz(ITT)
Első, 3. Szakasz
Első, 4. Szakasz
Első, 6. Szakasz
Első, Pontverseny
Első, Szlovák országúti bajnok
Tour de France
Első, 1. Szakasz
Első, 3. Szakasz
Első, 6. Szakasz
Első, Pontverseny
14. Szakasz Legaktívabb versenyző
Második, Gent–Wevelgem
Harmadik, Amstel Gold Race
Negyedik, Milánó–Sanremo
Ötödik, Ronde van Vlaanderen
2013
Első, Gent–Wevelgem
Első, Brabantse Pijl
Első, Gran Premio Città di Camaiore
Második, Strade Bianche
Második, Milánó–Sanremo
Második, E3 Harelbeke
Első, 1. Szakasz Three Days of De Panne
Második, Ronde van Vlaanderen
Tour of Oman
Első, 2. Szakasz
Első, 3. Szakasz
Tirreno–Adriatico
Első, 3. Szakasz
Első, 6. Szakasz
Tour of California
Első, 3. Szakasz
Első, 8. Szakasz
Első, Pontverseny
Tour de Suisse
Első, 3. Szakasz
Első, 8. Szakasz
Első, Pontverseny
Első, Szlovák országúti bajnok
Tour de France
Első, 7. Szakasz
Első, Pontverseny
USA Pro Cycling Challenge
Első, 1. Szakasz
Első, 3. Szakasz

Első, 6. Szakasz
Első, 7. Szakasz
Első, Pontverseny
Tour of Alberta
Első, 1. Szakasz
Első, 5. Szakasz
Első, Pontverseny
Tizedik, Grand Prix Cycliste de Québec
Első, Grand Prix Cycliste de Montréal
2014
Első, Szlovák országúti bajnok
Első, E3 Harelbeke
Tirreno–Adriatico
Első, Pontverseny
Első, 3. Szakasz
Tour of California
Első, Sprint pontverseny
Első, 7. Szakasz
Tour of Oman
Első, 4. Szakasz
Three Days of De Panne
Első, 1. Szakasz
Tour de Suisse
Első, Pontverseny
Első, 3. Szakasz
Tour de France
Első, Pontverseny
Első, Strade Bianchi
Második, Gent–Wevelgem
Hatodik, Paris–Roubaix
Hetedik, Coppa Bernocchi
Tizedik, Milan–San Remo
2015
Tour de France
Első, Pontverseny
Világbajnok – UCI Road World Championships, Richmond, Virginia
2016
Tour de France
Első, Pontverseny
Harmadik, 1. Szakasz
Első, 2. Szakasz
Negyedik, 3. Szakasz
Harmadik, 4. Szakasz
Hatodik, 6. Szakasz
Második, 10. Szakasz
Első, 11. Szakasz
Harmadik, 14. Szakasz
Első, 16. Szakasz
Második, 21. Szakasz
Első, Gent–Wevelgem
Világbajnok – UCI Road World Championships, Doha, Qatar

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://autobus.cyclingnews.com/cross/2008/jan08/CXworlds08/?id=results/CXworlds081
  2. http://www.velonation.com/News/ID/9745/Vuelta-a-Espana-Peter-Sagans-third-stage-win-seals-Juan-Jose-Cobos-victory.aspx
  3. Archivált másolat. [2014. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 31.)
  4. http://www.tinkoffsaxo.com/
  5. Archivált másolat. [2012. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 17.)
  6. http://www.cyclingnews.com/races/paris-nice-2010/stage-5/results
  7. Archivált másolat. [2011. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 17.)
  8. Archivált másolat. [2012. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 17.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Peter Sagan: Az én világom; közrem. John Deering, ford. Vancsó Éva; Scolar, Bp., 2019